1.12.18

Απεργάζονται τάγματα εφόδου κατά μεταναστών

Τάγματα εφόδου εναντίον προσφύγων και μεταναστών φαντασιώνονται κάποιοι στη Σάμο και, σε τουλάχιστον μία πρόσφατη περίπτωση, φαίνεται ότι το έκαναν πράξη, στέλνοντας στο νοσοκομείο του νησιού Αλγερινό με χτυπήματα στα χέρια και κατάγματα στα πόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το περιστατικό συνέβη πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή του Καρλόβασου.
Με τη δικαιολογία ότι ο Αλγερινός και ολιγάριθμη ομάδα προσφύγων είχαν εκδηλώσει μικροπαραβατική συμπεριφορά στο χωριό και ότι δεν ανταποκρίθηκε η αστυνομία στο κάλεσμα των κατοίκων, κάποιοι φαίνεται ότι αποφάσισαν να εφαρμόσουν δικής τους έμπνευσης βίαιες μεθόδους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιτέθηκαν στην ομάδα των προσφύγων που διανυκτέρευε σε εγκαταλειμμένο οίκημα, πιθανότατα στα παλιά Βυρσοδεψεία, χτυπώντας τους με κοντάρια.
Ο Αλγερινός χτυπήθηκε στα χέρια, ενώ, στην προσπάθειά του να διαφύγει, φαίνεται ότι σκόνταψε και κύλησε σε κατηφόρα, σπάζοντας τα πόδια του.
Σε διαδικτυακές συζητήσεις, ορισμένοι καλούν ανοιχτά σε δημιουργία «ομάδων κρούσης» στο νησί κατά προσφύγων και μεταναστών και αναφέρονται σε τέτοιες ομάδες που έχουν ήδη σχηματιστεί.
Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση χρήστη από το Καρλόβασι στο φέισμπουκ στις 21 Νοεμβρίου, ο οποίος δημοσιεύει φωτογραφία καραμπίνας, στην οποία έχει τοποθετηθεί διόπτρα ακριβείας και φυσιγγιοθήκη με σφαίρες στον υποκόπανο, με το εξής σχόλιο
«Να ρωτήσω κάτι ρε φιλαράκια μουΤελικά θα κάνουμε ότι κοιμόμαστε ή θα είμαστε ξύπνιοι; Επειδή έχω και αυτό, να ξέρω, θα το βάλω στην ντουλάπα;» (τα σχόλια έχουν διορθωθεί ως προς την ορθογραφία και τη σύνταξη - τα διαδικτυακά ονόματα βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»).

Ενδεικτικά είναι και άλλα σχόλια σε ανάλογες διαδικτυακές συζητήσεις:
«Ομάδα κρούσης! Νομίζω είχαν κάνει και στο Βαθύ κάποια στιγμή»
«Αντε λοιπόν, τι περιμένουμε» 
«Οπως είπα πριν, να τα πούμε off»«Για να μαζευτούν 4-5 άτομα να πάνε προς Κοντακέικα να βρουν τους παλικαράδες να φάνε ένα χέρι ξύλο να δουν αν ξαναέρχονται Καρλόβασι!». 
«Πρέπει να κάνουμε μια μεικτή ομάδα καμιά 10αριά άτομα και να αρχίσουμε να κάνουμε βόλτες για το καλό του τόπου μας και για τις οικογένειές μας» 
«Στο λιμάνι το έχουμε εφαρμόσει, έχουμε βάλει γερμανικά νούμερα με σναϊπεράδες».

- «Μόλις κλέψανε από την κούτα ντελίβερί μου παραγγελία φαγητά. Παιδιά κλείδωμα καλά απόψε και συνέχεια από δω και πέρα!!! Μαζί σας σπρέι πιπεριού και κανένα κοντομάτσκο! Ξύλο στο ψαχνό!!!».

Περιστατικά αυτοδικίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που ορισμένοι στη Σάμο προπαγανδίζουν τάγματα εφόδου και επιτίθενται βίαια σε πρόσφυγες και μετανάστες, όπως επίσης και σε υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς να είναι γνωστά τα αποτελέσματα τυχόν ενεργειών των Αρχών για τη δίωξη και την τιμωρία των δραστών.
Στις αρχές του περσινού Νοεμβρίου, άνδρες βγήκαν από τζιπ κρατώντας κυνηγετική καραμπίνα και επιτέθηκαν σε δύο Ιρακινούς πρόσφυγες, τραυματίζοντας τον έναν, ενώ η αστυνομία συνέλαβε τους πρόσφυγες που πήγαν να καταγγείλουν την επίθεση («Συνέλαβαν τα θύματα, όχι τον δράστη», «Εφ.Συν.», 8/11/2017).
Τον Οκτώβριο του 2017, ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών, Γιώργος Ελευθερόγλου, διακήρυσσε δημόσια ότι «θα χυθεί αίμα» ή «ίσως χρησιμοποιηθούν και καραμπίνες» αν πατήσουν στην κοινότητα πρόσφυγες, ενώ στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 εκπρόσωποι της οργάνωσης Αρσις, που επιχείρησαν να μιλήσουν στο δημοτικό συμβούλιο Παλαιοκάστρου για να εξηγήσουν το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα, εκδιώχθηκαν με τη βία και στη συνέχεια δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση 20 ατόμων («Ξενοφοβικό παραλήρημα με «καραμπίνες» και «αίμα», 19/10/2017).
Γράφει:Δημήτρης Αγγελίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.