19.12.18

Human Rights Watch: Βία κατά προσφύγων από τις ελληνικές αρχές στον 'Εβρο [Βίντεο]

Οι ελληνικές αρχές απελαύνουν με συνοπτικές διαδικασίες πρόσφυγεςαιτούντες άσυλο, χρησιμοποιώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις βία, κατάσχοντας και καταστρέφοντας τα υπάρχοντά τους, σημειώνει σε αναφορά της η οργάνωση Human Rights Watch, την Τρίτη.

«Άτομα που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα κρατούνται, κακοποιούνται και απελαύνονται από την Ελλάδα χωρίς καμία μέριμνα για τα δικαιώματα ή την ασφάλειά τους» δήλωσε ο Τόντορ Γκάρντος, ερευνητής της Human Rights Watch για την Ευρώπη.  «Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν αμέσως τους επανειλημμένους ισχυρισμούς για παράνομες απωθήσεις.».
Η Human Rights Watch πήρε συνεντεύξεις από 26 αιτούντες άσυλο και άλλους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Πρόκειται  Πρόκειται για ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Συρία, την Τυνησία και την Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών που ταξιδεύουν με παιδιά. Περιέγραψαν 24 περιστατικά απωθήσεων στον ποταμό Έβρο από την Ελλάδα στην Τουρκία. Τα περισσότερα περιστατικά έλαβαν χώρα μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου. Όλοι οι ερωτηθέντες ανέφεραν εχθρική ή βίαιη συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας και ατόμων που φορούσαν στολές και μάσκες χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά. Δώδεκα πρόσφυγες δήλωσαν ότι η αστυνομία ή αυτές οι μη ταυτοποιημένες δυνάμεις που λειτουργούν μαζί με την αστυνομία, τους απογύμνωσαν από τα υπάρχοντά τους, περιλαμβανομένων των χρημάτων και των ατομικών τους ντοκουμέντων ταυτοποίησης, τα οποία συχνά καταστρέφονται. Επτά μαρτυρίες ανέφεραν ότι αστυνομικοί και μέλη των παραπάνω δυνάμεων πήραν τα ρούχα ή τα παπούτσια των προσφύγων και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τα εσώρουχά τους, μερικές φορές τη νύχτα, σε θερμοκρασίες κατάψυξης.
Ο 40χρονος Φερχάτ, είπε πως δύο αστυνομικοί τον συνέλαβαν μαζί με τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά ηλικίας 12, 15 και 19 ετών σε έναν εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό στις 19 Σεπτεμβρίου. Έμειναν μαζί με άλλα δεκάδες άτομα σε ένα κλειστό όχημα σαν κλουβί. «Ήμασταν γύρω στα 60-70 άτομα. Οι άνδρες της αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί φορούσαν μαύρες στολές, ενώ τα πρόσωπά τους ήταν καλυμμένα με μάσκες. Ήμασταν όλοι πολύ φοβισμένοι. Γύρω μας βρίσκονταν άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, που φορούσαν μονάχα ένα σορτς. Όταν άνοιξαν το φορτηγό, μας διέταξαν να βγούμε έξω. Παραταχθείτε σε μια γραμμή, είπαν και χτύπησαν κάποιον. Έκλαιγα από την ταπείνωση», εξομολογείται ο Φερχάτ.
Η Μάνσα, μια γυναίκα από το Αφγανιστάν, δήλωσε πως οι αστυνομικοί τη συνέλαβαν μαζί με το σύζυγό της, τα τρία τους παιδιά, ηλικίας 5, 9 και 11 ετών, αλλά και άλλους δύο Αφγανούς άνδρες στα μέσα του Σεπτέμβρη μετά την αναχώρησή τους από την Αλεξανδρούπολη κατά την τρίτη προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα τους έστειλαν πίσω στην Τουρκία.
Η κακοποίηση περιλάμβανε ξυλοδαρμούς με γροθιές, κλοτσιές και κλομπ, ενώ σε μία περίπτωση αναφέρθηκε η χρήση πυροβόλου όπλου. Σε μια άλλη ένας μαροκινός άνδρας είπε ότι ένα άτομο με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τον έσυρε από τα μαλλιά και τον ανάγκασε να γονατίσει στο έδαφος. Στη συνέχεια απειλώντας τον με ένα μαχαίρι στο λαιμό του, τον υπέβαλε στο μαρτύριο της ψεύτικης εκτέλεσης. Άλλοι επαναπροώθησαν μία έγκυο ηλικίας 19 ετών από τον Αφρίν της Συρίας και μία άλλη γυναίκα από το Αφγανιστάν, η οποία δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές άρπαξαν και τα παπούτσια δύο παιδιών.
Η οργάνωση Human Rights Watch καλεί άμεσα τις ελληνικές αρχές να επιστήσουν την προσοχή τους στις επανειλημμένες καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις και για την υπερβολική χρήση βίας. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι σημειώνουν πως όποιος ασκεί τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες, καθώς και οι ανώτεροί του, θα πρέπει να υπόκεινται σε πειθαρχική κύρωση επισημαίνοντας πως οι ανώτεροι αξιωματικοί γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν τι συνέβαινε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.