24.2.15

Κέρκυρα: όλοι στην πλατεία Γεωργάκη, 26/2, ενάντια στις διώξεις αγωνιστών

Στις 2 και 16 Μαρτίου διεξάγονται 2 δίκες πρόκληση στην Κέρκυρα. Αφορούν ποινικοποίηση και στοχοποίηση αγωνιστών για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και την διάλυση της δημόσιας παιδείας που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου-Σαμαρά και Βενιζέλου.

Και στις 2 δίκες ένας από τους κατηγορούμενους είναι το μέλος του Ξεκινήματος και του Antinazi zone Ιάκωβος Παναγόπουλος.

Ο Ιάκωβος την περίοδο για την οποία κατηγορείται ήταν ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος στην Κέρκυρα, μέλος της παράταξης Ρωγμή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και του Συντονιστικού Αγώνα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Ήχου και Εικόνας(ΤΗ.ΧΕΙ).

Ο Ιάκωβος μαζί με άλλους συναγωνιστές πράγματι πρωτοστάτησε στις μεγάλες κινητοποιήσεις και αγώνες που έγιναν στην Κέρκυρα ενάντια στην Τρόικα και τα μνημόνια. Αυτό τον έβαλε στο στόχαστρο πρυτάνεων υποστηρικτών της ΝΔ, της τοπικής ΠΑΣΠ και τοπικών καναλαρχών. Του αποδίδουν ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες με μόνο στόχο να τον φοβίσουν και να τρομοκρατήσουν όλους όσους αγωνίστηκαν τότε.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ένα πολύ σημαντικό κίνημα αλληλεγγύης έχει δημιουργηθεί από την πρώτη στιγμή των μηνύσεων. Το ζήτημα δεν είναι τοπικό. Αφορά το κίνημα πανελλαδικά. Και το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε είναι σαφές: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!


Οι υπουργοί και τα στελέχη της νέας κυβέρνησης που εξέλεξε πρόσφατα ο λαός καταδικάζοντας τις προηγούμενες τροϊκανές κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν δημόσια θέση.

Ο Ιάκωβος και οι συγκατηγορούμενοί του αγωνιστές πρέπει να αθωωθούν. Η βιομηχανία μηνύσεων και διώξεων σε βάρος αγωνιστών πρέπει να σταματήσει.

Παραθέτουμε την σχετική αφίσα με τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Κέρκυρα, τα ψηφίσματα καθώς και το δελτίο τύπου της φοιτητικής παράταξης Ρωγμή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

_________________________


Το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα στο ειδώλιο!

Το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπα τον προσεχή Μάρτιο με δύο δίκες.

Η πρώτη, στις 2 Μαρτίου, αφορά την μήνυση που ασκήθηκε από τον τότε υπεύθυνο προγράμματος του τοπικού Κερκυραϊκού τηλεοπτικού σταθμού, Start, κατά φοιτητών και απλών πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην κατάληψη της Νομαρχίας τον Οκτώβρη του 2011 (όσο διήρκησε η διήμερη πανελλαδική απεργία) και πραγματοποίησαν προσπάθεια παρέμβασης στο σταθμό  προκειμένου να κάνουν γνωστά τα αιτήματα τους, καλώντας παράλληλα τον Κερκυραϊκό λαό να στηρίξει και να ενισχύσει τον αγώνα αυτό.

Η δεύτερη, στις 16 Μαρτίου, αφορά τις μηνύσεις που ασκήθηκαν σε πέντε φοιτητές για διάφορα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια: γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 2011 στο κτήριο του Ιστορικού και πιο συγκεκριμένα σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ, «εκκένωση» του Στεκιού φοιτητών το καλοκαίρι του 2012, παρεμβάσεις σε μαθήματα καθηγητών που στήριξαν το νόμο-πλαίσιο Διαμαντοπούλου κ.α.

