6.12.19

Κροατία: Φοιτητές από τη Νιγηρία κατέληξαν σε καταυλισμό προσφύγων γιατί οι αστυνομικοί δεν τούς πίστευαν


Οι δύο 18χρονοι είχαν πάει στη χώρα για να διαγωνιστούν στο Παγκόσμιο Διαπανεπιστημιακό Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ - Συνελήφθησαν ως μετανάστες χωρίς χαρτιά, καθώς κανείς δεν τούς πίστευε, ενώ δέχθηκαν απειλές από τους αστυνομικούς
Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα στην Κροατία, με τις αρχές να συλλαμβάνουν δύο φοιτητές-αθλητές του πινγκ πονγκ από τη Νιγηρία, καθώς τους πέρασαν για... μετανάστες!
Το περιστατικό έλαβε χώρα στο Ζάγκρεμπ στις 12 Νοεμβρίου. Οι δύο 18χρονοι φοιτητές του Ομοσπονδιακού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Owerri της Νιγηρίας μετέβησαν στη χώρα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πέμπτο Παγκόσμιο Διαπανεπιστημιακό Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ, που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Πούλα της Κροατίας.
Οι 18χρονοι άφησαν την Πούλα για το Ζάγκρεμπ μετά το τουρνουά, και ήταν προγραμματισμένο να πετάξουν για το Λάγος στις 18 Νοεμβρίου. Ωστόσο, το βράδυ πριν από την αναχώρησή τους, κάνοντας αμέριμνοι βόλτα στην κροατική πρωτεύουσα, τους σταμάτησαν δύο αστυνομικοί που τους ζήτησαν τα χαρτιά τους, τα οποία δεν είχαν μαζί τους.
Παρόλο που προσπάθησαν να εξηγήσουν στους αστυνομικούς ποιοι είναι, εκείνοι τους προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα και οι δύο νεαροί κατέληξαν σε καταυλισμό προσφύγων της Βοσνίας!
«Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ποιοι είμαστε και ότι τα έγγραφά μας βρίσκονταν στον ξενώνα, αλλά μας πήγαν σε αστυνομικό τμήμα», δήλωσε ο Chinedu στην ιστοσελίδα της Βοσνίας Žurnal. «Δεν έδιναν καμία σημασία σε αυτά που λέγαμε», κατήγγειλε.
Οι αστυνομικοί έβαλαν τους δύο φοιτητές σε κλούβα και τους μετέφεραν στα σύνορα με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου εκείνη την ημέρα οι αρχές της Κροατίας είχαν συγκεντρώσει ομάδα μεταναστών που είχαν εντοπιστεί κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα. Η αστυνομία διέταξε την ομάδα να διασχίσει το δάσος και να μπει στο έδαφος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.
«Αρνήθηκα να πάω στο δάσος», δήλωσε ο Eboh Kenneth Chinedu. «Ο αστυνομικός μού είπε ότι θα με πυροβολούσε αν δεν το έκανα».
Οι Abia Uchenna Alexandro και Eboh Kenneth Chinedu απελάθηκαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και κατέληξαν σε στρατόπεδο της περιοχή Velika Kladuša, όπου χιλιάδες μετανάστες έχουν καταλύσει σε σκηνές χωρίς νερό ή θέρμανση με θερμοκρασίες έως και -2 βαθμούς Κελσίου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της απίστευτης περιπέτειάς τους, οι δύο Νιγηριανοί δεν… μπόρεσαν έγιναν πιστευτοί από τους αρμοδίους και χρειάστηκε να φθάσουμε στα τέλη Νοεμβρίου πριν εθελοντές που επισκέφτηκαν τον καταυλισμό έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους του αθλητικού διαγωνισμού για να τους πουν ότι οι δύο νεαροί φοιτητές είχαν εγκλωβιστεί εκεί! 
«Είναι παράλογο που κανείς δεν πίστευε τα παιδιά όταν προσπάθησαν να εξηγήσουν στους αστυνομικούς ότι είχαν βίζες. Θα αρκούσε να τους συνοδεύσουν στο ξενώνα για να βεβαιωθούν ότι είχαν εισέλθει νόμιμα στην Κροατία», δήλωσε εκπρόσωπος του Διαπανεπιστημιακού Πρωταθλήματος.
«Αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα παράνομων πράξεων της κροατικής πλευράς», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ντράγκαν Μέκτιτς, υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. 
«Σεβόμενοι τις νομικές διαδικασίες, πρέπει τώρα να τους πάμε πίσω στην Κροατία ... Είναι προφανές ότι έχουν θεωρήσεις από την Κροατία, ότι βρίσκονται στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη παράνομα. Από τις δηλώσεις τους, είναι προφανές ότι η αστυνομία της Κροατίας τους εκδίωξε βίαια και πρέπει να τους φέρει εκεί πίσω».
Για χρόνια, οι εργαζόμενοι και οι φορείς παροχής βοήθειας κατηγορούν τις κροατικές αρχές για παράνομες αποστολές μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα πίσω στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι μετανάστες εκδιώκονται συστηματικά από την κροατική αστυνομία, η οποία αφαιρεί παράνομα από τους αιτούντες άσυλο τα προσωπικά τους αντικείμενα και καταστρέφει τα κινητά τους τηλέφωνα για να μην κινηματογραφήσουν τις παράνομες πρακτικές των αρχών.
Πληροφορίες από guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.