11.2.19

Μαρκ Αστον 1960-1987

LGBT Αγωνιστής και συνδικαλιστής.  Ο Μαρκ Αστον έπαιξε ηγετικό ρόλο στην  δημιουργία της LGSΜ (Λεσβίες και Ομοφιλοφυλοι Υποστηρίζουν τους Ανθρακωρύχους). Η LGSM ήταν  ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του δικτύου υποστήριξης της μεγάλης Απεργίας των Ανθρακωρύχων το 1984-85.
Αυτό που έκανε ή LGSM, ήταν ότι παρακάμπτωντας την γραφειοκρατία της NUM (Εθνική Ένωση Ανθρακωρύχων), τα μέλη της μάζευαν χρήματα και υλικά τα οποία δίνονταν κατευθείαν στις κοινότητες τψν ανθρακωρύχων, τις οποίες επισκέπτωνταν τακτικά για να βλέπουν τα ίδια ποια προβλήματα εντιμετώπιζαν αυτές οι κοινότητες και πως μπορούσαν να βοηθήσουν. Επίσης, μέλη της LGSM  συμμετείχαν ενεργά στις πικετοφορίες, τις διαδηλώσεις αλλά και τις απεργιακές φρουρές των ανθρακωρύχων. Η LGSM, έφερε την LGBT κοινότητα κοντά στο εργατικό κίνημα, και την ιδέα της σεξουαλικής  απελευθέρωσης στο εργατικό κίνημα. Μετά το τέλος της απεργίας, το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, πέρασε ένα ψήφισμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, κυρίως χάρη στις ψήφους των εκπροσώπων μιας σειράς από εργατικά σωματεία (τα οποία τότε επιρρέαζαν το εργατικό κόμμα), με πρώτους και καλύτερους τους εκπροσώπους των ανθρακωρύχων που την ψήφισαν μονοκούκι. 

Μετά την απεργία ο Άστον βγήκε θετικός στον ιό του HIV, και τελικά πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου του 1987,  αφήνωντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά στο εργατικό κίνημα και στο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ. Η ταινία "Pride", διηγείται την δράση της LGSM και του Μαρκ Άστον στην διάρκεια της Απεργίας των Ανθρακωρύχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.