7.2.19

Το ΠΑΜΕ ψαρεύει στα θολά νερά της Σάμου

Στις 7 Φεβρουαρίου 2019, οι εργοδοτικοί φορείς της Σάμου σε πλήρη συμφωνία με τον μητροπολίτη, την Περιφέρεια και τη δημοτική αρχή καλούν σε πανσαμιακή απεργία με κεντρικό θέμα το κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Μέχρι εδώ τίποτα το καινούριο: όπως θα δείξουμε και πιο κάτω, αυτοί οι φορείς έχουν εκφράσει την απέχθειά τους στην παρουσία οποιουδήποτε μετανάστη στο νησί.

Το πρωτόγνωρο είναι ότι μαζί με αυτούς τους αντιδραστικούς φορείς συντάσσονται στο ίδιο ζητούμενο και φορείς του εργατικού κινήματος, με πιο χαρακτηριστικό το Εργατικό Κέντρο Σάμου αλλά και τον Νομαρχιακό Τομέα της ΑΔΕΔΥ. Και τα δύο έχουν σαφείς αναφορές στο ΠΑΜΕ (όπως και οι επίσης συμμετέχοντες Ιατρικός Σύλλογος, Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, Ξενοδοχοϋπάλληλοι).
Για αυτή την πρακτική της συμπόρευσης αντιδραστικών φορέων με υποτίθεται πρωτοπόρες εργατικές ενώσεις, τόσο στη Σάμο όσο και στη Λέσβο, έχει ήδη ασκηθεί οξύτατη κριτική από δημοσιεύματα όπως της «Εφ.Συν.» αλλά και από οργανώσεις, όπως η ΛΑ-ΑΑΣ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Αντιφασιστική Κίνηση.
Τι όμως πρεσβεύουν στο μεταναστευτικό οι φορείς με τους οποίους αποφάσισε να συμπορευτεί το Εργατικό Κέντρο, η ΑΔΕΔΥ και κατά συνέπεια το ίδιο το ΠΑΜΕ; Οι τελευταίοι προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, λέγοντας ότι η κινητοποίηση είναι δική τους πρωτοβουλία και επικαλούμενοι την ανακοίνωση της απεργίας (που υπογράφουν μαζί με τους προαναφερθέντες φορείς). Είναι αλήθεια ότι η ανακοίνωση χρησιμοποιεί πολύ πιο προσεγμένη γλώσσα σε σχέση με ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα στη Σάμο.
Σημασία όμως, δεν έχει τόσο το γεγονός ότι με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου η «αποσυμφόρηση» λέγεται «απεγκλωβισμός» και οι «λαθρομετανάστες» άνθρωποι οι οποίοι αξίζουν την «αλληλεγγύη» μας. Ούτε βέβαια θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς ως προς τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ή με την απαίτηση να κλείσουν τα ΚΥΤ και να ανατραπούν τα συμφέροντα που παράγουν τον ξεριζωμό. Αλλά μεγάλη σημασία έχει ποιες είναι οι θέσεις των αντιδραστικών φορέων (και του ίδιου του ΠΑΜΕ) στα ζητήματα που χρειάζονται άμεσες απαντήσεις αναφορικά με την εκπαίδευση, την υγεία, τη σίτιση, τη στέγαση, την εργασία και τη ζωή όσων παραμένουν τώρα ή επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, στην Αθήνα ή στη Σάμο.

