6.3.19

Tο Γκράφιτι με τον Ξεβράκωτο Μακεδονομάχο​ Είναι Εμπνευσμένο από τον Ντελακρουά​

Μετά το γκράφιτι για τον Θανάση Βέγγο στην Πάτρα και τα παιδικά γκράφιτι στις φυλακές Θήβας, για τις μητέρες κρατούμενες και τα μωρά τους, αυτήν τη φορά η ομάδα Political Stencil «χτυπά», καυτηριάζοντας τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. 

Στη συμβολή των οδών Πλαταιών και Λεωνίδου, στο Μεταξουργείο, δύο άτομα από την ομάδα του Political Stencil μαζί με την βοήθεια μερικών φίλων τους έβαψαν την επιφάνεια ενός τοίχου εμπνεόμενοι από τον γνωστό πίνακα «Η Ελευθερία Οδηγεί τον Λαό», του Ντελακρουά. Όπως λέει στο VICE μέλος της ομάδας, «θέλαμε να αναπαραστήσουμε όλον τον συρφετό της αντίδρασης, ο οποίος με πρόφαση το Μακεδονικό ζήτημα αποπειράται να κυριαρχήσει στον δρόμο στοχοποιώντας καταλήψεις, καίγοντας βιβλιοθήκες, βανδαλίζοντας εβραϊκά μνημεία και προπηλακίζοντας αριστερούς και αναρχικούς. Τους "μένουμε-Ευρώπηδες", τους γραφικούς με τις αρχαιοελληνικές στολές και τον φραπέ ανά χείρας, τους "χριστιανο-ταλιμπάν" με το μαλόξ και τις Παναγίες υπό μάλης, τους ανιστόριτους "μακεδονομάχους" και τους φασίστες όλων των ειδών και αποχρώσεων. Κι όλα αυτά σε μια σύγχρονη ελληνική εκδοχή της "Ελευθερίας που Οδηγεί τον Λαό" του Ντελακρουά, γι' αυτό έχουμε κρατήσει και κάποιες φιγούρες από τον αρχικό πίνακα, ώστε να είναι έκδηλος ο συσχετισμός».





Σε ερώτηση γιατί επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες φιγούρες και τι αντιπροσωπεύει η καθεμία από την ομάδα του Political Stencil, απαντούν πως «στην ελληνική εκδοχή του liberté, egalité, pisokolité, αντί της γυμνόστηθης "Ελευθερίας", έχουμε τον ξεβράκωτο Μακεδονομάχο με τις παντόφλες και τα γυμνασμένα οπίσθια, την πιο βαρύνουσα για εμάς σημειολογία των θλιβερών συλλαλητηρίων. Είναι αυτός ο Έλληνας που βλέπει παντού συνωμοσίες εναντίων της Ελλάδας, που δεν τον ενοχλεί η φτώχεια αλλά οι πρόσφυγες, εκείνος που παλεύει για ένα όνομα αγνοώντας τις παραμέτρους της ιστορίας, ο Έλληνας που αγωνίζεται με τα βρακιά κατεβασμένα. Αντί του Ιακωβινού επαναστάτη, έχουμε βάλει τον μπαρμπα-Γιάννη της Ελληνοφρένειας, μια φιγούρα που σατυρίζει το Νεοέλληνα και τις κωμικοτραγικές του αντιφάσεις. Στο βάθος, αντί των φλεγόμενων Βερσαλλιών, έχουμε βάλει το κοινοβούλιο και την Μακεδονομάχισσα με την μπέρτα και τις πλατφόρμες. Όλους αυτούς τους πλαισιώνει και τους σαρκάζει ο κύριος με το κρασί, η νεοφιλελεύθερη παράμετρος του συρφετού που περιγράψαμε παραπάνω». 


Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, η ομάδα επέλεξε να σχολιάσει τα συλλαλητήρια που προηγήθηκαν της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε, όπως οι ίδιοι αναφέρουν για το τι ακριβώς είναι η ομάδα του Political Stencil, «είναι η ομάδα που έρχεται "από τα κάτω" και βάφει για τους "από τα κάτω" αδιαμεσολάβητα, χωρίς να έχει σχέση με ιδρύματα, σπόνσορες και χορηγούς. Είμαστε οι "sex pistols του ελληνικού γκραφίτι", καθώς τα περισσότερα κομμάτια μας τα σβήνουν οι φασίστες, τα αφαιρούν οι Αρχές και τα πανό μας συχνά αποκαθηλώνονται. Κι αυτό που θέλουμε είναι να κερδίσουμε τις καρδιές των ανθρώπων της τάξης μας».


Γράφει: Μελπωμένη Μαραγκιδου


Πηγη:https://www.vice.com/gr/article/j57ke3/to-gkrafiti-me-ton-3ebrakwto-makedonomaxo-einai-empneysmeno-apo-ton-ntelakroya?fbclid=IwAR3j4mUzKrSSOcw-0Hg4ViGFtLZO9_vl_KMKU8RR2FUeuyO2oRGcAipjmb8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.