12.2.14

Ψήφος μεταναστών: ήταν που ήταν στραβή την έφαγε κι ο γάιδαρος


Της Χριστίνας Ζιάκα

Με ειδική τροπολογία που κατέθεσε στην βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, εισηγείται την κατάργηση του δικαιώματος του "εκλέγειν και εκλέγεσθαι" στις δημοτικές εκλογές των επί μακρόν διαμενόντων μεταναστών και των ομογενών συμπολιτών μας, όπως το είχε θεσμοθετήσει ο Ν. 3838/2010 (γνωστός ως “νόμος Ραγκούση”). Η τροπολογία «συμμορφώνεται» με την απόφαση 460/2013 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Φλεβάρης 2013), η οποία θυμίζουμε πως είχε ακυρώσει την συγκεκριμένη πρόβλεψη του Ν. 3838/2010 καθώς και την αναγνώριση του δικαιώματος στην ιθαγένεια για τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που ζουν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως ακόμα κι αν δεν υπήρχε αυτή η άκρως άδικη και συντηρητική απόφαση του ΣτΕ,  το πιο πιθανό είναι πως η Ν.Δ. θα προχωρούσε έτσι κι αλλιώς στην ακύρωση του νόμου Ραγκούση –ήταν άλλωστε μια από τις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις (αυτής, του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής).

Κατά τη γνώμη μας η στιγμή δεν είναι τυχαία. Η Ν.Δ. έχει καταληφθεί από το άγχος να περιορίσει τις εκλογικές διαρροές προς τα δεξιά της, δηλ. προς την φασιστική Χρυσή Αυγή. Προς τέρψιν λοιπόν αυτού του κοινού, που διψάει για το ...αίμα των μεταναστών, φέρνει την επίμαχη τροπολογία. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως το συγκυβερνητικό ΠΑΣΟΚ καλείται να συμφωνήσει με την τροπολογία –να ακυρώσει δηλ. αναδρομικά έναν ολόδικο του νόμο....


Οι πολέμιοι της παραχώρησης πολιτικών δικαιωμάτων στους νόμιμους μετανάστες και τότε και σήμερα λένε πως θέλουν να προστατέψουν το εκλογικό σώμα, για να μην αλλοιωθεί η βούληση του. Εδώ απλώς γελάνε...

Γυρίζοντας πίσω το ρολόι του χρόνου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2010, το παραβάν της κάλπης το σήκωσαν μόλις 12.574 άνθρωποι -2.647 ομογενείς και 9.927 νόμιμοι μετανάστες!! Ο λόγος απλός: ο καταιγισμός των εμποδίων ήταν τέτοιος που στην πραγματικότητα αφορούσαν μόλις μια μειοψηφία των τότε νόμιμων μεταναστών –όπως άλλωστε είχε καταγγελθεί και τότε από την Αριστερά, τις κοινότητες μεταναστών και το αντιρατσιστικό κίνημα. Οι περισσότεροι εμφανίστηκαν στις εκλογικές περιφέρειες Α' Αθηνών (1.898), Β' Αθηνών (2.159) και Νομού Αττικής (2.017).  [1]

Να θυμίσουμε επίσης για την ιστορία πως ακόμα και αυτό το δικαίωμα ήταν απίστευτα κουτσουρεμένο: δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές και δεν μπορούσαν να εκλεγούν παρά μόνο σαν δημ.σύμβουλοι.

Δηλαδή το ελληνικό κράτος ζητάει από τους νόμιμους μετανάστες φόρους, ένσημα, τέλη αλλά δεν τους παραχωρεί το στοιχειώδες δικαίωμα της ψήφου ούτε καν για τις δημοτικές εκλογές.

Το 2010 με τον προβληματικό, και μίζερο  νόμο Ραγκούση η Ελλάδα είχε γίνει το 18ο από τα 29 Ευρωπαϊκά κράτη που παραχωρούσαν κάποιου είδους πολιτικά δικαιώματα σε νόμιμους μετανάστες. Σήμερα  είμαστε πάλι ένα βήμα πίσω.

Τα άλλα κράτη στα οποία υπάρχει δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι: Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, 6 καντόνια της Ελεβετίας και Βρετανία. [2]

Η ψήφιση της τροπολογίας μετατέθηκε χρονικά για λίγες μέρες προκειμένου να επανεξεταστεί.

Τα κόμματα της αριστεράς πρέπει να πάρουν καθαρή και δυνατή θέση στο θέμα  χωρίς μισόλογα και αμφισημίες.

Να υπάρξει μέτωπο απέναντι στις ρατσιστικές πολιτικές κυβέρνησης και νεοναζί.

Ο κοινός αγώνας ελλήνων και μεταναστών ενάντια στις συνέπειες της  κρίσης  και των πολιτικών κυβέρνησης  και τρόικα χρειάζεται και κοινά δικαιώματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.