10.1.19

Η Μάλτα δέχεται υπό όρους τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα επιτρέψει την αποβίβαση στους 49 μετανάστες που από τις 22 Δεκεμβρίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μεσόγειο στα πλοία Sea Watch 3 και Sea Eye, μια μέρα αφού κάποιοι από τους μετανάστες που βρίσκονται στο Sea Watch 3, είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας. Ωστόσο, αυτό έγινε υπό τον όρο ότι οι 49 και δεκάδες άλλοι μετανάστες που έχουν φτάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Μάλτα, θα προωθηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή θα γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του France24, η Μάλτα δέχθηκε να αποβιβαστούν στα εδάφη της οι 49 μετανάστες που από τις 22 Δεκεμβρίου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη Μεσόγειο στα πλοία Sea Watch 3 και Sea Eye και ενώ ορισμένοι από τους μετανάστες του Sea Watch 3 ξεκίνησαν την Τρίτη απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, η Μάλτα συμφώνησε να τους δεχθεί με τους δικούς της όρους, όπως ανακοίνωσε ο Μουσκάτ. «Βρέθηκε μία ad hoc συμφωνία. Από τους 249 μετανάστες που βρίσκονται στη Μάλτα και τους 49 που βρίσκονται επί των “Sea-Watch” και “Sea-Eye”, 220 άτομα θα κατανεμηθούν σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ ή θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους», ανέφερε ο Μουσκάτ και υποστήριξε πως η Μάλτα δεν έκλεισε ποτέ τα λιμάνια της και απλά θέλει «να σέβονται όλοι τους διεθνείς κανόνες που δεν δημιουργήσαμε εμείς».

Ζήτησε και πάλι να υπάρχει δίκαιη κατανομή βαρών σχετικά με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. «Θέλαμε να περάσουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι το βάρος πρέπει να μοιράζεται διότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν πρόκειται για την υιοθέτηση θέσεων κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων, απλώς θέλουμε όλοι να ακολουθούν τους κανόνες». Οι μετανάστες θα κατανεμηθούν ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα, ενώ η Ιταλία συνεχίζει να αρνείται να δεχθεί κάποιους από αυτούς.

Η κατάσταση βέβαια συνεχίζει να παραμένει δύσκολη για τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στα πλοία, καθώς λόγο της κακοκαιρίας δεν αναμένεται να αποβιβαστούν στη Μάλτα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ο Χιούγκο Μπέργκερ, που εκτελεί χρέη νοσοκόμου στο δανέζικο Sea Watch 3, αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. «Στην πραγματικότητα δεν έχει υπάρξει βελτίωση. Δεν έχουμε αρκετές προμήθειες φαγητού και νερού, καθώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για να μείνουμε τόσο καιρό στη θάλασσα. Τελευταία φορά που λάβαμε κάποιες προμήθειες ήταν στις 4 Ιανουαρίου, αλλά η έντονη κακοκαιρία δεν επέτρεψε να λάβουμε όσα χρειαζόμαστε. Την Τετάρτη περιμένουμε κύματα που θα φτάνουν τα 3 με 5 μέτρα. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι βρισκόμαστε στη θάλασσα επί τρεις εβδομάδες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Με δεδομένη την κακοκαιρία που περιμένουμε, οι επιβάτες μας θα πρέπει να περάσουν πολλές ώρες κλειδωμένοι κάτω από το κατάστρωμα του πλοίου σε δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να είναι ασφαλείς».










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.