Έναν μήνα πριν βγει η προσεγμένη ανακοίνωση για την πανσαμιακή απεργία, την πρωτοβουλία της συνάντησης φορέων για να συζητηθεί το μεταναστευτικό «πρόβλημα» πήρε το Επιμελητήριο Σάμου, στις 9 Ιανουαρίου 2019. Μια ματιά σε (όχι πολύ) παλιότερες τοποθετήσεις του αρκεί: το Επιμελητήριο είναι κατά της ελευθερίας κίνησης των μεταναστών και υπέρ των «κλειστών κέντρων» ενώ αναφέρεται σε «λαθρομετανάστες» και σε «καταχρηση φιλοξενίας».
Ακόμα και στο κάλεσμα για την τωρινή κινητοποίηση ζητείται «απέλαση όλων των παραβατικών», δηλαδή να εφαρμοστεί ένα είδος ιδιώνυμου σε μία κατηγορία του πληθυσμού.
Στην απεργία λοιπόν συμμετέχει για αρχή ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας. Επιχειρήσεις του κλάδου, όπως έχει καταγγείλει η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αρνούνται να εξυπηρετήσουν μετανάστες που μπαίνουν στα μαγαζιά εφαρμόζοντας καθεστώς απαρτχάιντ το 2019.
Στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη που προηγήθηκε, ο επικεφαλής του Συλλόγου ανέφερε: «Έχουν χαθεί από την κυκλοφορία οι Έλληνες. Θα εξαπλωθούν [οι μετανάστες] σε όλη τη Σάμο. Ακούμε πολλά για αρρώστιες και σκεφτόμαστε το μέλλον μας». Στην ίδια σύσκεψη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Ακινήτων προχώρησε ακόμα πιο πέρα: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο του Βαθέος, αλλά ολόκληρης της Σάμου. Θα βρουν [οι μετανάστες] τρόπους να μείνουν σε όλο το νησί. Η Κυβέρνηση δεν θέλει ν'ακούσει. Κλείνεις τα σύνορα, κλείνεις το ΚΥΤ. Θέλει δυναμικές κινήσεις απ' όλους. Πρέπει να είμαστε σκληροί. Χρειάζονται ενωτικές κινήσεις». Σε τέτοιες ενωτικές κινήσεις συμμετέχει το ΠΑΜΕ στη Σάμο;
Ο πρόεδρος ενός άλλου φορέα, του Συλλόγου Ξενοδόχων, έχει μιλήσει για «απροσκάλεστους» και έχει εκφοβίσει ώστε να μην δοθεί κανένας χώρος για μετανάστες. Έτσι μπλόκαρε τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας για εκμίσθωση ξενοδοχείων αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους να ξεπαγιάζουν στο χοτσπότ. Την ίδια ώρα ένας ακόμα συμμετέχων, ο Δικηγορικός Σύλλογος, έχει συνδέσει τη μεταφορά του ΚΥΤ σε άλλο σημείο με την «υποβάθμιση και εξαθλίωση της τοπικής κοινωνίας».
Δεν είναι λοιπόν να παραξενεύεται κανείς για τον λόγο τον οποίο το πρόσφατο εξώδικο που έστειλαν οι ίδιοι φορείς κατά του υπουργού και της διοικήτριας του χοτσπότ Σάμου προκάλεσε την αντίδραση του Παρατηρητήριου Ρατσιστικών Εγκλημάτων που μήνυσε τους φορείς για το ότι αποδίδουν «παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά στους μετανάστες ή πρόσφυγες συλλήβδην».
Όλοι αυτοί ήταν ομιλητές στη συγκέντρωση της ρατσιστικής ομάδας Σάμος ΣΟΣ, τον Οκτώβριο του 2016. Η συγκέντρωση είχε καλεστεί σε αντίδραση των «σχεδίων του Ερντογάν» για δημιουργία «Μουσουλμανικής Μειωνότητας στη Σάμο»[διατηρείται η ορθογραφία του πρωτότυπου ] και ζητούσε Σάμο «καθαρή από πρόσφυγες». Μία ομιλήτρια σημείωσε ότι «τα όχι τα λένε Μεταξάδες» (Σε νεότερη ανακοίνωση, η Σάμος ΣΟΣ μίλησε για τη «μεταναστευτική λαίλαπα» και τάχθηκε εναντίον όσων «μας φόρτωσαν φόρους και λαθρομετανάστες»).
Τη συγκέντρωση του Σάμος ΣΟΣ τον Οκτώβριο του 2016 είχε χαιρετίσει επίσης, όχι μόνο με την παρουσία αλλά και με ομιλία, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κατρακάζος. Ο ίδιος είχε ήδη πάρει ξεκάθαρη θέση εναντίον της παρουσίας των μεταναστών στο νησί και της συμμετοχής των παιδιών στα σχολεία, λέγοντας: «όχι σε κινήσεις που οδηγούν σε μόνιμη παραμονή. Και ποιες είναι αυτές οι κινήσεις; Να πάρουν παιδεία εδώ στη Σάμο, να πάνε σε ξενοδοχεία να μάθουμε να ζούμε με το ζόρι (...) με τους μετανάστες. Ε δεν θα μάθουμε. Δεν θα το δεχτούμε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη θρασύδειλη βίαιη επίθεση 25 ατόμων σε έναν εργαζόμενο της ΜΚΟ Άρσις στο Παλαιόκαστρο, ο αντιπεριφερειάρχης, αντί να καταδικάσει το περιστατικό, έγραψε ότι «οι ΜΚΟ διαταράσσουν την ειρήνη του τόπου».
Την ίδια περίοδο, μέλη της δημοτικής αρχής Σάμου, όπως ο πρόεδρος των Μυτιληνιών κ. Ελευθερόγλου, βγήκαν σε ραδιοφωνικό σταθμό συμφερόντων του αντιπεριφερειάρχη κ. Κατρακάζου και δήλωσαν ότι όποιος εργαζόμενος σε ΜΚΟ ή μετανάστης τολμήσει να πλησιάσει θα έχει να αντιμετωπίσει τις καραμπίνες ομάδας που έχει φτιαχτεί για αυτόν τον σκοπό.
Μάλιστα και η υπόθεση αυτή (όπως και του Παλαιοκάστρου) ελέγχεται από την Εισαγγελία Σάμου, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η πορεία της έρευνας.


