1.12.18

«Δεν Είμαστε Φασίστες», Αλλά «Δεν θα Γίνεις Έλληνας Ποτέ Σκοπιανέ»

Ο Ανέστης είναι μαθητής της B' Λυκείου ενός σχολείου στο Κορδελιό, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Βλέπει τους αστυνομικούς των διμοιριών των ΜΑΤ να ακολουθούν μία ομάδα κουκουλοφόρων που τρέχουν και πετούν πέτρες στο κέντρο της πόλης, λίγο μετά τη λήξη της πορείας των μαθητών γυμνασίων και λυκείων ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. «Εμείς ξεκινήσαμε πρώτοι», λέει περήφανος. «Για την Ελλάδα. Αυτοί που βλέπεις είναι πολύ σκληροί, αλλά όλα για την Ελλάδα γίνονται».

Ο 16χρονος Ανέστης χθες δεν ενεπλάκη σε επεισόδια. Με τη στάση του όμως δεν έδειξε να τα αποδοκιμάζει. Κάποιοι φαίνεται να τον έπεισαν πως η διαδήλωση στην οποία συμμετείχε ήταν αγνά πατριωτική. Και αυτός, όπως πολλοί μαθητές της Θεσσαλονίκης, ειδικά της δυτικής απ’ όπου ξεκίνησε στην πόλη το κύμα των καταλήψεων, ενημερώθηκαν από ένα μήνυμα-κάλεσμα στο Ιnstagram, με πρόφαση την αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών, με προφανή σκοπό όμως να ρίξουν σε εκατοντάδες παιδιά το δηλητήριο του εθνικισμού. 
Ούτε ο Ανέστης, ούτε άλλοι μαθητές στη χθεσινή διαδήλωση αποδοκίμασαν τον νεαρό με το μπλε καπέλο, που στο άκουσμα του εθνικού ύμνου σήκωσε το δεξί του χέρι και χαιρέτισε ναζιστικά, όταν η πορεία έφτασε στην οδό Τσιμισκή. Όπως και ότι τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν επίσης άκρως εθνικιστικά, όπως το «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Σκοπιανέ, Σκοπιανέ» και «ένα, δύο, τρία, η Κύπρος είναι ελληνική γαμιέται η Τουρκία, γαμιέται η Τουρκία, γαμιέται η Τουρκία». Είναι αλήθεια πάντως ότι κάποιοι μαθητές προσπάθησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη Χρυσή Αυγή, που πανηγυρίζει για τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις, φωνάζοντας έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας–Θράκης, «δεν είμαστε φασίστες, ούτε ναζιστές».


Η χθεσινή συγκέντρωση και πορεία ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών είχε, πάντως, πολλά χαρακτηριστικά που είχαν οι τελευταίες μικρές και έντονα εθνικιστικές συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο. Είχαν ακροδεξιούς οπαδούς, εθνικιστικά συνθήματα και όρεξη για επεισόδια.
«Φίλε, αν θέλεις να τραβάς, κάντο από μακριά και δεν θα δείχνεις πρόσωπα», ήταν η συμβουλή ενός από τους επικεφαλής μαθητές της πορείας σε οπερατέρ τηλεοπτικού σταθμού, όταν τα αίματα άναβαν και η πορεία ήταν στην κορύφωσή της. Ακριβώς τις ίδιες συμβουλές έδιναν στις μικρές αυτές συγκεντρώσεις μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, που αυτήν τη φορά ως ενήλικες απλώς παρατηρούσαν την κίνηση της πορείας, από πολύ κοντά πάντως.


