30.10.18

Μητέρα Καπελώνη σε Χρυσή Αυγή: «Σταματήστε να εκμεταλλεύεστε τον θάνατο του γιου μου»

Σε λίγες μέρες, την 1η Νοεμβρίου, συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Γιώργου Φουντούλη και του Μάνου Καπελώνη, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο Νέο Ηράκλειο που έγινε δύο μήνες μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Σχεδόν από την αρχή η οικογένεια του Μάνου Καπελώνη απηύθυνε δριμύ κατηγορώ εναντίον της Χρυσής Αυγής για εκμετάλλευση της μνήμης του 22χρονου παιδιού τους. Τον Σεπτέμβριο του 2016, οι γονείς του Μάνου κατέθεσαν αγωγή, ώστε να πάψει η Χρυσή Αυγή να χρησιμοποιεί την εικόνα του γιου της. Στη δήλωσή της, η μητέρα του δολοφονημένου νέου και νομικός Ουρανία-Σμαράγδα Καπελώνη επισήμαινε ότι ο Μάνος είχε πέσει θύμα του μίσους που έσπειρε η Χρυσή Αυγή.

«Ο Μάνος έχασε τη ζωή του λόγω της επαφής του με το κόμμα της Χρυσής Αυγής, αυτό είναι δεδομένο. Αγνός και καλοπροαίρετος νέος, φιλαλήθης και εύπιστος, γεμάτος όνειρα και ανθρωπιστικά ιδεώδη, έπεσε θύμα του πολιτικού μίσους και της μισαλλοδοξίας που έσπειραν αυτοί, στους οποίος πρόσβλεψε ως εξυγιαντές της κοινωνίας…Σαν μάνα είμαι σίγουρη ότι αν ζούσε, με τη λογική, τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία που διέθετε, σύντομα θα διέκοπτε κάθε σχέση με τον χώρο αυτό. Αντίθετα με την πραγματική φύση του Μάνου, αντίθετα με τη θέλησή μας ως γονιών του, ο τραγικός και άδικος θάνατός του έγινε αντικείμενο ευτελούς προπαγάνδας και πολιτικής εκμετάλλευσης. Οι πολιτικοί “φίλοι” του διεκδικούν ακόμη και ενώπιον της Δικαιοσύνης το δήθεν δικαίωμά τους στη μνήμη του. Οργανώνουν δημοσίως μνημόσυνα και συγκεντρώσεις για να τιμήσουν όχι τον αληθινό Μάνο, αλλά το ιδεολογικό κατασκεύασμα που έφτιαξαν για να εξυπηρετεί τις πολιτικές τους σκοπιμότητες».

Τον περασμένο Μάιο η Δικαιοσύνη απέρριψε την αγωγή που είχαν καταθέσει εναντίον της Χρυσής Αυγής. Μιλώντας στην εφημερίδα Real News, η μητέρα Ουρανία-Σμαράγδα Καπελώνη δηλώνει ότι θα καταθέσει έφεση και ζητά τη στήριξη του πολιτικού κόσμου στον αγώνα που δίνει και παράλληλα αποκαλύπτει τις πιέσεις που είχε δεχθεί ο Μάνος για να δώσει το παρών στα γραφεία του Νέου Ηρακλείου, το μοιραίο βράδυ της 1ης Νοεμβρίου του 2013.



«Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που απέρριψε την αγωγή μας, μας γέμισε θλίψη και απογοήτευση, πρόκειται όμως άμεσα να καταθέσουμε έφεση και εμπιστεύομαι την κρίση της δικαιοσύνης. Ως μάνα αλλά και ως νομικός, κρίνω ότι πρόκειται για λανθασμένη εφαρμογή του νόμου, για λανθασμένη εκτίμηση των περιστατικών, για μια έκθεση ιδεών, που δεν μπορεί να σταθεί, καθώς έχει πολλά νομικά και λογικά σφάλματα. Όμως χειρότερη εντύπωση μου κάνει ότι ελάχιστη εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου έχουν σταθεί στο πλευρό μας, στην προσπάθειά μας να σταματήσουμε τη Χ.Α. από το να εκμεταλλεύεται πολιτικά τον άδικο και τραγικό θάνατο ενός 22χρονου νέου. Για εμάς το νομικό πλαίσιο που αφορά τα θύματα της τρομοκρατίας χρειάζεται αλλαγή και πρέπει να προβλεφθεί προστασία και για τη μνήμη των θυμάτων και για την ηθική δικαίωση των οικογενειών τους».


Παράλληλα αναγνωρίζοντας το μεγάλο λάθος που έκανε η ίδια, αφού υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης αποκάλυψε ότι την ημέρα της δολοφονίας ο Μάνος είχε δεχθεί μεγάλη πίεση από «στελέχη» της οργάνωσης. «Δεν ξέρω καν πως ξεκίνησε η επαφή του, πως και από που γνωρίστηκε με τον άλλο αδικοχαμένο νέο, τον Γιώργο Φουντούλη. Ξέρω όμως ότι εκείνη την ημέρα τον πίεσαν πολύ για να δώσει το παρών στα γραφεία τους. Του είχαν κάνει αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα. Αυτό το έχουν καταθέσει φίλοι του. Για εκείνο το βράδυ, ο ίδιος είχε κανονίσει να συναντηθεί με την κοπέλα του και τελευταία στιγμή της είπε ότι θα βρεθούν αργότερα» λέει η Ο. Καπελώνη.

Σύμφωνα με τη μητέρα του Μάνου, το μόνο αποτέλεσμα που είχε η δολοφονική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής ήταν να μετατραπούν οι θύτες σε θύματα. «Οι δολοφόνοι που χτύπησαν τυφλά τους πρώτους τυχόντες έξω από τα γραφεία της Χ.Α. και έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα από όσα διακήρυτταν. Τους θύτες τους έκαναν θύματα, προσέφεραν το αθώο αίμα και τη σύντομη ζωή του Μάνου στη Χρυσή Αυγή για να στηρίξει πάνω στο μνήμα του την προπαγάνδα της, εξαπατώντας την κοινωνία για την πραγματική προσωπικότητά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.