14.6.20

Χάος στον Αλιμο, σόου στην Κατεχάκη


Το αδιαχώρητο επικρατεί και σήμερα στην υπηρεσία Ασύλου στον Αλιμο. Παρά το τηλεοπτικό σόου που έστησε νωρίς το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας στην Κατεχάκη, τα προβλήματα παραμένουν στο ακέραιο λόγω της αδυναμίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να σχεδιάσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την ομαλή επαναλειτουργία της υπηρεσίας.

Γύρω στις 8 το πρωί, περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής συνωστίζονταν ο ένας πάνω στον άλλο έξω από το κτήριο που συστεγάζει τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου και τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη Βουλιαγμένης. Ανάμεσά τους οικογένειες με παιδικά καρότσια και μωρά στην αγκαλιά. Κάποιοι με προβλήματα κινητικότητας. Πολλοί είχαν περάσει το βράδυ καθισμένοι πάνω σε χαρτόνια, για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι θα προλάβουν να εξυπηρετηθούν.


Περίπου την ίδια ώρα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου οργάνωνε ένα στημένο τηλεοπτικό σόου έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας στην Κατεχάκη για να πείσει ότι τάχα απέδωσαν ήδη τα μέτρα που εξήγγειλε χτες το απόγευμα. Το προσωπικό της υπηρεσίας και η αστυνομία είχαν εργαστεί για να δημιουργήσουν το ιδανικό φόντο, μπροστά στο οποίο θα έκανε τις δηλώσεις του ο υπουργός.
Η πύλη της Κατεχάκη, όπου χτες συνωστίζονταν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, είχε σήμερα αδειάσει για τις ανάγκες της τηλεοπτικής εικόνας. Η αστυνομία είχε στοιβάξει τον κόσμο στο πεζοδρόμιο κατά μήκος της Κατεχάκη μέχρι τη Μεσογείων, μερικές εκατοντάδες μέτρα. Όχι φυσικά για να τον προστατεύσει. Αποστάσεις δεν τηρούνταν. Οπως δεν τηρούνται σε καμία ουρά έξω από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, όπως γνωρίζει όποιος έχει σχετική εμπειρία. Αλλά οι κάμερες ήταν μακριά από το σημείο και επιπλέον η οπτική επαφή εμποδιζόταν από αστυνομικές κλούβες, που είχαν έντεχνα σταθμεύσει κατά μήκος της Κατεχάκη μπροστά από την ουρά.
«Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη από χτες. Δεν βλέπετε τον όγκο στην πύλη» δήλωνε ο υπουργός, με κάποια μετριοπάθεια.
Αλλά έξω από τα γραφεία στον Αλιμο, στο κτήριο που συστεγάζει τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη Βουλιαγμένης, η κατάσταση ήταν ακριβώς η ίδια με τις προηγούμενες ημέρες. Εδώ δεν είχε χρησιμοποιηθεί η αστυνομία για να στήσει ένα ιδανικό σκηνικό, γιατί κάμερες δεν υπήρχαν ούτε είχε προγραμματιστεί επίσκεψη του υπουργού. Μάταια προσπαθούσε ένας αστυνομικός μαζί με έναν υπάλληλο εταιρείας σεκιούριτι και έναν υπάλληλο της υπηρεσίας να πείσουν τον κόσμο να μπει σε σειρά, όπου και πάλι βρίσκονταν ο ένας πάνω στον άλλο.

Ο εργαζόμενος της υπηρεσίας ενημέρωνε τον κόσμο με ντουντούκα στα αγγλικά για την απόφαση του υπουργείου χτες το απόγευμα να δώσει παράταση στα δελτία αίτησης ασύλου που έληξαν από την αρχή του μήνα. Μάταια προσπαθούσε η διερμηνέας της υπηρεσίας να ενημερώσει στα γαλλικά τον κόσμο.
«Διαβάζουν την τοιχοκολλημένη ανακοίνωση και την αγνοούν. Τους λέμε ότι παρατάθηκε το δελτίο του ασύλου αλλά παραμένουν. Πρέπει να τους το εξηγήσουμε έναν προς έναν όταν έρθει η ώρα να περάσουν την πύλη», λέει στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενος της υπηρεσίας.

«Δεν παίρνουν από λόγια», σχολιάζει άνδρας με στολή. Εύκολη κουβέντα. Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός επιχείρησε χτες να ρίξει την ευθύνη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σημειώνοντας παραπλανητικά ότι 8 στους 10 δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Ευκολα λόγια για επικοινωνιακή κατανάλωση. Αποδεικνύουν όμως ότι δεν έχει την αναγκαία αντίληψη της σύνθετης και δύσκολης πραγματικότητας των προσφύγων και μεταναστών ώστε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια αποτελεσματική πολιτική. Είναι ζήτημα αν έχει αντίληψη ο υπουργός της δύσκολης και χαώδους πραγματικότητας που διαμορφώνεται σε οποιαδήποτε ουρά έξω από δημόσια υπηρεσία, τη δυσκολία να εξηγηθούν οι κανόνες, να αποφευχθεί η ένταση και το χάος, να τηρηθεί ουρά, να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλο, καταργώντας κάθε μέτρο απόστασης.
Την απάντηση τη δίνει ο εργαζόμενος της υπηρεσίας: «Δεν φταίνε. Χρειάζονται τρόποι διαμεσολάβησης, οι ανακοινώσεις είναι γραμμένες σε στρυφνή γραφειοκρατική γλώσσα. Η καθυστερημένη απόφαση να παραταθούν τα δελτία είναι σωστή, αλλά ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί σωστά. Γι'αυτό χρειάζονται επειγόντως πολιτικές ένταξης, ώστε ο κόσμος να είναι εξοικειωμένος με την ελληνική πραγματικότητα. Η υπηρεσία Ασύλου είναι νευραλγική. Θα έπρεπε να έχει υπάρξει προετοιμασία, να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή από το υπουργείο», λέει", λέει ο εργαζόμενος.

Γράφει: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.