24.10.18

Να εγκαταλειφθεί η ευρωτουρκική συμφωνία ζητά η Καμπάνια για το Άσυλο


Την εγκατάλειψη της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό ζητούν 12 οργανώσεις που αποτελούν την Καμπάνια για το Άσυλο, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν προσφέρει λύση, αλλά αντιθέτως αποτελεί την αιτία τόσο για τις απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά όσο και για τα ανησυχητικά κρούσματα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας που εκδηλώνονται στις τοπικές κοινωνίες.

Οι οργανώσεις (Αίτημα, Άρσις, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, ΕΠΣΕ, ΕΣΠ, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία, Λάθρα;, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, PRAKSIS, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο) ζητούν να ξαναβρεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, έναντι των πολιτικών αποτροπής και υποβάθμισης της αξίας του ανθρώπου.

Επισημαίνουν επίσης την ανάγκη για ομαλή ένταξη των προσφύγων σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να προάγει τη συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες, αντί να την δυσχεραίνει, όπως συμβαίνει με τη δημιουργία γκέτο σε απόμακρους καταυλισμούς.

«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους πρόσφυγες και επιδρούν αρνητικά στις τοπικές κοινωνίες των νησιών δεν έγκειται σε ημίμετρα για μείωση του πληθυσμού των προσφύγων ή για πρόσκαιρη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ούτε φυσικά στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με την εγκατάλειψη της πολιτικής εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας που αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά και των συνακόλουθων προβλημάτων», σημειώνουν οι οργανώσεις.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Καμπάνιας για το Άσυλο έχει ως εξής:


Προσβολή για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας
Με αφορμή την εντεινόμενη όξυνση των προβλημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τόσο σε σχέση με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, όσο και με την ανησυχητική αύξηση φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, που παρατηρούνται εξαιτίας της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο επισημαίνει για μία ακόμη φορά την πάγια θέση της:

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους πρόσφυγες, καθιστώντας τους θύματα και δέσμιους της πολιτικής αποτροπής που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και της συνακόλουθης τάσης εξοστρακισμού του Προσφυγικού Ζητήματος στις παρυφές ή/και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, δεν μπορεί παρά να έχει ως γνώμονα:
Την εγκατάλειψη της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και ιδίως της υπαγωγής των προσφύγων σε συνθήκες ατέρμονης κράτησης και εγκλωβισμού, η οποία και έχει αποτελέσει τη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων που παρατηρούνται κατά τα τελευταία χρόνια.
Την επαναφορά της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας στο επίκεντρο των σχετικών πολιτικών σχεδιασμών, έναντι της τρέχουσας πολιτικής αποτροπής και υποβάθμισης της αξίας του ανθρώπου.
Τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ομαλή ένταξη των προσφύγων ανά την επικράτεια, κατά τρόπο που να προάγει τη συνύπαρξη με τις τοπικές κοινότητες, αντί να τη δυσχεραίνει, όπως η τρέχουσα πολιτική απομόνωσης και γκετοποίησης σε απόμακρους καταυλισμούς της ενδοχώρας.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους πρόσφυγες και επιδρούν αρνητικά στις τοπικές κοινωνίες των νησιών δεν έγκειται σε ημίμετρα για μείωση του πληθυσμού των προσφύγων ή για πρόσκαιρη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ούτε φυσικά στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με την εγκατάλειψη της πολιτικής εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. -Τουρκίας που αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά και των συνακόλουθων προβλημάτων.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν (αλφαβητικά):
ΑΙΤΗΜΑ http://www.aitima.gr
ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων http://arsis.gr
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών http://migrant.diktio.org
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι https://greekhelsinki.wordpress.com
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες http://www.gcr.gr
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων http://www.refugees.gr
Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία www.kosmosxorispolemous.gr
"ΛΑΘΡΑ;" - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου http://www.lathra.gr
Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών http://www.omadadikigorwn.blogspot.com
PRAKSIS http://www.praksis.gr
Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων http://www.tokeli.gr
Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) http://rsaegean.org/el


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.