25.8.14

Μια επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen, Βερολίνο (Φωτο)

Του Νίκου Αναστασιάδη

Επισκέφτηκα για πρώτη φορά στρατόπεδο συγκέντρωσης. Είναι από τα πιο φρικιαστικά πράγματα που μπορεί να δει κανείς, και ταυτόχρονα ένα πολύ δυνατό μάθημα ιστορίας. Κανονικά κάθε άνθρωπος πρέπει να περάσει από εκεί και να νιώσει το έδαφος να κουνιέται κάτω από τα πόδια του.

Βασικά μπορεί να δει κανείς το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού, πως θέλει την κοινωνία όταν θα έχει την εξουσία.

Πάνω από 200.000 άνθρωποι πέρασαν από το συγκεκριμένο στρατόπεδο, περίπου 30.000 πέθαναν από τις κακουχίες, ενώ τουλάχιστον άλλοι τόσοι δολοφονήθηκαν με πιστόλι ή κρέμασμα. Τα πτώματα καιγόταν σε κρεματόρια, τα οποία οι ναζί προσπάθησαν να διαλύσουν πριν τον ήττα τους. Οι κρατούμενοι ήταν Γερμανοί αριστεροί, Εβραίοι, αιχμάλωτοι πολέμου, ομοφυλόφιλοι, τσιγγάνοι, ποινικοί, αλλόθρησκοι. Δούλευαν σε εργοστάσιο μέσα στο στρατόπεδο που παρήγαγε τούβλα για να χτιστεί η "νέα Γερμανία" του Χίτλερ, αλλά "παραχωρούνταν" και σε μεγάλες γερμανικές εταιρίες (
AEG και Siemens) ως τζάμπα εργατικό δυναμικό. Ταυτόχρονα έφτιαχναν πλαστές βρετανικές λύρες για να δημιουργήσουν τεχνητό πληθωρισμό στην Βρετανία, ή περπατούσαν 40 χλμ τη μέρα σε ειδικούς διαδρόμους με πέτρες, ξύλα και γυαλιά για να δοκιμάσουν τις νέες σόλες του στρατού των Ναζί. Επίσης, γινόταν γενετικά και ιατρικά πειράματα για να αποδείξουν την ανωτερότητα της λευκής φυλής.

Από τα πιο σοκαριστικά στοιχεία ήταν ότι υπήρχαν "πορνεία" μέσα στο στρατόπεδο, όπου ανάγκαζαν τις κρατούμενες να "εκδίδονται" για να αυξηθεί η παραγωγικότητα των κρατουμένων...

Ο φασισμός δεν είναι ένας αφηρημένος κίνδυνος, είναι κάτι που υπήρχε και θα υπάρχει, αν δεν κάνουμε κάτι να τον τσακίσουμε.


Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου που πυροβολήθηκαν
την ώρα που τους έκαναν υποτίθεται μετρήσεις για στολές
Φούρνοι
Γενετικά πειράματα
Γενετικά πειράματα
Γενετικά πειράματα
Κρεματόρια
Κρεματόρια

Οι φυλακές
Οι φυλακές
Οι φυλακές


Σημείο βασανιστηρίων
Δομή του στρατοπέδου

Σκάκι από ψωμί...


"Η εργασία απελευθερώνει"
Πύργος ελέγχου, όπου υπήρχε πολυβόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.