14.12.20

Deniz Naki, ένας επαναστάτης με αιτία!




Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ποδοσφαιριστές αποφεύγουν να παίρνουν δημόσια θέσεις για κοινωνικά ή πολιτικά θέματα. Η ποδοσφαιρική βιομηχανία προτιμάει ποδοσφαιριστές που απλά κάνουν την δουλειά τους. Περιπτώσεις σαν του Deniz Naki, του Κούρδου ποδοσφαιριστή, που στέκεται αντιμέτωπος με τις πολιτικές του Tayip Erdogan και εναντιώνεται στο ισλαμικό κράτος, είναι λίγες και δυστυχώς δεν έχουν πάντα ευχάριστη κατάληξη.

Ο Naki γεννήθηκε στην Γερμανία από Κούρδους γονείς, που ζούσαν τα προηγούμενα χρόνια στη Τουρκία. Έμαθε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Bayer Leverkusen αλλά ποτέ δεν κατάφερε να παίξει με την πρώτη ομάδα. Το ίδιο και με την Εθνική Γερμανίας, όπου έφτασε μέχρι την ομάδα κάτω των 20 ετών. Εκεί που έγινε γνωστός και αγαπήθηκε όσο λίγοι ήταν στην St. Pauli. Πέρα από τις καλές του εμφανίσεις, μπήκε στις καρδιές των οπαδών ,τόσο για τις κοινές τους ιδέες, όσο και για έναν πανηγυρισμό με αντίπαλο την Hansa Rostock, όταν κάρφωσε μία σημαία της St. Pauli στο χορτάρι. Οι οπαδοί της Hansa είναι γνωστοί για τις ακροδεξιές θέσεις τους και ήταν η απάντηση στις ρατσιστικές τους επιθέσεις προς το πρόσωπο εκείνου και συμπαικτών του. Το 2012 πήγε στην Paderborn, όπου έπαιξε για μία σεζόν.Μετά την αποχώρηση του από την Γερμανία επιχείρησε να παίξει ποδόσφαιρο στην Τουρκία. Αυτή ήταν και η αρχή της ''Οδύσσειας'' του.
Όσο έπαιξε στην Gençlerbirliği, το 2014, έκανε δηλώσεις εναντίωσης στην επίθεση του ISIS στην Συρο-Κουρδική περιοχή, Kobane. Λίγες μέρες μετά δέχθηκε επίθεση στους δρόμους της Άγκυρας από τρεις αγνώστους που τον γρονθοκόπησαν και τον απείλησαν για την ζωή του. Αμέσως επέστρεψε στην Γερμανία για να προφυλάξει τον ίδιον και τους συγγενείς του.
Δεν έμεινε άπραγος για πολύ όμως. Δέχθηκε πρόταση από την Amed S.K ή αλλιώς Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor. Αυτή η ομάδα αποτελεί σύμβολο των Κούρδων και όπως είναι λογικό, βρίσκεται υπό την παρακολούθηση του τουρκικού κράτους. Όταν μετά από μία νίκη απέναντι στην Bursaspor, αφιέρωσε την επιτυχία του στον λαό του που βιώνει την τουρκική επιθετικότητα, χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης, συνεργάτης του PKK και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή.
Πριν από περίπου δύο χρόνια, δέχθηκε επίθεση με όπλο στην Γερμανία, από αγνώστους που πυροβόλησαν δύο φορές στο αμάξι του. Λίγους μήνες αργότερα έκανε απεργία πείνας έξω από κτίριο του ΟΗΕ στη Γένοβα, ως αντίδραση στις επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους. Πλέον έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο αλλά παραμένει ενεργός κοινωνικά, παρά την απειλή της ζωής του.
Όταν ο Mesut Ozil ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την Εθνική Γερμανίας, μετά την κατακραυγή που δέχθηκε για τις φωτογραφίες του με τον Erdogan και κατήγγειλε ρατσισμό, ο Naki σε επιστολή του τον χαρακτήρισε υποκριτή και τον προέτρεψε αν θέλει να μάχεται εναντίον του ρατσισμού, να το κάνει και στη Τουρκία, όχι μόνο στη Γερμανία.
Μπορεί να του ''έκοψε'' τη μπάλα ο Erdogan, να στιγματίστηκε ως ''τρομοκράτης'' επειδή μάχεται για την ελευθερία του λαού του αλλά ο Deniz Naki έδειξε το ανάστημα του και έστειλε μήνυμα ελευθερίας σε όλο τον ποδοσφαιρικό (και όχι μόνο) κόσμο.

Από την σελίδα "Κάθε Κυριακή" στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.