17.7.19

Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Άνθιμος! Επιτέλους, αναγνωρίζεται η προσφορά του!


Γράφει: Geo Li

Με απόλυτη επιτυχία και άκρα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Μητροπολίτη Άνθιμου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 15 Ιούλη.

Εντελώς ξαφνικά, αλλά και συμπτωματικά πέσαμε πάνω στην είδηση που κάλυψε αποκλειστικά το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων romfea.gr. Όπως διαβάζουμε ήταν μια «λαμπρή τελετή», την οποία όμως δεν μπόρεσε κανείς να απολαύσει, μιας και δεν απεστάλη καμία πρόσκληση, ή δελτίο τύπου που να προαναγγέλλει το σπουδαίο γεγονός.
Προφανώς δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η τελευταία προσπάθεια του ΑΠΘ να αναγορεύσει τον  Άνθιμο σε Επίτιμο Διδάκτορα έμεινε στα μισά της διαδρομής. Το Νοέμβρη του 2017 είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, αλλά κάποιοι κακεντρεχείς, που δεν αναγνωρίζουν την τεράστια προσφορά του μητροπολίτη, ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια σε αυτή την απόφαση, χαλώντας τα σχέδια των μεγάλων καθηγητών και θεολόγων. Έτσι, το ΑΠΘ αναγκάστηκε να αναβάλει την τελετή, επικαλούμενο «λόγους καλύτερης οργάνωσης».

Επιτέλους, αναγνωρίζεται η προσφορά του!

Μετά λοιπόν από 2 σχεδόν χρόνια που οργάνωναν πυρετωδώς και καλύτερα την τελετή οι υπεύθυνοι, κατέληξαν να την κάνουν κρυφή.

«Διά την καλλίκαρπον αυτού ποιμαντικήν διακονίαν την τε αδιαλίπτωτον προαγωγίν και επιστήριξιν των θεολογικών γραμμάτων και πάντα όσα εις το της εκκλησίας κοινωνικόν έργον συνεισφέρει» 
αναφέρει η τιμητική πλακέτα που παρέδωσε το ΑΠΘ κατά τη διάρκεια της τελετής στον Άνθιμο. Ναι, η προσφορά στα θεολογικά γράμματα, αλλά κυρίως το κοινωνικό έργο του Μητροπολίτη, είναι γνωστά! Πρώτα απ’ όλα, ο Άνθιμος ως πρωτοπόρος στη θεολογική σκέψη, έχει δώσει νέα ερμηνεία στις χριστιανικές αρχές και ιδιαίτερα στο «αγαπάτε αλλήλους».

Ο Μητροπολίτης της αγάπης

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την υπέρμετρη αγάπη του για τους ομοφυλόφιλους; Εντάξει… Μπορεί να είχε πει μια δυο υπερβολές για την ομοφυλοφιλία, όπως ότι είναι «θανάσιμο αμάρτημα», ή ότι «ούτε τα ζώα δεν έχουν τέτοιες διαθέσεις… Κύριε Ελέησον!». Μπορεί ακόμη να οργάνωνε αγρυπνίες κατά τη διάρκεια του Gay Pride στη Θεσσαλονίκη για να προστατευτούν οι χριστιανοί από την αμαρτία. Αλλά κι αυτό από αγάπη το έκανε. Εξάλλου, όταν δημοσιογράφος του Αντ1 τον ρώτησε για το εάν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στους κόλπους της εκκλησίας, ο Άνθιμος απάντησε «Αυτό είναι άλλο…». Τα μεγάλα αποθέματα αγάπης του Άνθιμου, του επιτρέπουν να δείξει ανοχή στις «αμαρτωλές διαθέσεις», φτάνει να μένουν στα όρια της στενής οικογένειας της εκκλησίας. 
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι προετοιμάζει ολόκληρη την κοινωνία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής. Γιατί ως γνωστό, ακόμα και η υπέρμετρη αγάπη, μπορεί να αποβεί μοιραία σε κάποιες καταστάσεις. Έτσι, στην περίπτωση των προσφύγων είχε δηλώσει πως«υπάρχουν όρια στο αγαπάτε αλλήλους». Όχι ότι δεν τους αγαπάει. Αλλά προτιμάει την αγάπη εξ αποστάσεως, γιατί ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του είναι ο κίνδυνος ισλαμοποίησης και αλλοίωσης του ελληνικού πληθυσμού. Στην εξαιρετικά «χριστιανική» συγκέντρωση τον Φλεβάρη του 2016 είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
«Αν ανακατέψουμε τη Θεσσαλονίκη με άλλους λαούς και άλλα θρησκεύματα, θα είναι έγκλημα»