Και οι δύο μηνυτήριες αναφορές στοχεύουν πολίτες και φοιτητές του κινηματικού χώρου και ασκήθηκαν με μοναδικό στόχο την προσπάθεια αποτροπής οποιασδήποτε μορφής αντίδρασης από το φοιτητικό και εργατικό κίνημα.

Ως Ρωγμή Ιονίου Πανεπιστημίου δηλώνουμε ότι οι πολιτικές διώξεις τόσο των συμφοιτητών μας, όσο και αγωνιστών του κινήματος, δεν θα περάσουν.

Το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα δεν κάμπτεται ούτε και τρομοκρατείται· ανασυντάσσεται και αντεπιτίθεται διεκδικώντας όλα αυτά που τόσα χρόνια οι αντιδραστικές κυβερνήσεις μας έχουν στερήσει.

Πρέπει ΟΛΟΙ να είμαστε στο δικαστήριο εκείνες τις δύο μέρες για να στηρίξουμε τους συναγωνιστές μας και να αποδείξουμε ότι το κίνημα παραμένει ισχυρό.

Όλοι στην πορεία αλληλεγγύης στην πλατεία Γεωργάκη την Πέμπτη 26/2 στις 6 μ.μ.

ΡΩΓΜΗ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
_________________________


Ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων:

Στις 2 και 16 Μάρτιου αρχίζει στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας, η εκδίκαση μιας σειράς δικογραφιών με κατηγορούμενους δεκάδες Κερκυραίους πολίτες και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου. 

Οι δίκες αφορούν τους πολιτικούς αγώνες που έλαβαν χώρα στην Κέρκυρα κατά τα έτη 2011 - 2013. 

Κατά την ταραγμένη εκείνη περίοδο της ψήφισης των μνημονίων, σε ολόκληρη τη χώρα ο ελληνικός λαός πάλεψε γενναία και αντιστάθηκε σθεναρά στην πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε η ζωή του, τα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά του. 

Στα πλαίσια του δίκαιου αυτού αγώνα εντάσσονται και οι αγώνες των κατηγορούμενων συμπολιτών μας. Βρίσκονται σήμερα διωκόμενοι εξαιτίας των πολιτικών και ηθικών τους αρχών, οι οποίες δεν τους επέτρεψαν να σταθούν αμέτοχοι μπροστά στο έγκλημα που συντελούνταν στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. 

Η μέχρι σήμερα πορεία των πολιτικών πραγμάτων δικαιώνει τον αγώνα τους και μας επιβάλλει να σταθούμε αλληλέγγυοι σε αυτούς. 

Για τους λόγους αυτούς, το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους κατηγορούμενους και καλεί τη δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πράξει το καθήκον της σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.


_________________________


Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας:

Μια σειρά από πολιτικές διώξεις στην Κέρκυρα στις αρχές και τα μέσα του Μάρτη, έρχονται για να επιβεβαιώσουν ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, των κυβερνήσεων των μνημονίων, της καταστολής και της ποινικοποίησης των αγώνων είναι ακόμα εδώ.

Μπορεί οι κύριοι εκφραστές τους να βρίσκονται πλέον στο πολιτικό περιθώριο, η ουσία της πολιτικής τους όμως, μια ουσία που διέπει βαθιά τη Δικαιοσύνη εδώ και πολλά χρόνια, δυστυχώς παραμένει.

Στις 2 Μαρτίου 2015 εκδικάζεται η υπόθεση των αγωνιστών που στα πλαίσια των πανελλαδικών δράσεων της 19ης και 20ης Οκτωβρίου 2011 πραγματοποίησαν κατάληψη στη Νομαρχία Κέρκυρας και εν συνεχεία πραγματοποίησαν παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό Start ώστε να καλέσουν την Κερκυραϊκή κοινωνία να συμμετέχει και να στηρίξει την κατάληψη. Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού αρνήθηκαν να συνδράμουν σε αυτό, ακολούθησαν λεκτικοί διαπληκτισμοί και ενώ οι αγωνιστές αποχώρησαν, ωστόσο κατατέθηκε μήνυση από τη διεύθυνση του σταθμού, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε. Παρόλα αυτά, ο εισαγγελέας θεώρησε σωστό να ασκήσει αυτεπάγγελτη δίωξη.

