30.1.19

Αναφορά Manolada Watch για την κατάσταση στη Μανωλάδα | Δεκέμβριος 2018




Καλλιέργεια της φράουλας
Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη συγκομιδή καρπών από τις χειμερινές (πρώιμες) ποικιλίες. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η φύτευση των φυτών στα θερμοκήπια.
Εργάτες γης
Κατά τις αρχές Δεκεμβρίου οι ανάγκες για τη συγκομιδή της (πρώιμης) φράουλας και τη φύτευση των (κυρίως) ποικιλιών ήταν σχετικά μικρές και καλύπτονταν από τους μόνιμα διαμένοντες στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα απαιτούνταν περί τους 1.000 εργάτες και στην περιοχή διέμεναν ήδη περί τους 1.500. Από αυτούς περίπου οι μισοί διαμένουν στη Μανωλάδα και οι άλλοι στις υπόλοιπες περιοχές (Λάππα, Βάρδα κλπ). Φαίνεται να έχουν καλλιεργηθεί περισσότερα στρέμματα από οποτεδήποτε άλλοτε, οπότε προμηνύεται ότι οι ανάγκες για εργατικά χέρια στην περιοχή θα είναι αυξημένες. Κατά τα μέσα Δεκεμβρίου οι ανάγκες λόγω της εντατικοποίησης της φύτευσης αυξήθηκαν και έτσι άρχισαν να συρρέουν καθημερινά εκατοντάδες εργάτες από το Μπαγκλαντές στην περιοχή.
Συνθήκες στέγασης
Οι συνθήκες στέγασης ήταν άθλιες όπως συνήθως και σε γενικές γραμμές ακόμα και μετά την πυρκαγιά της 7/6/2018 δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βελτίωση. Στο χώρο που είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά είχαν απομείνει κάποια ελάχιστα παραπήγματα στα σημεία που είχαν διασωθεί από τη φωτιά. Υπάρχουν όμως συγκεντρωμένα υλικά κατασκευής (καλάμια, χοντρό πλαστικό) και πιθανό είναι να κατασκευαστούν περισσότερα παραπήγματα και εκεί. Αντίθετα στο χώρο όπου είχε δημιουργηθεί ο επίσημος (!) καταυλισμός αμέσως μετά την πυρκαγιά επικρατούσε οργασμός εργασιών κατασκευής και μ’ αυτούς τους ρυθμούς προβλέπεται ότι τον επόμενο μήνα που θα αρχίσει η περίοδος υψηλής ζήτησης εργατικών
χεριών, θα γίνει το αδιαχώρητο. Πολλά παραπήγματα είχαν ήδη στηθεί και ολοκληρωθεί, άλλα ήταν στο στάδιο της προσθήκης της μόνωσης (κουβέρτες και χοντρό πλαστικό) και άλλα ήταν ακόμη στο στάδιο της κατασκευής του σκελετού (καλάμια). Οι έξι (6) χημικές τουαλέτες που είχαν τοποθετηθεί κατά τη δημιουργία του καταυλισμού έχουν αφαιρεθεί προ πολλού και η μοναδική εγκατάσταση τρεχούμενου νερού επίσης. Ήδη μένουν πάνω από 100 άτομα στο χώρο και αν κάποιος συνυπολογίσει τα παραπήγματα υπό ανέγερση, ο αριθμός αυτός τουλάχιστον θα τετραπλασιαστεί. Οι συνθήκες υγιεινής ήταν ήδη στο όριο και παρά τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες έχει αρχίσει να αναδύεται δυσοσμία.

Σε διάφορα σημεία της περιοχής ξεφύτρωσαν νέοι καταυλισμοί. Το μοντέλο που ακολουθείται είναι συνήθως το εξής: Αρχικά υπάρχει ένα κανονικό οίκημα μόνο του σε ένα αγρόκτημα με κανονική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Δίπλα ή κολλητά σ’ αυτό κατασκευάζονται τα παραπήγματα-δορυφόροι. Συχνά (και όχι πάντα) παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα σε αυτά τα παραπήγματα από το κανονικό οίκημα. Προφανώς η εγκατάσταση είναι πολύ πρόχειρη και εξόχως επικίνδυνη. Τέτοιου τύπου παραπήγματα-δορυφόροι υπάρχουν δεκάδες αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες αφίξεις θα πολλαπλασιαστούν τον επόμενο μήνα.
Σωματείο
Την 26/11/2018 ολοκληρώθηκε το τυπικό μέρος της αναγνώρισης του σωματείου με την επωνυμία «Πολιτιστικός Σύλλογος Υπηκόων Μπαγκλαντές Νέας Μανωλάδας» και καταχωρήθηκε στα σχετικά βιβλία που τηρούνται στο Δικαστήριο. Εξ αιτίας αυτής της καθυστέρησης, αφού η αίτηση είχε γίνει ήδη από τον μήνα Ιούλιο του 2018, οι αρχαιρεσίες που προβλεπόταν να γίνουν εντός του Νοεμβρίου, αναβλήθηκαν για αργότερα. Κατά το μήνα Δεκέμβριο έγινε ενημέρωση στα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, ώστε να προβούν σε εγγραφές νέων μελών, καθώς τονίστηκε ότι η μαζικότητα στην προσέλκυση μελών θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία και τη δύναμη του Σωματείου.
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την περιοχή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.