22.1.16

Είσαι ρατσιστής; Το όχι, δεν είναι μια καλή απάντηση

Ο Marlon James είναι Τζαμαϊκανός συγγραφέας, γνωστός για την ακτιβιστική και αντιρατσιστική του δράση.
Ο ίδιος άλλωστε δεν έχει κρύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος, κάτι που τον ανάγκασε να φύγει από την πατρίδα του και να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη όπου διδάσκει συγγραφή. "Ήξερα πως έπρεπε να φύγω από την Τζαμάικα - είτε μέσα σε φέρετρο, είτε μέσα σε αεροπλάνο", έγραφε στους New York Times σε άρθρο του για την ομοφυλοφιλία. Πέρυσι κέρδισε το βραβείο Booker για το βιβλίο του "A brief history of seven killings" και αυτή την περίοδο συνεργάζεται με το συνδρομητικό κανάλι HBO που έχει αναλάβει να μεταφέρει το βιβλίο στην τηλεοπτική οθόνη.
Μέσα από μια πλειάδα χαρακτήρων, το βραβευμένο μυθιστόρημα εστιάζει στη διαπλοκή πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος με αφορμή ένα γεγονός που συντάραξε το νησί το 1976: Την απόπειρα δολοφονίας του Μπομπ Μάρλεϊ. Αλλά και τις προεκτάσεις αυτής της βίας, μέσα από το εμπόριο ναρκωτικών, στην Αγγλία και την Αμερική της δεκαετίας του '80.
Μία βία που επιβιώνει σήμερα και εναντίον εκείνων που περιθωριοποιούνται από την κοινωνία. Σε ένα νέο του βίντεο για λογαριασμό του βρετανικού Guardian, ο James παίρνει θέση και τοποθετείται έναντι του ζητήματος του ρατσισμού.

Το κείμενο του βίντεο:

"Είσαι ρατσιστής; Το όχι, δεν είναι μια αρκετά καλή απάντηση. Έχω μια ερώτηση για εσάς. Είστε "μη ρατσιστές" ή αντιρατσιστές; Πριν λίγους μήνες, μετά την υπόθεση του Ferguson στη Βαλτιμόρη, μετά τις δολοφονίες του Freddie Gray και του Tamir Rice, η φίλη μου η Kaitlyn δημοσίευσε ένα post στο Facebook κάνοντας ξεκάθαρη τη διαφορά ανάμεσα στον "μη ρατσισμό" και τον "αντιρατσισμό". Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε "μη ρατσιστές". Γιατί ο ρατσισμός εκλαμβάνεται σαν ένα ηθικό ολίσθημα. Νοιώθουμε πως είμαστε εντάξει με τους εαυτούς μας λέγοντας πως είμαστε μη ρατσιστές.

Λες, δεν είμαι φανατικός. Δεν λέω τη λέξη που ξεκινάει από "Ν" όταν τζαμάρει το αγαπημένο μου ραπ συγκρότημα. Λες, δεν ψήφισα αυτόν τον ακροδεξιό, δεν καίω σταυρούς, δεν είμαι skinhead, λες "εγώ όχι", "εγώ ποτέ δεν θα το έκανα", "εγώ ποτέ δεν θα το κάνω". "Δεν μπορώ". Καταλήγεις με μια ηθική στάση, με έναν σωστό κώδικα για να ζεις τη ζωή σου και να αντιμετωπίζεις την παγκόσμια αδικία χωρίς εν τέλει να κάνεις απολύτως τίποτα στην πράξη. Αυτή είναι η ουσία του "όχι". Ξεπερνάς τα πάντα πηγαίνοντας για ύπνο το βράδυ.
Γιατί λοιπόν κάθεσαι στο σπίτι σου και βλέπεις τα γεγονότα να εξελίσσονται στην τηλεόραση αντί να κάνεις κάτι για όλα αυτά; Μα προφανώς, γιατί είσαι "μη ρατσιστής". Δεν είσαι "αντιρατσιστής". Τώρα κάντε αυτό για μένα: Βγάλε το "c" από τη λέξη "racist" και αντικαταστήστε το με το γράμμα "p". Δεν είμαι βιαστής (rapist), δεν κάνω παρέα με βιαστές, δεν αγόρασα τον τελευταίο δίσκο αυτού του βιαστή. Την ίδια ώρα, οι βιασμοί συνεχίζονται, και μαύρα παιδιά δολοφονούνται. Δεν αρκεί το ότι δεν κάνεις πράγματα που καταδικάζεις. Πας στο κρεβάτι σου με καθαρή τη συνείδηση σου. Κάτι που δεν θα αποτρέψει τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον φοιτητών και τους ξυλοδαρμούς.
Το να πιστεύεις πως η κλιματική αλλαγή είναι καταστροφική, δεν σημαίνει πως η καταστροφή του περιβάλλοντος θα σταματήσει. Καταδικάζεις τους φασίστες, αλλά αυτό δεν θα σταματήσει το επόμενο έγκλημα μίσους. Αναγνωρίζεις το πόσο γενναίοι είναι οι ομοφυλόφιλοι όταν διώκονται, αλλά δεν πρέπει να είναι γενναίοι μόνο εκείνοι.
Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε. Σαν άνθρωποι, πρέπει να γίνουμε υπεύθυνοι. Πρέπει να καταλάβεις πως αυτό που θίγει εσένα, θίγει τους πάντες. Και πρέπει να καταλάβουμε πως η αδικία στον κόσμο είναι και δικό μας ζήτημα ακόμα κι αν δεν είμαστε εμείς οι υπαίτιοι για αυτή. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε "μη", και να γίνουμε "αντί".

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.