22.6.21

Χωρίς τέλος οι σεξιστικές επιθέσεις, οι γυναικοκτονίες και οι βιασμοί!

 


Σχόλιο από τις «Μαχητικές και Ελεύθερες»

Η είδηση για τον βιασμό μίας καθαρίστριας στα Πετράλωνα από άντρα που την κάλεσε για να καθαρίσει το σπίτι του, ήρθε σε μια περίοδο ήδη γεμάτη οργή για την γυναικοκτονία της Καρολάϊν Κράουτς.

Η 50χρονη καθαρίστρια βιαζόταν και ξυλοκοπούνταν επί ώρες. Κατάφερε κάποια στιγμή να ξεφύγει περνώντας στο διπλανό μπαλκόνι. Οι γειτόνισσες μόλις την είδαν κατάλαβαν τι συνέβη και κάλεσαν ασθενοφόρο και την αστυνομία. Μόλις μαθεύτηκε στη γειτονιά τι έγινε μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι του θύτη δεκάδες άτομα φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχία, ενώ λίγο αργότερα ήρθε και κόσμος από τη συγκέντρωση που είχε οργανωθεί στο Σύνταγμα για τη γυναικοκτονία της Καρολάϊν.

Η αστυνομία παρέμεινε και αυτή έξω από το σπίτι του δράστη, μέχρι να έρθει ο εισαγγελέας με το ένταλμα σύλληψης. Ωστόσο η προσοχή που έδωσε και τα μέτρα που πήρε ήταν για μια ακόμα φορά εντελώς λειψά, όπως στην συντριπτική πλειοψηφία των εγκλημάτων έμφυλης βίας. Όσο η αστυνομία «φρουρούσε» την πόρτα, ο δράστης διέφυγε από τον φωταγωγό.

Όσο ζήλο δείχνει η αστυνομία στον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη διαδηλωτών, όση έμφαση δίνει ο Χρυσοχοίδης και η κυβέρνηση να βάλουν αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια για να πολεμήσουν δήθεν το έγκλημα, τόση αδιαφορία δείχνουν για τα πραγματικά εγκλήματα απέναντι στις γυναίκες. Υπάρχει συστηματική αργοπορία της αστυνομίας να φτάσει σε οποιοδήποτε σημείο έχει γίνει καταγγελία για έμφυλη βία. Είτε είναι στη Μακρινίτσα, όπου πριν μερικούς μήνες μια γυναίκα δολοφονήθηκε από τον συζυγό της μέχρι να φτάσει η αστυνομία, είτε είναι στο κέντρο της Αθήνας.

Εξάλλου, την αντίληψη της αστυνομίας περί «προστασίας» των θυμάτων κακοποίησης και σεξιστικής βίας, την εξήγησε πριν λίγες μέρες ένας «εκπρόσωπός» της στα τηλεοπτικά παράθυρα, ο Σ. Μπαλάσκας. Ο ακροδεξιός «συνδικαλιστής» των ειδικών φρουρών είχε το θράσος εν μέσω συζήτησης για την γυναικοκτονία της Καρολάϊν να δώσει στην ουσία οδηγίες για το πως μπορεί ένας δράστης γυναικοκτονίας να αποφύγει τη μακροχρόνια φυλάκιση! Συγκεκριμένα «εξήγησε» πως αν ο δράσης είναι έξυπνος και απευθυνθεί άμεσα στην αστυνομία, δηλώνοντας ότι το έγκλημα έγινε «εν βρασμώ», θα έχει ευνοϊκή αντιμετώπιση και θα φυλακιστεί για 4-5 χρόνια!

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που από τους 5.000 βιασμούς που διαπράττονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα μόνο γύρω στους 150 καταγγέλλονται και ακόμα λιγότεροι βιαστές καταδικάζονται. Η αστυνομία και η «Δικαιοσύνη» στην συντριπτική τους πλειοψηφία «αργούν», κλείνουν τα μάτια, αποτρέπουν καταγγελίες και είναι ευνοϊκά διακείμενες απέναντι στις δικαιολογίες των θυτών, όπως εξήγησε και ο Μπαλάσκας. Ένα όργανο που έχει δημιουργηθεί για να υπερασπίζεται το σύστημα και τις «αξίες» του, όπως είναι η πατριαρχία δεν θα μπορούσε βέβαια να δρα διαφορετικά.

Τα εγκλήματα έμφυλης βίας έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα πολύ πιο ορατά. Σχετικά άρθρα και καταγγελίες καταλαμβάνουν πλέον αρκετό χώρο στα μεγάλα σάιτ και στις εφημερίδες, ενώ οι συζητήσεις και ο σχολιασμός στο διαδίκτυο είναι πάρα πολύ πυκνός και έντονος.

Για να κάνουμε όμως τα επόμενα βήματα, να διεκδικήσουμε προστασία των κακοποιημένων γυναικών μέσα από συγκεκριμένες δομές και νόμους και για να παλέψουμε συνολικά ενάντια στην πατριαρχία και το σύστημα που την υποθάλπει και την καλλιεργεί χρειαζόμαστε ένα μαζικό κίνημα στο δρόμο. Η συνεργασία των φεμινιστικών και αριστερών οργανώσεων και τα κοινά (αντί ή πέρα από τα χωριστά) καλέσματα σε συγκεντρώσεις, πορείες, και άλλες δράσεις μπορούν να βάλουν μια γερή βάση σε αυτή την κατεύθυνση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.