Πιο πρόσφατα, ο αντιδήμαρχος Σάμου κ. Καλατζής, με αφορμή άλλη μια σύσκεψη με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου, ζητούσε να μην πάνε μετανάστες στο Καρλόβασι, διότι είναι μια ήσυχη πόλη και «δεν θέλουμε να διαταραχθεί οποιαδήποτε ισορροπία (...) δηλαδή να μην επεκταθεί το πρόβλημα».
Ο μητροπολίτης Σάμου έγραφε το 2017 στον Πρωθυπουργό ότι η «εισροή μεταναστών γίνεται πλέον με τη μορφή επέλασης». Η μητρόπολη και οι εργοδοτικοί φορείς είχαν πάρει παλιότερα μέρος και σε εκδήλωση με τίτλο «θέλουμε τουρίστες, όχι λαθρομετανάστες». Τότε βέβαια οργανώσεις του ΚΚΕ είχαν καταγγείλει ότι «μέλη της ομάδας πολιτών αποκαθηλώνουν πανό εργατικών συνδικάτων».
Όλη αυτή η συστράτευση εργοδοτών, Εργατικού Κέντρου, ΑΔΕΔΥ, εκκλησίας, περιφέρειας και δημοτικής αρχής έδωσε την ευκαιρία στην Σάμος ΣΟΣ να εμφανιστεί ξανά στα δημόσια πράγματα, χαιρετίζοντας την απεργία. Αλλά και σε πρόσφατη εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου τον Οκτώβριο του 2018 με κεντρικό σύνθημα να κλείσει το ΚΥΤ είχε εκφράσει τη συμφωνία της η ΣΑΜΟΣ ΣΟΣ. Χρειάστηκε τότε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Γνωρίζοντας κάποιος την άτεγκτη στάση του ΠΑΜΕ όσον αφορά τη συμπόρευση με άλλες δυνάμεις της αριστεράς, θα μπορούσε να αναρωτηθει γιατί αυτή τη φορά συστρατεύτηκε με φορείς που θεωρητικά είναι αντίθετοι με τις θέσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προσπάθεια διαδηλωτών τον Οκτώβριο του 2016 να πείσουν το Εργατικό Κέντρο να συμμετέχει σε αντισυγκέντρωση ενάντια στη συγκέντρωση της Σάμος ΣΟΣ, η επικεφαλής του Κέντρου αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας ότι δεν τους εκφράζει το πλαίσιο.
Οι διαδηλωτές κατηγορήθηκαν επίσης ότι ήταν «Συριζαίοι». Ωστόσο, η μεγάλη πλειονότητα ήταν φοιτητές από την Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου με σαφείς αναφορές στον αναρχικό χώρο και τον χώρο της επαναστατικής αριστεράς. Αυτοί είχαν βάλει το πλαίσιο του καλέσματος σε αντισυγκέντρωση απέναντι στη Σάμος ΣΟΣ, στην οποία αρνήθηκε να συμπορευτεί το ΠΑΜΕ.
Με την τωρινή του στάση όμως το ΠΑΜΕ, και κατά συνέπεια το ΚΚΕ, τόσο στη Σάμο όσο και αλλού, απενοχοποιεί τον λόγο και τις πράξεις των ακροδεξιών με αντάλλαγμα τη μαζικότερη κινητοποίηση φορέων προς όφελος των δικών του επιδιώξεων. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το ΠΑΜΕ ψαρεύει στα θολά νερά της Σάμου. Κάθε χώρος όμως που παίζει το παιχνίδι της ακροδεξιάς όχι μόνο την ενισχύει αλλά βρίσκεται σύντομα στο στόχαστρό της.
Το είδαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη συγκέντρωση του καλοκαιριού ενάντια στους μετανάστες στο χωριό Μυτιληνιοί. Εκεί τους αφαιρέθηκε βίαια το μικρόφωνο μόνο και μόνο επειδή, παρουσία όλων των προαναφερθέντων φορέων, θέλησαν να συγκρίνουν τους τωρινούς μετανάστες με τους Σαμιώτες που στα χρόνια της Κατοχής ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη πορεία, μέχρι τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Γράφει:Η.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.