Η δεύτερη υπόθεση διωκόμενων αγωνιστών που εκδικάζεται στις 16 Μαρτίου 2015 στα δικαστήρια Κέρκυρας, αφορά τη στοχοποίηση αγωνιστών/τριών του φοιτητικού κινήματος με στόχο την ποινικοποίηση όλων των φοιτητικών και

εργατικών αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του πανεπιστημίου σε ένα διάστημα τριών ετών. Πρόκειται για πολιτικές διώξεις που αφορούν συλλογικές αποφάσεις φοιτητικών οργάνων, κινητοποιήσεις συλλογικές μαζί με σωματεία και εργατικούς χώρους, καταλήψεις ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας-δωρεάν εκπαίδευσης καθώς και τη δημιουργία ελεύθερων φοιτητικών χώρων σε αχρησιμοποίητες αίθουσες του πανεπιστημίου. Μια υπόθεση που η διαστρέβλωση των γεγονότων είναι πρωτοφανής.

Καλούμε την Κερκυραϊκή κοινωνία να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους διωκόμενους αγωνιστές και αγωνίστριες. Η τρομοκρατία που ασκούνταν τα τελευταία χρόνια, οι χιλιάδες διώξεις αγωνιστών στα πανεπιστήμια, στους εργατικούς αγώνες, στα διόδια, στις διαδηλώσεις, στις καταλήψεις, αποτελεί παρελθόν μαζί με τους εμπνευστές της.

Καλούμε και την ελληνική δικαιοσύνη να το συνειδητοποιήσει: Μια νέα μέρα ξημέρωσε για τις ελευθερίες, τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα!

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - 2 ΜΑΡΤΙΟΥ & 16 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 9 π.μ.


_________________________


Κείμενο-ανακοίνωση της Συνέλευσης Αλληλεγγύης προς τους Διωκόμενους Αγωνιστές

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ


Βρισκόμαστε στην εποχή όπου κάθε αγώνας και διεκδίκηση καταστέλλεται, ποινικοποιείται και διώκεται. Η Κέρκυρα υπήρξε πρωτοπόρα τα τελευταία χρόνια στο θέμα της καταστολής, καθώς εκκρεμούν εις βάρος δεκάδων φοιτητών και ντόπιων Κερκυραίων σωρεία ποινικών διώξεων που αφορούν τους κοινωνικούς αγώνες της ταραγμένης περιόδου ψήφισης των μνημονίων κατά τα έτη 2011-2013. Οι πρώτες δύο από αυτές τις δίκες θα πραγματοποιηθούν στις 2/3/2015 και 16/3/2015 στα δικαστήρια της Κέρκυρας.


Το πρώτο δικαστήριο σχετίζεται με τις ημέρες ψήφισης του πολυνομοσχεδίου της 19 και 20 Οκτωβρίου 2011. Στα πλαίσια των πανελλαδικών δράσεων, διαδηλώσεων, διεκδικήσεων και της διήμερης γενικής απεργίας, πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα μια πορεία, η οποία κατέληξε σε κατάληψη του κτιρίου της Νομαρχίας. Η ανοιχτή συνέλευση της κατάληψης αρνήθηκε αφενός την παρουσία των τηλεοπτικών σταθμών στον χώρο της ώστε να μην διαστρεβλωθούν τα γεγονότα, αποφάσισε δε να προβεί η ίδια σε παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό Κερκύρας Start, με σκοπό να καλέσει την τοπική κοινωνία στην κατάληψη και σε συμμετοχή στην απεργία και πορεία της επόμενης ημέρας.


