1.10.19

Το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής και ο ανυποχώρητος αντιφασιστικός αγώνας



Γράφει: Γιώργος Λιγουριώτης

Άλλη μια ευχάριστη είδηση κυκλοφόρησε στις 27 Σεπτέμβρη. Λουκέτο έβαλε η Χρυσή Αυγή στα γραφεία της στη Σαλαμίνα, μένοντας πλέον εντελώς αποδυναμωμένη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, που κάποτε θεωρούνταν προπύργιο για τους νεοναζί! Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό στο σίριαλ της συνεχιζόμενης πτώσης μιας εγκληματικής οργάνωσης που μέχρι πρόσφατα ήθελε να αυτοπαρουσιάζεται ως «ανίκητη». 




Η εκλογική κατάρρευση της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές και κορυφώθηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στις οποίες δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, έχει πυροδοτήσει μαζικές αποχωρήσεις ηγετικών στελεχών, αλληλοκαρφώματα και κατηγορίες κατά του Μιχαλολιάκου για οικογενειοκρατία.

«Λουκέτα» σε τοπικά γραφεία και στα κεντρικά της Μεσογείων

Το κλείσιμο των γραφείων της ΧΑ στη Σαλαμίνα είναι ένα από τα πολλά αντίστοιχα «λουκέτα». Το τελευταίο διάστημα κλείνουν μια σειρά τοπικών γραφείων της σε όλη τη χώρα, με μερικά ενδεικτικά παραδείγματα αυτά στα Τρίκαλα και την Κομοτηνή. Οι πιο ευχάριστες όμως εικόνες για το αντιφασιστικό κίνημα, ήταν αυτές από το κλείσιμο των γραφείων της κεντρικής διοίκησης της Χρυσής Αυγής επί της οδού Μεσογείων, με τα φορτηγά να αδειάζουν το κτίριο και τις επιγραφές να αφαιρούνται από την πρόσοψή του.




Κάθε φορά που γραφεία της Χρυσής Αυγής κλείνουν, έχουμε ένα ακόμη χαστούκι στην εγκληματική οργάνωση, που δεν έχει μόνο συμβολικό, αλλά και πρακτικό περιεχόμενο. Κατά τα χρόνια της «ακμής» της ΧΑ, τα κεντρικά της γραφεία, όπως και αυτά των τοπικών της οργανώσεων, αποτελούσαν το σημείο συνάντησης και οργάνωσης των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου. 
Χαρακτηριστική ήταν η δολοφονική επίθεση στους Αμπελόκηπους στις 31 Μάρτη του 2017 κατά του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη που είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του. Αυτό που είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα ήταν το γεγονός ότι ομάδα του αναρχικού χώρου είχε επιτεθεί στα γραφεία της Μεσογείων. Αυτό ήταν αρκετό για να βγουν οι Χρυσαυγίτες στους γύρω δρόμους και να επιτεθούν σε όποιον δεν ταίριαζε στα ναζιστικά τους πρότυπα.
Πρέπει όμως να σημειώσουμε πως τα «λουκέτα» άρχισαν να μπαίνουν και νωρίτερα σε δεκάδες γραφεία. Ειδικά μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα και τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της ΧΑ, μια σειρά γραφείων έκλειναν το ένα μετά το άλλο.

Είναι υπό διάλυση η Χρυσή Αυγή;

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις και σε συνδυασμό με την κάθετη πτώση της ΧΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις(με τα ποσοστά της να βρίσκονται στο 1,5%) δημιουργείται η εικόνα από μια σειρά μεγάλα ΜΜΕ ότι η εγκληματική οργάνωση βρίσκεται υπό διάλυση και ότι «πέφτουν οι τίτλοι τέλους». Πρόκειται για μια λαθεμένη εικόνα που εσκεμμένα ή όχι προκαλεί μια λογική εφησυχασμού όχι μόνο για το αντιφασιστικό κίνημα αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. 
Οι αποχωρήσεις στελεχών και το κλείσιμο σε μια σειρά τοπικών γραφείων, ασφαλώς αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για τη ΧΑ. Την ίδια ώρα όμως δεν είναι αρκετό για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα περί διάλυσης, καθώς φαίνεται πως η συμμορία του Μιχαλολιάκου βρίσκεται σε μια κατάσταση αναδιοργάνωσης, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να πραγματοποιεί εκδηλώσεις στα εναπομείναντα γραφεία της, αν και όχι με τη συχνότητα της προηγούμενης περιόδου.
Παράλληλα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι Χρυσαυγίτες, ώντας στρυμωγμένοι στη γωνία, να επιστρέψουν στην παλιά και δοκιμασμένη τακτική των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου ενάντια σε μετανάστες και σε οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί τους, αφήνοντας στην άκρη το μανδύα του «νόμιμου πολιτικού κόμματος». Ή να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας από τμήμα της ηγεσίας τους.

Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να δώσει ένα τέλος

Οι εξελίξεις που οδήγησαν στην πτώση της ΧΑ οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη δράση του αντιφασιστικού κινήματος, που όλα αυτά τα χρόνια με επιμονή και υπομονή κινήθηκε στην κατεύθυνση του να μην αφήσει κανένα περιθώριο δράσης και ανάπτυξης της ΧΑ και τους αποδυνάμωσε οργανωτικά. Η εκλογική της κατάρρευση αποτελεί μια νίκη για κάθε αντιφασίστα και το κλείσιμο των γραφείων τους είναι μια προέκταση αυτής της νίκης.
Την ίδια ώρα όμως, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Είναι γεγονός ότι οι Χρυσαυγίτες βρίσκονται στρυμωγμένοι, ιδιαίτερα όσο η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης πλησιάζει στο τέλος της. Όμως, όλες τα στοιχεία που αποτέλεσαν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του ρατσισμού και του φασισμού, η φτώχεια, η ανεργία, η λιτότητα, κάθε άλλο παρά έχουν χαθεί από την ελληνική κοινωνία. Και επίσης, καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει στην αστική δικαιοσύνη ότι θα φτάσει όντως το μαχαίρι στο κόκκαλο, ιδιαίτερα αν δεν δέχεται πιέσεις από την κοινωνία.
Θα ήταν λάθος λοιπόν να θεωρήσουμε πως η υπόθεση έχει τελειώσει και να σταματήσουμε να δρούμε! Αντίθετα, τώρα είναι η ευκαιρία για το αντιφασιστικό κίνημα να συνεχίσει να δίνει ηχηρά χαστούκια, τόσο στη Χρυσή Αυγή, όσο και σε κάθε πιθανό νεοφασιστικό φορέα που θα επιχειρήσει να πάρει τη θέση της το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.