9.2.16

Πως μια Ομάδα ανθρώπων έβαλε την Κάλυμνο στο χάρτη της αξιοπρέπειας

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε τους στίχους του ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Όποιος γλιτώνει από ένα δάκρυ έναν άνθρωπο, υψώνει ένα μέτρο το μπόι της ανθρωπότητας» ολοκλήρωσε η κ. Νίνα Γεωργιάδου τον αποψινό προγραμματισμένο απολογισμό της Ομάδας Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων Καλύμνου στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Έναν απολογισμό που δεν είχε να κάνει με οικονομικά στοιχεία «δεν έχουμε πάρει δεκάρα τσακιστή από κανέναν» και αριθμούς γενικότερα, αλλά με ανθρώπινα συναισθήματα τόσο των προσφύγων, όσο και των αλληλέγγυων στα ελληνικά νησιά,  αυτοπτών μαρτύρων ενός διαρκούς και συντονισμένου εγκλήματος.
Έναν απολογισμό που εκπορεύτηκε από την ανάγκη των μελών της Ομάδας «να το πούμε, να το μοιραστούμε για να το σηκώσουμε, να σηκώσουμε αυτή την ιστορική ανάγκη».

Και τα είπαν και τα δείξανε και τα ακούσαμε και τα νιώσαμε μέσω ενός πολύ διαφωτιστικού βίντεο για τον πόλεμο στη Συρία, τις επιδιώξεις των μεγάλων κρατών και τις διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος, ενός συγκλονιστικού θεατρικού μονολόγου «πως το αντέχω εγώ να ζω δίπλα σε έναν απέραντο ομαδικό τάφο;», την ανάγνωση  αποσπασμάτων από το ημερολόγιο της Ομάδας και την έκθεση παιδικού σκίτσου με έργα των προσφυγόπουλων που κατά καιρούς φιλοξενήθηκαν στο καταφύγιο του νησιού.
Άλωστε όπως υπογράμμισε η κ. Γεωργιάδου η διαφορά με τις γενοκτονίες του παρελθόντος είναι ότι σήμερα το 2015 δεν υπάρχει άνθρωπος, ούτε μικρό παιδί που δεν γνωρίζει τα όσα συμβαίνουν με τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και την ανθρωπιστική κρίση. Η Κάλυμνος δεν ξαναέζησε στην πολύ νεότερη ιστορία της τόσο θανατικό (29 Οκτωβρίου -3 Νοεμβρίου 2015: 18 νεκροί στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου και 21 – 24 Γενάρη 2016:  20 νεκροί). «Όλοι το ξέρουμε, όλοι το ζούμε και δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Δεν εγγυάται κανείς ότι δεν θα συμβεί και σε μας το ίδιο».
Οι υπεύθυνοι της Ομάδας δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν  τους συνανθρώπους τους από την Κάλυμνο αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο που βοήθησαν, με τον τρόπο του ο καθένας, να ταϊσουν, να κοιμήσουν, να φροντίσουν και να γιατροπορέψουν περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, βάζοντας την Κάλυμνο- με την μεγάλη προσφυγική και μεταναστευτική ιστορία -στο χάρτη της αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης ο οποίος αριθμεί σήμερα περισσότερα από 200 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: kalymnosola

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.