16.5.19

Υπεγράφη ο νόμος-ντροπή για τις αμβλώσεις στην Αλαμπάμα


Η κυβερνήτρια της Αλαμπάμα, Κέι Άιβι, υπέγραψε τον πιο αυστηρό νόμο για τις αμβλώσεις που έχει τεθεί παγκοσμίως και έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες χιλιάδων υποστηρικτών των δικαιωμάτων των ανθρώπων να αποτραπεί, έστω την τελευταία στιγμή, η ισχύς του νόμου-ντροπή.

Ο νόμος δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε καν σε περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού, παρά μόνο αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή το έμβρυο έχει κάποια «θανατηφόρα ανωμαλία», ενώ οι γιατροί που κάνουν αμβλώσεις αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης από 10 ώς 99 χρόνια.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την πολιτειακή Γερουσία και είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων εν μέσω των προσπαθειών πολλών αμερικανικών Πολιτειών όπου κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι να αναγκάσουν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επανεξετάσει το δικαίωμα στην άμβλωση.
Το κείμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων έχουν προαναγγείλει πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του νομοθετήματος.

Το θέμα αναμένεται να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ενώπιον του οποίου θέλουν να το φέρουν ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων καθώς έχουν ενθαρρυνθεί από τον διορισμό δύο συντηρητικών δικαστών, επιλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ,.
Απώτερος σκοπός τους είναι η ανατροπή της απόφασης του 1973 του Ανώτατου Δικαστηρίου που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, με την υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ.
Όπως άλλωστε δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Κλάιντ Τσάμπλις, που τάχθηκε υπέρ της νομοθεσίας στην Αλαμπάμπα, το ζήτημα είναι «να πάμε κατ’ ευθείαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και να προσβάλουμε την απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.