15.7.20

Δυναμική αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας, νέο επεισόδιο αστυνομικής βίας (βίντεο - φωτ.)



Δυναμική αντιρατσιστική συγκέντρωση απέναντι στη ξενοφοβική φιέστα που είχαν εξαγγειλει ακροδεξιοί για σήμερα στις 6.30 υπό τον μανδύα των γνωστών «επιτροπών κατοίκων» - Εμφάνιση μικρής ομάδας ακροδεξιών λίγο μετά τις 6, σε κλοιό ΜΑΤ η πλατεία - Πορεία προς την Πατησίων, ένταση με τα ΜΑΤ και ένα ακόμα επεισόδιο απρόκλητης αστυνομικής βίας

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, πραγματοποίησαν το απόγευμα εκατοντάδες διαδηλωτές στην Πλατεία Βικτωρίας, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις, κοινότητες μεταναστών, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ΟΡΜΑ, αναρχικές πρωτοβουλίες, ΝΑΡ και η ΚΕΕΡΦΑ.
Μια μικρή ομάδα ακροδεξιών εμφανίστηκε επι της 3ης Σεπτεμβρίου - ανάμεσά τους και ο Ηλ. Κασιδιάρης και ο Κ. Μπογδάνος -  προκαλώντας την αντίδραση των συγκεντρωμένων. Κλούβες των ΜΑΤ κύκλωσαν την πλατεία, αποκόπτοντας το μπλοκ των φασιστών.
Περί τις 8 μ.μ. τα ΜΑΤ έδιωξαν τους συγκεντρωμένους από την πλατεία, ενώ ακολούθησε ένταση στην Πατησίων (όπου έφτασε πορεία αντιφασιστών από την πλ. Βικτωρίας μέσω Χέυδεν) μπροστά στην ΑΣΟΕΕ.
Ενώ το υπόλοιπο της αντιρατσιστικής πορείας αποχωρούσε συντεταγμένα, σημειώθηκε βίαιη σύλληψη μετά από επίθεση της ομάδας ΔΡΑΣΗ σε διαδηλωτές, όπως καταγράφεται σε βίντεο. Όπως σημειώνει η Ελευθερία Κουμάντου, «το υπόλοιπο της αντιφασιστικής πορείας αποχωρούσε συντεταγμένα προς την ΑΣΟΕΕ με περιφρούρηση.  Ξαφνικά αποχώρησαν τα ΜΑΤ και εφόρμησαν μηχανες  της ΔΡΑΣΗΣ αναίτια. Δακρυγόνα, τουλαχιστον δυο προσαγωγές. Και ξύλο. Πολύ».
Για τις 10 μ.μ. το βράδυ της Τετάρτης η Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλία Ροσινάντε είχε καλέσει συγκέντρωση αλληλεγγύης στη ΓΑΔΑ, καθώς ένα από τα μέλη της - διακρίνεται στο βίντεο - είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες και προπηλακισθέντες από τους αστυνομικούς.
Η αστυνομία ανακοίνωσε αργά το βράδυ τρεις συλλήψεις από την Πατησίων, «για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών» και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Πέμπτη στον εισαγγελέα - κι ας αποδεικνύουν άλλα τα βίντεο:





Τα ΜΑΤ προκάλεσαν αντιπαράθεση με τους συγκεντρωμένους αντιφασίστες που ξεκινησαν πορεία μέσω Χέυδεν.




Βίντεο της Αυγής από την αντίδραση των αντιφασιστών




(το μπλοκ των ακροδεξιών)






Τάκης Γιαννόπουλος: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες
Ο Τάκης Γιαννόπουλος από το Ξεκίνημα, Διεθνιστική, Σοσιαλιστική Οργάνωση δήλωσε στην ΑΥΓΗ και τον Κώστα Παπαντωνίου: Σήμερα είναι μια αντιφασιστική αντιρατσιστική συγκέντρωση για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες οι οποίοι εδώ και ενάμιση μήνα είναι διωγμένοι από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που τους έχουν και βρίσκονται σε αυτό το χώρο. Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για πρόσφυγες που έχουν πάρει ήδη άσυλο.

Φωτογραφίες της Αυγής από την αντιρατσιστική συγκέντρωση:




"Πόλεμο στον πόλεμο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του εθνικισμού, για αλληλεγγύη, διεθνισμό, εξέγερση" είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό που κρατούν οι αλληλέγγυοι. Η αστυνομική παρουσία περιμετρικά της πλατείας Βικτωρίας, είναι ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ στους γύρω δρόμους έχουν παραταχθεί και κλούβες των ΜΑΤ.

