30.6.16

ΜΕΞΙΚΟ: Η εξέγερση των καθηγητών στην Οαχάκα συνεχίζεται!

Δεκάδες χιλιάδες καθηγητές στο Μεξικό βρίσκονται σε απεργία από τις 16 Μάη. Η απεργία καλέστηκε από την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή των Καθηγητών (CNTE) σαν αντίδραση στο νέο εκπαιδευτικό νόμο που ανοίγει το δρόμο σε μαζικές απολύσεις, θηριώδεις περικοπές και στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας. 

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Ενρίκε Πένα Νιέτο αρνήθηκε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την CNTE, απέλυσε 4.000 καθηγητές γιατί έλειπαν από τη δουλειά τους απεργώντας (!!), ενώ συνέλαβε και σημαντικούς ηγετικούς συνδικαλιστές της CNTE!! Η καταστολή κορυφώθηκε στις 19 Ιούνη καταλήγοντας στη δολοφονία από τις αστυνομικές αρχές 10 αγωνιστών (!!), οι περισσότεροι από την φημισμένη Οαχάκα. 
Σαν απάντηση στην καταστολή οργανώθηκε στην πόλη του Μεξικού διαδήλωση 250.000 ανθρώπων που καλούσαν τους καθηγητές να συνεχίσουν τον αγώνα τους!!
Η κυβέρνηση του Πένα Νιέτο και ο υπ.παιδείας Αουρέλιο Νούνο λένε πως δεν θα κάνουν πίσω. Αλλά και το κίνημα σ' αυτή την φάση συνεχίζει. Δεν πρόκειται πια απλά για τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, αλλά για την αίσθηση ότι δεν πάει άλλο...
Σχεδόν το  50% του Μεξικάνικου πληθυσμού ζει στην φτώχεια, ανάμεσα τους 40 εκ. παιδιά! Από το 2007 ως το 2014 πάνω από 164,000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί, ανάμεσα τους 100 δήμαρχοι και 1.000 τοπικοί σύμβουλοι, όλοι τους θύματα του πολέμου των ναρκωτικών και της απύθμενης διαφθοράς!
Ο Μεξικάνικος καπιταλισμός ισοδυναμεί με εφιάλτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.