26.6.19

Αναζητούσαν ελπίδα για ζωή, όπως και ο Άιλαν… – Μια φωτογραφία γροθιά στο στομάχι


Αναζητούσαν ελπίδα για ζωή, όπως και ο Άιλαν… – Μια φωτογραφία γροθιά στο στομάχιΑναζητούσαν ελπίδα για ζωή, όπως και ο Άιλαν… – Μια φωτογραφία γροθιά στο στομάχιΑναζητούσαν ελπίδα για ζωή, όπως και ο Άιλαν… – Μια φωτογραφία γροθιά στο στομάχιΑναζητούσαν ελπίδα για ζωή, όπως και ο Άιλαν… – Μια φωτογραφία γροθιά στο στομάχιΑναζητούσαν ελπίδα για ζωή, όπως και ο Άιλαν… – Μια φωτογραφία γροθιά στο στομάχ

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τη Δευτέρα και δείχνει τον 25χρονο Οσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ, από το Ελ Σαλβαδόρ, να κείτεται νεκρός στην όχθη του ποταμού Ρίο Γκράντε, στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, από την πλευρά του Μεξικού. Δίπλα του, το άψυχο κορμάκι της 23 μηνών κόρης του, Βαλέρια, που τον έχει αγκαλιάσει με το ένα χεράκι της. το χέρι της μικρής Βαλέρια είναι περασμένο μέσα από τη μπλούζα του μπαμπά της, τον οποίο κρατούσε από τους ώμους προφανώς για να καταφέρουν να διασχίσουν το ποτάμι.

Σύμφωνα με την Τζούλια λε Ντούκ, ρεπόρτερ της εφημερίδας La Jornada, ο Μαρτίνεζ έφτασε στο Ματαμόρος (μεξικάνικη πόλη κοντά στον ποταμό Ρίο Γκράντε) την Κυριακή, ελπίζοντας να αναζητήσει άσυλο με τη σύζυγό του, Βανέσα Αβαλος, και την κόρη τους, από τις αμερικανικές αρχές.
«Αναζητούσαν το αμερικανικό όνειρο» γράφει στους τίτλους του ο διεθνής Τύπος…

Συγκλονιστική περιγραφή: Πώς χάθηκαν…

Ο πατέρας, ένας 25χρονος μάγειρας, η 21χρονη μητέρα και η μικρή τους κόρη είχαν φτάσει την περασμένη εβδομάδα στην Ματαμόρος αφού είχαν διασχίσει όλο το Μεξικό. Οταν συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να πάρει και εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος, αποφάσισε ότι θα μπορούσε να κολυμπήσει και να περάσει το εμπόδιο του ποταμού, αναφέρει η Ντούκ, επικαλούμενη την κατάθεση της συζύγου του στην αστυνομία, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο τραγικό συμβάν.
Την Κυριακή το απόγευμα η οικογένεια αποφάσισε να προσπαθήσει να περάσει κολυμπώντας στην αμερικανική όχθη του ποταμού Ρίο Μπράβο, συνοδεία ενός φίλου.
Ο πατέρας πήρε στην πλάτη του το παιδί και το έβαλε μέσα στην μπλούζα του για να διασχίσουν τον ποταμό. Όμως τους παρέσυραν τα ισχυρά ρεύματα και πνίγηκαν και οι δύο μπροστά στα μάτια της νεαρής μητέρας, η οποία κατάφερε να επιστρέψει ζωντανή στην μεξικανική όχθη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στις τοπικές αρχές.
Η εικόνα -που κυριολεκτικά αποτελεί γροθιά στο στομάχι- απαθανατίστηκε από την δημοσιογράφο Χούλια Λε Ντουθ και κυκλοφόρησε με την τοπική εφημερίδα, Λα Χορνάδα.
Σημειώνεται ότι τα δύο τελευταία μόνο 24ωρα οι αρχές της Πολιτείας του Τέξας ανακοίνωσαν επτά θανάτους μεταναστών συμπεριλαμβανομένων μιας γυναίκας, δύο βρεφών και ενός νηπίου, που αποδόθηκαν στην ακραία καλοκαιρινή ζέστη, μεσούσης της ραγδαίας αύξησης των ροών μεταναστών και αιτούντων που περνούν τα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ.

Σύγκριση με τον Αϊλάν



Οι μεξικανικές εφημερίδες συγκρίνουν τη φωτογραφία του Ραμίρεζ και της κορούλας του με εκείνη του τρίχρονου Κούρδου Αϊλάν, το άψυχο κορμί του οποίου είχε ξεβραστεί σε παραλία της Κω.
Ο Αϊλάν Κούρντι πνίγηκε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Γκαλίπ και τη μητέρα τους, τη Ρεχάνα, όταν το φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στο Αιγαίο. Το πτώμα του παιδιού ξεβράστηκε σε μια τουρκική παραλία στις 2 Σεπτεμβρίου 2015. Η φωτογραφία εκείνη, με το παιδί ξαπλωμένο μπρούμυτα στην αμμουδιά, έκανε τον γύρο του κόσμου και σόκαρε την κοινή γνώμη παγκοσμίως.
Η οικογένεια Κούρντι προερχόταν από το Κομπάνι της βόρειας Συρίας και στόχος της ήταν να φτάσει στον Καναδά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.