Προσφορά στα γράμματα και την επιστήμη

Οι αρχές του ΑΠΘ τίμησαν τη συμβολή του Άνθιμου στα «θεολογικά γράμματα», αλλά έκαναν το λάθος να ξεχάσουν κάτι πολύ σημαντικό. Ο Άνθιμος δεν είναι μόνο ένας πυλώνας της θεολογίας, αλλά έχει συμβάλει ανυπολόγιστα και στην επιστημονική γνώση. Οι ανησυχίες του σχετικά με το ηλιακό σύστημα και το σύμπαν θα αρκούσαν από μόνες τους για να γίνει ο Άνθιμος επίτιμος καθηγητής ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Ποιος ήταν αυτός που αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες εκτός από τη γη; Ο Άνθιμος φυσικά! Ποιος συνομιλεί με «μεγάλους επιστήμονες» που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις; Και πάλι ο Άνθιμος! Τώρα, αν μερικές φορές του διαφεύγουν τα ονόματα των συνομιλητών του, εντάξει, πόσα να χωρέσει ένα μυαλό, όσο μεγάλο κι αν είναι; Ως προς τις θεωρίες για την επίπεδη γη, αυτή η μεγάλη διάνοια δεν έχει ακόμη αποφανθεί. 

Μαχητής της Ορθοδοξίας

Πάνω απ όλα όμως, σε δύσκολους καιρούς για την ορθοδοξία, ο Άνθιμος έδωσε μάχη για την υπεράσπισή της και μάλιστα με εκλεκτούς φίλους και συμμάχους. Πως να ξεχάσει κανείς τη συνάντηση που είχε με το Ν. Μιχαλολιάκο και την Ε. Ζαρούλια, δηλαδή την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, που αγαπάει την πατρίδα με «εριστικό τρόπο»; Μετά την «ευλογία» που έλαβε ο Φύρερ από τον Άνθιμο, η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε:
«Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία και τον πόλεμο που δέχεται από το ανθελληνικό κράτος της Αριστεράς».

Ενάντια στον σκοταδισμό και τη μισαλλοδοξία

Παρά τη σκωπτική διάθεση, στην ουσία του το θέμα δεν είναι καθόλου αστείο. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κι άλλα παραδείγματα από το «έργο» που έχει προσφέρει στην κοινωνία ο Άνθιμος, αλλά θα προτιμήσουμε να σταματήσουμε εδώ. Όχι γιατί μας πιάνει ένα ρίγος συγκίνησης, αλλά επειδή όλα όσα έχει πράξει και έχει πει, προκαλούν ανατριχίλα.
Αυτά που έχει να «προσφέρει» ο Άνθιμος ως επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ, δεν είναι τίποτε άλλο από σκοταδισμό και μισαλλοδοξία. Οι αντιλήψεις αυτές δεν έχουν καμία θέση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα! Δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην κοινωνία, ούτε τη βοηθάνε να προχωρήσει μπροστά! Η αναγόρευση του Άνθιμου σε Επίτιμο Διδάκτορα είναι απλά εξοργιστική, γιατί με αυτό τον τρόπο νομιμοποιούνται οι απόψεις του, που ταυτίζονται με τη ρητορική της ακροδεξιάς, αλλά και ο διαρκής πόλεμος που έχει ανοίξει ενάντια στους ομοφυλόφιλους, τους πρόσφυγες και οτιδήποτε διαφορετικό. Απέναντι στον κάθε Άνθιμο, δίνουμε τη μάχη της αλληλεγγύης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, του τερματισμού του μίσους και του σκοταδισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.