17.3.20

Κύπρος: Αντίσταση ενάντια στο φόβο και την διχοτόμηση (βίντεο και εικόνες)


Αθηνά Καρυάτη, στελέχος της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς – Yeni Enternasyonalist Sol (αδερφή οργάνωση του «Ξ» στην Κύπρο)
Για δύο συνεχή Σάββατα (29/02 και 07/03/2020) Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν  και στις δύο πλευρές του οδοφράγματος της Λήδρας με αίτημα να ανοίξουν ξανά όλα τα οδοφράγματα.




Το δεύτερο Σάββατο, η συμμετοχή στην διαμαρτυρία ήταν τριπλάσια από ότι το προηγούμενο, πάνω από 300 άτομα στο νότο και πάνω από 150 άτομα στο βορρά, και μαζί, ξεπέρασαν τις δύο κινητοποιήσεις που οργάνωσαν οι εθνικιστές και οι φασίστες τις προηγούμενες μέρες υπέρ του κλεισίματος των οδοφραγμάτων.


Την Δευτέρα δε, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις από την Τουρκοκυπριακή Συνδικαλιστική Πλατφόρμα, στο κάλεσμα της οποίας ανταποκρίθηκαν περίπου 100 άτομα παρόλο που ήταν οργανωμένη σε εργάσιμο χρόνο.  

Δεν ήταν «κρούσματα» του κορονοϊού οι τουρκοκύπριοι στους οποίους επιτέθηκε η κυβέρνηση. Ήταν αγωνιστές για την ειρήνη 

Το άνοιγμα, από τους διαδηλωτές, του οδοφράγματος που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο  29/2, έδωσε μια νέα δυναμική στο δικοινοτικό κίνημα. Ξεπέρασε το συμβολισμό  και πέρασε δυναμικά στην πράξη. Έδωσε το μήνυμα ότι δεν παρακαλούμε ή καλούμε τους ηγέτες πια, αλλά παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. 
Η εκδικητική στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία συνέλαβε και απήγγειλε καταγγελίες σε 3 διαδηλωτές, οδήγησε τους οργανωτές της εκδήλωσης του προηγούμενου Σαββάτου στο να σταματήσουν οι ίδιοι τον κόσμο που ήταν διατεθειμένος ακόμη και να συγκρουστεί με την αστυνομία. Η αστυνομία όμως αυτή τη φορά ήταν προετοιμασμένη για σύγκρουση. Με το πρώτο σπρώξιμο από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού, με το οποίο, τι ειρωνεία, τραυμάτισε και ένα δικό της μέλος, παρόλο που έριξε την ευθύνη στους διαδηλωτές.





Η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι θα έφερνε την “λύση”, έχει κάνει πλέον τέτοια εθνικιστική στροφή που  επιτίθεται σε διαδηλωτές που έχουν δώσει πολλά χρόνια από τη ζωή τους στον αγώνα υπέρ της επανένωσης του νησιού και ενάντια στην επιβολή της Τουρκίας στο βορρά. 




Ο Abdullah Korkmazhan, ακαδημαϊκός, εκδότης, συγγραφέας του βιβλίου «Το Κυπριακό αδιέξοδο της τουρκικής αριστεράς» μέλος της οργάνωσης Αριστερή Κίνηση, που συμμετέχει στο δικοινοτικό κίνημα από πολύ μικρή ηλικία.




Ο Χαλίλ Καραπασάουγλου που αρνήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό γιατί αρνείται να στρέψει όπλο απέναντι στους ε/κ και φυλακίστηκε για αυτό.

Τα ΜΜΕ ακόμη μια φορά στην υπηρεσία του εθνικισμού και της διχοτόμησης

Τα ΜΜΕ όλο αυτό τον καιρό έχουν παίξει καίριο ρόλο στην δημιουργία τρόμου, και στην ενίσχυση  του εθνικισμού. Οι διαδηλωτές για την ειρήνη και την ενότητα του νησιού παρουσιάζονται σαν εγκληματίες, ενώ οι ακροδεξιοί, διχοτομιστές διαδηλωτές σαν οι υπερασπιστές της νομιμότητας και πατριώτες!
Αποκαλυπτικά ήταν ακόμη μια φορά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνη τη μέρα. 
Η προσπάθεια των τουρκοκυπρίων να πλησιάσουν το ελληνοκυπριακό οδόφραγμα ονομάστηκε «μάχη».



Η επιλογή των αστυνομικών να χρησιμοποιήσουν σπρέι πιπεριού μεταφράστηκε σε ανάγκη  



ενώ το σίγμα μας έδωσε μια εικόνα του μέλλοντος λέγοντας ότι διαδηλώναμε στις δύο πλευρές … της διχοτόμησης ..



Συνεργασία η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Τα οδοφράγματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 18/3 ξανά λόγω του κορονοιού, παρόλο που ο κορονοιός έχει φτάσει και στις δυο πλευρές του νησιού από τα αεροδρόμια κι όχι από τα οδοφράγματα. 
Ήταν φανερό ότι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων είχε πολιτικές σκοπιμότητες. Στο όνομα της ενίσχυσης και υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας, ενίσχυσαν τους εθνικιστές και τους φασίστες στο νότο, και παράλληλα έδωσαν άλλοθι στις εθνικιστικές δυνάμεις του βορρά, που κι αυτές με αφορμή τον κορονοιό έκλεισαν άλλα δύο οδοφράγματα!
Τελικά, μετά τις τελευταίες εξαγγελίες και από τις δύο πλευρές, τα οδοφράγματα στην ουσία έχουν κλείσει και από τις δύο πλευρές καθώς αντιμετωπίζονται ως σύνορα, και καθώς τα μέτρα για την απομόνωση ακόμη και των κυπρίων που περνούν τα οδοφράγματα για 14 μέρες αποτρέπει την διέλευση. Αυτό θα οδηγήσει στο να χάσουν τη δουλειά τους εκατοντάδες τουρκοκύπριοι οι οποίοι έρχονταν στο νότο για να εργαστούν καθημερινά, και παράλληλα να επηρεαστούν δεκάδες επιχειρήσεις που τους εργοδοτούν.
Σε ένα τόσο μικρό νησί όπως η Κύπρος ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένας ιός όπως ο κορονοιός, είναι η συνεργασία των αρχών και των δύο πλευρών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διάδοσή του. 
Τα κλειστά οδοφράγματα διαδίδουν μόνο τον ιό του εθνικισμού και του φασισμού και εδραιώνει την διχοτόμηση. 

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ανοίξουν

Τώρα είναι ο κορονοιός, αύριο θα είναι οι μετανάστες, μεθαύριο θα είναι μια άλλη δικαιολογία για να μείνουν τα οδοφράγματα κλειστά και να εδραιωθεί η διχοτόμηση.

Τα οδοφράγματα άνοιξαν με αγώνες και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να ανακληθεί η απόφαση του κλεισίματος τους, αλλά και μέχρι να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα και μέχρι να επανενωθεί ολόκληρο το νησί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.