17.9.21

Στήλη ρατσιστικού άλατος, Σεπτέμβρης 2021

 



Γράφει:Χριστίνα Ζιάκκα

Λιμενικό: Εξαφανίζοντας τους πρόσφυγες

Δεν ‘πα να καταγγέλλεται ξανά και ξανά το Λιμενικό Σώμα και φυσικά η κυβέρνηση που έχει δώσει τις εντολές για να «εξαφανίζονται» οι πρόσφυγες στο Αιγαίο, αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν πια τον κύριο όγκο της δράσης του Λιμενικού. 

Η τελευταία καταγγελία αφορά σε 85 πρόσφυγες που έφτασαν στις 5 Σεπτέμβρη στην περιοχή Αγκάλη της Φολεγάνδρου μέσα σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο με γερμανική σημαία. Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν με λεπτομέρειες πως οι λιμενικοί με το σκάφος τους ρυμούλκησαν το ιστιοφόρο μακριά από τα ενοχλητικά βλέμματα. Αμέσως μετά επιβίβασαν τους πρόσφυγες σε μεγαλύτερο πλοίο του Λιμενικού που έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Το επομένο βράδυ, στις 6/9, οι τουρκικές Αρχές ανακοινώσαν ότι διέσωσαν, προσέξτε, από σχεδίες, 84 ανθρώπους στην θαλάσσια περιοχή του Κουσάντασι. Η γνωστή συλλογικότητα για διασώσεις προσφύγων στην θάλασσα, Aegean Boat Report, δημοσίευσε μάλιστα και φωτογραφίες. Ενώ σε πρόσφατο δελτίο τους αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τις στατιστικές των τουρκικών αρχών, μέσα στο 2021 καταγράφηκαν 2.021 επαναπροωθήσεις από Ελλάδα με 89 λέμβους/σχεδίες. 

Όσο και καχύποπτοι νάμαστε με τα στοιχεία των τουρκικών αρχών, οι οποίες παίζουν άσχημα παιχνίδια στην πλάτη των προσφύγων, το ίδιο και περισσότερο καχύποπτοι πρέπει να είμαστε και με τις συστηματικές διαψεύσεις του Λιμενικού και της ελληνικής κυβέρνησης –οι οποίοι μάλιστα δεν δίνουν καν στοιχεία πια. 

Στο όλο σκηνικό ήρθε να προστεθεί κι άλλη μια παράμετρος με βάση συνέντευξη στο tvxs του Σαμιώτη δικηγόρου, Δημήτρη Χούλη: 

«…οι άνδρες του Λιμενικού εξαφανίζουν κάθε λίγο πρόσφυγες αφού προηγουμένως τους έχουν ληστέψει πορτοφόλια και κινητά και τους έχουν ξυλοκοπήσει. Έχουμε δεκάδες αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρίες στα χέρια μας και γνωρίζουμε ότι κάθε βάρκα κουβαλάει 6.000 ευρώ. Είναι οι οικονομίες τους. Οι ένστολοι λειτουργούν σαν ληστές του κοινού Ποινικού Δικαίου».

Και κάπως έτσι όλο το πάνθεον των παραβιάσεων, των παρανομιών και των εγκλημάτων κατά των προσφύγων συμπληρώνεται τρομακτικά… 

216 εκατομμύρια πρόσφυγες μέχρι το 2050 λόγω κλιματικής κρίσης

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 82,4 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς ζούν στις μέρες μας εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους, εξαιτίας διώξεων, σοβαρών παραβιάσων στοιχειωδών δικαιωμάτων και πολέμων. Ας φανταστούμε τώρα αυτόν τον αριθμό σχεδόν να τριπλασιάζεται, 29 χρόνια από σήμερα  το 2050, εξαιτίας των δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης… 

Αυτή είναι η πρόβλεψη έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύεται επικαιροποιημένη κάθε κάποια χρόνια. Πριν 3 χρόνια, το 2018, η ίδια έκθεση προέβλεπε 143 εκατομμύρια «κλιματικούς μετανάστες/πρόσφυγες» έως το 2050 επικεντρώνοντας τα αρνητικά σενάρια σε τρεις περιοχές του κόσμου, την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική. Σήμερα στο σενάριο έχουν προστεθεί άλλες τρεις περιοχές, η ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός, η βόρεια Αφρική και μια περιοχή που συνδυάζει κομμάτι της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας. Ενώ η αριθμητική πρόβλεψη έχει σκαρφαλώσει στους 216 εκατομμύρια ανθρώπους! 

Δανία: Στην πρωτοπορία των ρατσιστικών πολιτικών

Από τις αρχές Σεπτέμβρη η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε πως θα νομοθετήσει τα υποχρεωτικά μαθήματα γλώσσας και την υποχρεωτική εργασία 37 ωρών την εβδομάδα για όσους νόμιμους μετανάστες λαμβάνουν κρατικά προνοιακά επιδόματα. Η προτεινόμενη γκάμα περιλαμβάνει καθαρισμό δρόμων, παραλιών, συγκέντρωση γοπών από όλους τους δημόσιους χώρους κλπ. Στο βάθος του δρόμου βέβαια, δεν είναι ούτε η υποστήριξη της απασχόλησης, ούτε η κοινωφελής προσφορά, αλλά η τοποθέτηση «κόφτη» επιδομάτων που θα γιγαντώνει προοδευτικά… 

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το μόνο τιμωρητικό μέτρο που παίρνει το καθεστώς στη Δανία για μετανάστες/πρόσφυγες. Μαζί με τη γειτονική Σουηδία, σηκώνουν ψηλά τον πήχη των ρατσιστικών πολιτικών…  

Έτσι, με βάση πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τον τίτλο «Πηγαίνεις στο θάνατο σου», η Δανία, μαζί με την Σουηδία και την Τουρκία, είναι η τριπλέτα χωρών, που επιστρέφουν πια αφειδώς Σύριους πρόσφυγες πίσω στη Συρία, με το επιχείρημα πως η Δαμασκός και άλλες περιοχές είναι πλέον «ασφαλείς»… Στην πραγματικότητα στέλνουν εκατοντάδες ανθρώπους πίσω με ορατό τον κίνδυνο βασανιστηρίων, βιασμών, αυθαίρετων φυλακίσεων και εκτελέσεων από τις υπηρεσίες ασφαλείας του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. 

Για του λόγου το αληθές η έκθεση περιλαμβάνει όσα φρικιαστικά έζησαν 66 πρόσφυγες –ανάμεσα τους 13 ανήλικα παιδιά. Ξεχωρίζουν τουλάχιστον πέντε θάνατοι μέσα στις φυλακές, 17 «εξαφανίσεις» και 14 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων επτά βιασμών, πέντε γυναικών, ενός εφήβου κι ενός κοριτσιού πέντε ετών!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.