Φτάνοντας στο χώρο του καναλιού, περίπου πενήντα άτομα της συνέλευσης χωρίς να έχουν καμία πρόθεση για οποιαδήποτε σύγκρουση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πολύ επιθετική και κάθετη στάση από τον διευθυντή και τους εργαζόμενους. Και ενώ τα πνεύματα ήταν ήρεμα, ξαφνικά το γεγονός άρχισε να βιντεοσκοπείται από κάποιον εργαζόμενο με σκοπό το βίντεο να δωθεί στην αστυνομία. Όπως ήταν φυσικό απαιτήθηκε με έντονο τρόπο να σταματήσει η βιντεοσκόπηση. Ύστερα από λίγο, τα άτομα της κατάληψης αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Η μήνυση που αρχικώς κατατέθηκε από τον τότε διευθυντή προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού ανακλήθηκε από τον ίδιο, αλλά ο εισαγγελέας είχε άλλη γνώμη και άσκησε ο ίδιος αυτεπάγγελτη δίωξη.


Όσον αφορά το δεύτερο δικαστήριο, το επίπεδο της διαστρέβλωσης γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των φοιτητικών αγώνων δεν έχει προηγούμενο. Ο αντιπρύτανης οικονομικών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σ. Κάτσιος μαζί με τον πρώην καθηγητή του ΤΞΓΜΔ Ι. Σαριδάκη είναι οι κύριοι υπεύθυνοι μίας πρωτοφανούς στοχοποίησης αγωνιστών/τριών τους φοιτητικού κινήματος με στόχο την ποινικοποίηση όλων των φοιτητικών και εργατικών αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του πανεπιστημίου σε ένα διάστημα τριών ετών. Πρόκειται για μία χαώδη δικογραφία που ανακατεύει ως "στοιχεία" ανακοινώσεις φοιτητικών παρατάξεων, απόψεις καθηγητών, προσωπικές έριδες, ακροδεξιά παραληρήματα και ψευδείς μαρτυρικές καταθέσεις. Οι διώξεις αφορούν συλλογικές αποφάσεις φοιτητικών οργάνων, κινητοποιήσεις μαζί με σωματεία και εργατικούς χώρους, καταλήψεις σχολών ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, καθώς και τη δημιουργία ελεύθερων φοιτητικών χώρων που λειτούργησαν σε αχρησιμοποίητες αίθουσες του πανεπιστημίου. Τόσο στις καταθέσεις των εν λόγω καθηγητών όσο και σε αυτές που πρόθυμα έδωσαν στην αστυνομία πολλά στελέχη της ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, πράγματα και καταστάσεις παρουσιάζονται παραποιημένα με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και τη στοχοποίηση φοιτητών.


Στόχος των διώξεων είναι η αναχαίτιση των διεκδικήσεων και η καταδίκη των κινηματικών αγώνων και της συλλογικής δράσης. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Δένδια έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πρόσωπό της εφαρμόζοντας το δόγμα του ό,τι κινείται καταστέλλεται. Η ποινικοποίηση των συγκεκριμένων αγώνων σημαίνει ταυτόχρονη ποινικοποίηση όλων των φοιτητικών και εργατικών αγώνων τα τελευταία χρόνια. Των απολυμένων καθαριστριών, του κλεισίματος της ΕΡΤ, των καθηγητών σε διαθεσιμότητα, των μηνυόμενων γιατρών στα νοσοκομεία, των επιστρατευμένων απεργών και των απεργών της Χαλυβουργίας και όλων των πολιτών που κινητοποιούνται και αγωνίζονται όλα τα τελευταία χρόνια.


Η απάντηση του κινήματος πρέπει να είναι μαζική και ξεκάθαρη:


ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ


Απαιτούμε:


ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΑΘΩΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ


Καλούμε σε πορεία την Πέμπτη 26/2 στις 6μμ στην πλατεία Γεωργάκη Και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια στις 2/3 και 16/3 στις 9 π.μ.


Συνέλευση αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.