(με πληροφορίες από το ρεπορτάζ για την Αυγή της Αντυ Κουκλάδα και του Κώστα Παπαντωνίου)
Αστυνομία σε κάθε γωνιά των Εξαρχείων πριν τη συγκέντρωση
«Ερχόμενες/οι στη προσυγκέντρωση μας για τη συμμετοχή μας στη Ούτε να το σκέφτονται. Αντιρατσιστικη/Αντιφασιστικη Συγκέντρωση στη Πλατεία Βικτώριας, είδαμε εκτεταμμένη παρουσία της αστυνομίας (με ΟΠΚΕ και ομάδες ΔΡΑΣΗ) κυκλικά του Στεκιού» αναφέρει το Στέκι Μεταναστών σε ανάρτησή του λίγο πριν τις 5 μ.μ., επισημαίνοντας: «Οι δυνάμεις αυτές, βρισκομένες κατά μήκος της διαδρομής προσέλευσης του κόσμου προς το στέκι, έκαναν φανερό το λόγο της "επισκεψής" τους, σταματώντας και ρωτώντας κόσμο που έρχοταν προς τη Τσαμαδού, που πάμε και γιατί». «Πορευόμαστε προς τη Πλατεία Βικτώριας, γνωρίζοντας ότι και εκεί περιμένουν κλούβες και αστυνομία. Αλλά και ότι εκεί μας οδηγεί ο δρόμος και το δίκιο της αλληλεγγύης. Τα πολιτικά και κοινωνικά μας δικαιωμάτα είναι αδιαπραγμάτευτα!», τονίζει το Στέκι Μεταναστών δημοσιεύοντας και σχετικές φωτογραφίες:




Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:  Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα χρυσαυγίτη να απειλήσει οικογένειες
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν χρυσαυγίτη να απειλήσει οικογένειες με μωρά παιδιά. Ο πραγματικός κίνδυνος για την κοινωνία είναι οι ακροδεξιοί», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμά της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Να ξέρει ο κ. Μπακογιάννης ότι αύριο θα ξεμπερδέψουμε με τους νεοναζί και με όσους φλέρταρε και συνεργάζονταν προεκλογικά», το μήνυμά της:




«Η σύναξη μίσους κατά μεταναστών, προσφύγων και του κινήματος αλληλεγγύης, την Τετάρτη 15 Ιούλη, στην πλατεία Βικτωρίας, που την καλούν ρατσιστές με το προσωπείο των "επιτροπών κατοίκων" Αγίου Παντελεήμονα και Πλατείας Αμερικής είναι μια πρόκληση κατά των ελευθεριών όλων μας», τονίζει η ΚΕΕΡΦΑ. «Οι ίδιοι συνεργάτες στα πογκρόμ των φασιστών της Χρυσής Αυγής, των ταγμάτων εφόδου της Σκορδέλη και του Κασιδιάρη, εμφανίζονται ξανά ως αγανακτισμένοι κάτοικοι. Δεν ξεγελάνε κανένα και καμία!», προσθέτει. «Στις γειτονιές δεν χωράει ο ρατσισμός και ο φασισμός, χωράει ο κοινός αγώνας και η αλληλεγγύη!», το σύνθημά της.


«Για τους φασίστες οι πρόσφυγες και οι προσφυγισσες είναι άνθρωποι, που δεν αξίζουν ούτε να ζουν. Για εμάς, για τον κόσμο της αλληλεγγύης και της αντίστασης, καμιά ζωή δεν είναι ανάξια να βιωθεί.. Με τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί Καλούμε σε συγκέντρωση ενάντια στον ρατσισμό και την Ακροδεξιά», αναφέρει στο δικό του κάλεσμα ο Aντιφασιστικός Συντονισμός  Αθήνας - Πειραιά.
«Οι γειτονιές μας είναι για όλους και όλες μας, ότι η Βικτώρια ήταν, είναι και θα είναι μια γειτονιά μεταναστών/τριων, όπου η αλληλεγγύη πάντα θα νικά», επισημαίνει στο δικό του κάλεσμα το «Δίκτυο Αλληλοβοήθειας και Αγώνα» που ετοιμάζει και μικροφωνική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής συγκέντρωσης.




Στο ρατσιστικό κάλεσμα (18:30) γίνεται λόγος για "επoικισμό της περιοχής" ενώ το υπογράφουν οι «επιτροπές κατοίκων Αγγελοπούλου-Πλατείας Βικτωρίας, Αγίου Παντελεήμονα και Πλατείας Αμερικής»:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.