16.4.19

Δεύτερο κόμμα οι ακροδεξιοί στη Φινλανδία – Μόλις 0,2% η διαφορά με τους σοσιαλδημοκράτες

Στο νήμα κατάφεραν να κερδίσουν τις εθνικές εκλογές στη Φινλανδία οι σοσιαλδημοκράτες, συγκεντρώνοντας το 17,7% των ψήφων, έναντι του 17,5% που συγκέντρωσε το ακροδεξιό ««Κόμμα των Φινλανδών». Το συντηρητικό κόμμα του «Εθνικού Συνασπισμού» του πρώην υπουργού Οικονομικών Πέτερι Όρπο κατέλαβε την τρίτη θέση με 17%, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα συγκέντρωσε 13,8%.
Σε σύνολο 200 εδρών οι σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν 40 έδρες, έναντι 39 εδρών που συγκέντρωσαν οι ακροδεξιοί. Η επόμενη μέρα αποτελεί αίνιγμα, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα συνεργαστούν με τους ακροδεξιούς, ενώ αναδείχτηκαν πρώτο κόμμα καταδικάζοντας τις θέσεις του Όρπο και του Σίπιλα.



Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, οι Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να πάρουν στα σημεία  την πρώτη θέση στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, ξεπερνώντας μόλις κατά 0,2% το ακροδεξιό «Κόμμα των Φινλανδών. Στην τρίτη θέση βρέθηκε με επίσης μικρή διαφορά το συντηρητικό κόμμα του «Εθνικού Συνασπισμού» του πρώην υπουργού Οικονομικών Πέτερι Όρπο με 17% και το κόμμα του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα συγκέντρωσε 13,8%.


Οι σοσιαλδημοκράτες πήραν 40 έδρες, έξι περισσότερες από τις εκλογές του 2015. Οι ακροδεξιοί συγκέντρωσαν 39 έδρες, ενώ το 2015 είχαν συγκεντρώσει 38. Ωστόσο, μετά από εσωτερικές διαμάχες για την θέση του αρχηγού του κόμματος το 2017, οι μισοί τους βουλευτές είχαν παραιτηθεί. Ο «Εθνικός Συνασπισμός» συγκέντρωσε 38 έδρες, η κεντροδεξιά του Σίπιλα πήρε 31 έδρες. Στις εκλογές προσήλθε το 72% του εκλογικού σώματος.

Δεν μπορούσαν να πιστέψουν το αποτέλεσμα οι ακροδεξιοί


Ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών, Άντι Ρίνε, στάθηκε στο ότι είναι η πρώτη φορά που το κόμμα τους κερδίζει την πρώτη θέση από το 1999, ενώ τόνισε πως «πρέπει να οδηγήσουμε τη Φινλανδία στον ίσιο δρόμο και να δώσουμε βιώσιμες λύσεις για την κοινωνία και την οικονομία». 

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Γιούσι Χάλα-άχο, δήλωσε ότι ούτε οι ίδιοι περίμεναν αυτό το αποτέλεσμα. «Δεν μπορώ να πιστέψω το αποτέλεσμα. Μιλάω ειλικρινά, κανείς μας δεν περίμενε ένα τέτοιο αποτέλεσμα». Ο πρώην πρωθυπουργός, Σίπιλα, παραδέχτηκε ότι το κόμμα του είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. «Το κόμμα μας είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Το αποτέλεσμα είναι πλήρως απογοητευτικό για εμάς. Συγχαρητήρια στους νικητές των εκλογών».

Αίνιγμα η επόμενη μέρα


Όπως αναφέρει ανάλυση του BBC, η επόμενη μέρα είναι αίνιγμα καθώς ο Ρίνε έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει κυβερνητικό συνασπισμό με τους ακροδεξιούς, ενώ θεωρείται πολύ δύσκολο να συνεργαστεί με τον Όρπο ή τον Σίπιλα.

Οι σοσιαλδημοκράτες πορεύτηκαν προεκλογικά δεσμευόμενοι να αυξήσουν τους φόρους για να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πρόνοια και να καταπολεμήσουν την οικονομική ανισότητα, που είχε αυξηθεί υπό  τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σίπιλα. Ο Όρπο και ο Σιπίλα  έχουν κατηγορήσει τον Ρίνε για την πρόθεση του να εφαρμόσει «ένα πραγματικά ανεύθυνο εθνικό πολιτικό πρόγραμμα», ενώ δεν έχουν πάρει σαφή θέση για το αν είναι πρόθυμοι να συγκυβερνήσουν με τους ακροδεξιούς.

Πηγη:https://www.thepressproject.gr/article/140255/Deutero-komma-oi-akrodeksioi-sti-Finlandia--Molis-02-i-diafora-me-tous-sosialdimokrates?fbclid=IwAR3CA-_I-FFQ8OYX_ni7vZb77NUSr_sURy7aC5GRpaoeFd72X7gAOF4LYgE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.