3.10.19

Παιδιά και πρόσφυγες χωρίς περίθαλψη με υπογραφή Ν.Δ


Εκδόθηκε, χθες, η εγκύκλιος για την απονομή ΑΜΚΑ από το υπουργείο Εργασίας, εγκύκλιος η οποία παρέχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τον καθορισμό των κατηγοριών πολιτών –ημεδαπών και αλλοδαπών– που δικαιούνται ή όχι να έχουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 80320/42862/Δ18.2718/2019, που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ μεταξύ άλλων «Ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς» και «Πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι ισχυρών τίτλων διαμονής που δεν παρέχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας».
Με απλά λόγια, η εγκύκλιος εξαιρεί τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών αλλά και τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες που μπορεί να βρίσκονται στο στάδιο έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, καθώς και ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμών, όπως είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα.
Ο τέως υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» την εγκύκλιο και δίνει μία εξαιρετικά δυσάρεστη διάσταση στην απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει πρακτικά τόσες χιλιάδες κόσμου από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:
«Με την εγκύκλιο για απόδοση ΑΜΚΑ από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ολοκληρώνεται η εξαίρεση από τους κανόνες που διέπουν τις κρατικές υποχρεώσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες. Τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, για παράδειγμα, στερούνται απολύτως τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και όσοι έχουν απολέσει τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα.
»Οι προϋποθέσεις που θέτει αυτή η εγκύκλιος αναιρούν τα ουσιώδη στάδια της διαδικασίας για απόδοση διεθνούς προστασίας ή προσωρινής διαμονής και εν τέλει δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις εγγυήσεις για τη δημόσια υγεία που εξασφαλίζονται με την απόδοση ΑΜΚΑ, όπως οριζόταν στις σχετικές διαδικασίες της ΚΥΑ της προηγούμενης κυβέρνησης», λέει ο Τ. Πετρόπουλος, τονίζοντας ότι με την καταργημένη πλέον εγκύκλιο, για την οποία συνεργάστηκαν τρία υπουργεία (Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας) επί ΣΥΡΙΖΑ, η αίτηση ασύλου ή διαμονής αποτελούσε το νομιμοποιητικό έγγραφο για την απονομή ΑΜΚΑ.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλέγμα μέτρων και πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με εμφανή στόχο να κάνει τον βίο αβίωτο στους πρόσφυγες και μετανάστες, επαναφέροντας το δόγμα της κυβέρνησης Σαμαρά.
Οι κυβερνώντες, αν και είχαν το χρονικό περιθώριο να επεξεργαστούν μία σοβαρή πρόταση, καταφεύγουν για μία ακόμη φορά σε πρόχειρες αποφάσεις, που περισσότερο επικίνδυνες είναι και εν τέλει εξυπηρετούν μόνο το μισαλλόδοξο κοινό τους, παρά είναι σύμφωνες με διεθνείς συμβάσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γράφει: Διαλεκτή Αγγελή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.