9.1.19

H 18χρονη από τη Σ. Αραβία που τα έβαλε με τον φονταμενταλισμό

Υπό την προστασία του ΟΗΕ στην Ταϊλάνδη βρίσκεται πλέον η 18χρονη Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν από τη Σαουδική Αραβία, η υπόθεση της οποίας προκάλεσε την κινητοποίηση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, μέσων ενημέρωσης, καθώς και της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ.

Η περιπέτεια της Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν ξεκινάει από τη βία - σωματική και ψυχολογική - που βίωνε μέσα στην οικογένειά της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια, υπέστη ξυλοδαρμό από άνδρες συγγενείς της, οι οποίοι απείλησαν να τη δολοφονήσουν και την κράτησαν κλεισμένη σε ένα δωμάτιο για έξι μήνες επειδή έκοψε τα μαλλιά της.
Γνωρίζοντας ότι δεν έχει άλλη επιλογή, καθώς για να βγει από τη χώρα της μια γυναίκα, πρέπει να συναινέσει κάποιος «άνδρας σωματοφύλακας» - σύζυγος, πατέρας, αδελφός, ακόμη και γιος - η Αλ Κούνουν άδραξε την ευκαιρία σε ένα οικογενειακό ταξίδι στο Κουβέιτ, με την ελπίδα ότι θα ξεγλιστρούσε και θα κατάφερνε από εκεί να ταξιδέψει στην Αυστραλία, όπου σύμφωνα με την «Guardian» σκόπευε να ζητήσει άσυλο – και είχε εξασφαλίσει βίζα για την τρίμηνη παραμονή της.
Τα πράγματα ωστόσο πήραν άλλη τροπή από εκείνη που είχε προγραμματίσει. Η Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν εξήγησε στη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ότι αποβιβάστηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Σουβαρναπούμ της Μπανγκόκ το βράδυ του Σαββάτου, όπου θα άλλαζε πτήση μετά την αναχώρησή της από το Κουβέιτ με προορισμό την Αυστραλία, αλλά το διαβατήριό της κατασχέθηκε από στέλεχος της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.
«Η αεροπορική εταιρεία του Κουβέιτ και η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας συνεργάζονται! Μου πήραν το διαβατήριό μου», έγραψε η Αλ Κούνουν στο Twitter.










Οι αρχές της Ταϊλάνδης απέρριψαν την καταγγελία της νεαρής ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, διευκρινίζοντας ότι δεν της επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα διότι δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα για να λάβει βίζα όταν αφίχθη.
Οι αρχές της Ταϊλάνδης σκόπευαν να την απελάσουν χθες το πρωί. Αλλά η Κούνουν κλειδώθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και συνέχισε να αναρτά απελπισμένα μηνύματα και βίντεο στο Twitter, τονίζοντας πως οι άνδρες της οικογένειά τους «θα τη σκοτώσουν», όπως έχουν απειλήσει, αν ξαναπέσει στα χέρια τους.

Η υπόθεση πήρε όπως αναμενόταν μεγάλες διαστάσεις, μετά τη δολοφονία τον Οκτώβριο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Πολύ γρήγορα, μια αίτηση να μην απελαθεί η νεαρή εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο και υποστηρίχθηκε από χιλιάδες ανθρώπους. Αντιμέτωπη με διεθνείς πιέσεις και εκκλήσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, η Ταϊλάνδη αποφάσισε τελικά να μην την στείλει πίσω και να επιτρέψει στην UNHCR να αναλάβει την υπόθεσή της. Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «εξετάσει προσεκτικά» οποιοδήποτε αίτημα χορήγησης ασύλου.

Πηγη:https://tvxs.gr/news/kosmos/h-18xroni-apo-ti-s-arabia-poy-ta-ebale-me-ton-fontamentalismo?fbclid=IwAR0h5xkFrsPlqF3EE8XDF7j6XbYmSXX7C4hSVXvqJ1-DSIS-si3OwzkW6zk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.