Η χθεσινή διαδήλωση τελικά ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο, έχοντας στην «κεφαλή» της τον 17χρονο Γιώργο, μαθητή της Γ' Λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, που ανέβηκε στο άλογό του και τυλίχτηκε με μία ελληνική σημαία. «Διαμαρτύρομαι με αυτόν τον τρόπο για τη Μακεδονία, δεν θέλω να υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών», είπε. «Έχουμε κατάληψη στο σχολείο μας. Ακόμη και οι καθηγητές μας, μας βοήθησαν και δεν θα μας βάλουν απουσίες», συμπλήρωσε με νόημα. Αρκετοί από τους εκατοντάδες μαθητές στη συγκέντρωση κρατούσαν δύο πανομοιότυπα πανό με σύνθημα «Μακεδονία γη ελληνική», που έχει γίνει σήμα–κατατεθέν για κάποιες οργανώσεις, πολλές ελληνικές σημαίες και ορισμένες με το δεκαεξάκτινο της Βεργίνας. Σε κάποια στιγμή σηκώθηκε και ένα πανό για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα που έχασε τη ζωή του από πυρά Αλβανών αστυνομικών στις Βουλιαράτες.

Η πορεία πέρασε επίσης έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου αρκετοί μαθητές φώναξαν υβριστικά συνθήματα εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και στη συνέχεια, σχεδόν τρέχοντας, διέσχισαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης για να καταλήξουν έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας–Θράκης. Στην πορεία τους, ειδικά στο τέλος, «κόλλησαν» ορισμένοι ενήλικες -πρόσωπα γνωστά σε άλλες συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία- που κρατούσαν κι αυτοί ένα μεγάλο πανό που έγραφε Μακεδονία. Μάλιστα ήταν αυτοί που συγκράτησαν ορισμένους θερμόαιμους έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατία, όταν ήταν έτοιμοι να επιτεθούν στα ΜΑΤ. Αργότερα ήταν κάποιοι από αυτούς που μετέδιδαν στα social media τα επεισόδια «ονομάζοντας» αναρχικούς τους ταραξίες της πορείας και όταν δέχονταν την παρατήρηση «μα αυτοί είναι δικοί μας», έδιναν την απάντηση ότι πρόκειται για τακτική πολέμου.



Στο υπουργείο ακούστηκαν πολλά εθνικιστικά συνθήματα, το τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή», συνθήματα εναντίον του πρωθυπουργού, το γνωστό εμπνευσμένο από εθνικιστές «Ελλάς, Ελλάς ή ταν ή επί τας», ενώ κάποιοι μαθητές ανέβηκαν στην καγκελόπορτα και κρέμασαν σημαίες. Ένταση απειλήθηκε στο υπουργείο όταν κάποιοι κουκουλοφόροι κινήθηκαν προς κατάληψη αναρχικών που βρίσκεται κοντά, όμως βρήκαν απέναντί τους τα ΜΑΤ. 
Μικροεπεισόδια έγιναν στην οδό Αγίου Δημητρίου, όταν ο κύριος όγκος των μαθητών πήρε μία απόσταση από τη μεγάλη ομάδα των κουκουλοφόρων. Οι τελευταίοι πάλι προσπάθησαν να κινηθούν προς το στέκι των αναρχικών, πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς και αυτοί απάντησαν με μία χειροβομβίδα κρότου–λάμψης και χημικά. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στην Εγνατία, όπου τρέχοντας έφευγαν οι νεαροί, μέχρι και την Αριστοτέλους, όταν διασπάστηκαν σε πολλές κατευθύνσεις.


Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, 103 από τα 330 γυμνάσια και λύκεια τελούσαν υπό κατάληψη, όταν την Τετάρτη ήταν μόνο 19.
Πίσω στον Ανέστη, ο οποίος με τους τρεις φίλους και συμμαθητές του εξακολουθούν να περπατούν στην Αριστοτέλους. Δεν θέλουν να αποφύγουν το σκηνικό των μικροεπεισοδίων, παρά τις εκκλήσεις που ακούγονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Εμείς δεν κάναμε τίποτα, απλώς τραγουδάμε "Μακεδονία ξακουστή". Είναι και αυτό παράνομο;», ρωτάει, λοξοκοιτώντας τους αστυνομικούς που περνούν από δίπλα του.












|

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.