15.3.19

Διεύρυνση της βάσης του ρατσισμού στις γειτονιές

Διαφοροποίηση του προφίλ των ρατσιστικών επιθέσεων με μείωση των οργανωμένων επιθέσεων αλλά διεύρυνση της βάσης του ρατσισμού στις γειτονιές παρατηρείται μέσα από τις καταγγελίες του «Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου με αφορμή το φετινό «Περίπατο κατά των Διακρίσεων», που πραγματοποιείται την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου, Τίνα Σταυρινάκη σημείωσε ότι: «φέτος βλέπουμε από τις καταγραφές μια διαφοροποίηση αρκετά σημαντική».
Όπως ανέφερε: «Κάθε χρόνο έχουμε οργανωμένες επιθέσεις από ομάδες, αλλά το κατά πόσο αυτές οι ομάδες συνδέονται ή όχι με τη Χρυσή Αυγή χρειάζεται πολλή μελέτη και από την πολιτεία. Αυτό όμως που παρατηρούμε είναι ότι η κουλτούρα αυτής της βίας έμεινε στις γειτονιές».
Επίσης, σημειώνεται «διεύρυνση της βάσης του ρατσισμού που δείχνει ότι δεν υπάρχει μόνο το κλασικό μοτίβο των ομάδων, όπως τις έχουμε στο μυαλό μας, αλλά συνεχίζει να είναι μια βία ξεκάθαρη».
Η κ. Σταυρινάκη εκφράζει την ανησυχία της «ότι όταν θα υπάρξει το κατάλληλο έδαφος πολιτικά θα γυρίσουμε στα έντονα φαινόμενα της περιόδου 2011-2013». Η ίδια εντοπίζει, εξάλλου, δυσκολία στα θύματα διακρίσεων και βίας να καταγγείλουν τα περιστατικά ακόμα και στις οργανώσεις και υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται να έχουμε υπηρεσίες υποστήριξης, γιατί έτσι ο άνθρωπος νιώθει ότι υποστηρίζεται. Όσο μειώνονται οι υπηρεσίες τόσο περισσότερα περιστατικά μένουν στο σκοτάδι».
Αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον τρανς σε δημόσιες υπηρεσίες, διαπιστώνει η Άννα Απέργη από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Όπως επισημαίνει, «μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου, υπήρξαν αρκετά περιστατικά κακοποίησης τρανς ανθρώπων σε δικαστικές αίθουσες και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει η διαδικασία εξέτασης της αλλαγής της ταυτότητας να είναι εξωδικαστική. Επίσης, υπήρξαν πολλά περιστατικά σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως ληξιαρχεία».
Η υπεύθυνη της ΜΚΟ «HumanRights360», Ελένη Τάκου, παρατηρεί μείωση των οργανωμένων επιθέσεων από άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο έχει σημειωθεί μετατόπιση των οργανωμένων ρατσιστικών επιθέσεων από το κέντρο της Αθήνας σε περιοχές πιο απόμερες, όπως ο Ασπρόπυργος. Επίσης, οι καταγγελίες που γίνονται στην οργάνωση αφορούν, όπως λέει, σε νέου τύπου φαινόμενα, μεταξύ των οποίων οι παρενοχλήσεις σε χώρους διαμονής προσφύγων, το bullying μεταναστών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η στοχοποίηση υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.