15.2.19

Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου


Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των Αρχών, οι οποίες, σύμφωνα με καταγγελίες και ισχυρότατες ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- καθυστέρησαν μία μέρα να ανταποκριθούν στην έκκληση για βοήθεια, αλλά και απορρίφθηκε το αίτημα του ενός επιζώντος να του δοθεί άσυλο, χωρίς να προσμετρηθεί το γεγονός ότι είναι θύμα ναυαγίου, στο οποίο έχασε τους δικούς του.

Πρόκειται για τον 51χρονο Κασίμ Κ., τον μεγαλύτερο από την οικογένεια των Ιρακινών που βρίσκονταν στη βάρκα μαζί με άλλο ένα ζευγάρι Ιρακινών, μια οικογένεια Αφγανών, και δύο βοηθούς του διακινητή, που κρατούσαν το τιμόνι.

Ολοι τους, εκτός από τρεις, συνολικά 19 άτομα, πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου ενόσω περίμεναν μάταια το Λιμενικό, το οποίο είχε ειδοποιηθεί από την πρώτη στιγμή από συγγενή τους που βρισκόταν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου.

Σύμφωνα με το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που έφερε στο φως τα γεγονότα και τις καταγγελίες για τη δολοφονική ολιγωρία του Λιμενικού, ο Κασίμ λειτούργησε σαν σωσίβιο για άλλες δύο γυναίκες, μια ανιψιά του και μια από την οικογένεια των Αφγανών.

Τον κρατούσαν με το ένα τους χέρι και με το άλλο κρατούσαν από ένα νεκρό παιδί τους, ενώ τους παρέσυραν τα κύματα προς την ακτή.

Από τότε ο Κασίμ ζει στην Αθήνα, σε διαμέρισμα του προγράμματος ESTIA για όσους ζητούν άσυλο, περιμένοντας σε κακή ψυχολογική κατάσταση αρχικά να οριστεί η συνέντευξή του για άσυλο, η οποία έγινε τελικά στις 6 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα, και στη συνέχεια να βγει η απόφαση.

«Η αβεβαιότητα αυτή της παραμονής και του καθεστώτος μου με απελπίζει ακόμη περισσότερο και ενισχύει την ήδη κακή ψυχολογική μου κατάσταση. Σήμερα ζω μόνος χωρίς οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, παρακολουθούμαι από ψυχολόγο και ψυχίατρο και λαμβάνω αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή», έγραψε τον Νοέμβριο στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, θυμίζοντάς του τη δέσμευσή του ότι θα έχουν κάθε δυνατή προστασία και φροντίδα οι επιζώντες.

Από τότε, η απελπισία του έχει ενταθεί, καθώς είναι σήμερα αβέβαιη η συνέχιση της φιλοξενίας του στο διαμέρισμα, όπως και η υποστήριξή του από τον ψυχίατρο του προγράμματος.

Η ίδια η απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου τού προκάλεσε άλλο ένα σοκ, ενώ το σκεπτικό της προξένησε δυσάρεστη έκπληξη στη δικηγόρο της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Μαριάννα Τζεφεράκου, που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση των επιζώντων.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η κυρία Τζεφεράκου, η απόφαση την έκανε να ντραπεί απέναντι σε έναν άνθρωπο που ζήτησε από την Ελλάδα προστασία και δικαιοσύνη.
«Πρόχειρη, ανεπαρκής και απαράδεκτη αιτιολογία»

Σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας της οργάνωσης προς την υπηρεσία Ασύλου, το αίτημα για άσυλο απορρίφθηκε «με ανεπαρκή, πρόχειρη και απαράδεκτη αιτιολογία, χωρίς ούτε καν να λαμβάνει υπόψη η απόφαση τα ουσιώδη στοιχεία του φακέλου κατά την αξιολόγηση των ισχυρισμών του».

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η οργάνωση δείχνουν πως η απόφαση φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά την ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κασίμ εξαιτίας του ναυαγίου και της τραγικής απώλειας της οικογένειάς του, γεγονός που θα τον επιβάρυνε σε ανυπολόγιστο βαθμό σε περίπτωση που επέστρεφε στο σιιτικό Ιράκ, όπου ήδη αντιμετωπίζει κίνδυνο, όντας σουνίτης.

Το σκεπτικό της απόφασης επικαλείται το γεγονός πως «παρά τις απώλειες μνήμης που αναφέρει, δεν έκανε καμία προσπάθεια να προσδιορίσει το χρονικό στίγμα πότε κατέβηκε σε διαδήλωση», παραβλέποντας την ψυχιατρική και ψυχολογική εκτίμηση ότι πάσχει από αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, κοινωνική απόσυρση, διαταραχές ύπνου.

Αμφισβητεί επίσης ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες στην πόλη του Κασίμ, αγνοώντας απροκάλυπτα τα σχετικά δημοσιεύματα, ενώ φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι δεν αναφέρεται ημερομηνία και προέλευση σε έγγραφο των ιρακινών αρχών που απειλεί τη ζωή του Κασίμ, ενώ μια μετάφραση της απόφασης θα έκανε εμφανές το αντίθετο.

Σύμφωνα με πηγές της υπηρεσίας Ασύλου, η απόφαση εξετάζεται σοβαρά από το αρμόδιο τμήμα Ποιότητας της Υπηρεσίας και αναμένεται η εξέλιξη της εξέτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.