16.10.18

Ένας κόσμος υπερανθρώπων: Ο τελευταίος φόβος του Στίβεν Χόκινγκ

Ένα ζοφερό μέλλον προβλέπει ο φυσικός και συγγραφέας, Στίβεν Χόκινγκ σε έκθεση του που δημοσιεύτηκε στους Sunday Times, η οποία έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις. Σε αυτό το μέλλον, η πλούσια ελίτ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιστήμη της γενετικής για να «επεξεργαστεί» και να «αναβαθμίσει» το DNA των παιδιών της.

Ειδικότερα, ο Χόκινγκ παρουσίασε την πιθανότητα ότι η γενετική μηχανική θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο είδος υπεράνθρωπου που θα είχε τη δυνατότητα να καταστρέψει την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Η έκθεση αποτελεί «προπομπό» του τελευταίου βιβλίου που έγραψε με τίτλο «Σύντομες απαντήσεις με μεγάλα ερωτήματα», το οποίο θα δημοσιευθεί σήμερα Τρίτη 16 Οκτωβρίου.

«Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν τρόπους για να τροποποιήσουν όχι μόνο τη νοημοσύνη, αλλά και τα ένστικτα, όπως την επιθετικότητα. Πιθανότατα θα ψηφιστούν νόμοι κατά της γενετικής τροποποίησης ανθρώπινων όντων. Όμως μερικοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό να βελτιώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η μνήμη, η αντίσταση στις ασθένειες και η μακροβιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο Χόκινγκ.

Στις τελευταίες σκέψεις του για το σύμπαν, ο φυσικός υποστήριξε ότι οι πλούσιοι σύντομα να είναι σε θέση να επιλέξουν να επεξεργαστούν τα γονίδια τους για να δημιουργήσουν υπεράνθρωπες δυνάμεις, όπως ενισχυμένη μνήμη, αντοχή στις ασθένειες και αυξημένη νοημοσύνη.

Ο Χόκινγκ θεωρεί ότι οι ανακαλύψεις που πρόκειται να σημειωθούν σύντομα στη γενετική θα βάλουν σε πειρασμό, ιδίως τους ισχυρούς και πλούσιους ανθρώπους να προσπαθούν να βελτιώσουν τον εαυτό τους και να εξασφαλίσουν ένα διανοητικό και γονιδιακό «προβάδισμα». Αυτό φυσικά θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για τους «μη βελτιωμένους» ανθρώπους.

«Μόλις εμφανιστούν οι υπεράνθρωποι, θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τους μη τροποποιημένους ανθρώπους, που δεν θα μπορούν να τους ανταγωνιστούν. Λογικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν ή σημαντικότητά τους θα υποβαθμιστεί. Θα αντικατασταθούν από όντα που θα σχεδιάζουν και θα βελτιώνουν συνεχώς τον εαυτό τους, με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό», υπογραμμίζει ο φυσικός.

Η θεωρία αυτή αναφέρεται σε τεχνικές όπως το Crispr-Cas9, ένα σύστημα επεξεργασίας DNA που εφευρέθηκε πριν από έξι χρόνια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να τροποποιούν επιβλαβή γονίδια ή να προσθέτουν νέα. Μάλιστα το νοσοκομείο Great Ormond Street στο Λονδίνο έχει χρησιμοποιήσει ήδη την επεξεργασία γονιδίων για τη θεραπεία παιδιών που πάσχουν από ένα σπάνιο είδος λευχαιμίας.

Τι είναι το Crispr;

Το Crispr, ή όπως είναι το πλήρες όνομα Crispr-Cas9, επιτρέπει στους επιστήμονες να στοχεύουν και να επεξεργάζονται με ακρίβεια κομμάτια του γονιδιώματος. Όταν ένας ιός προσβάλει το βακτηριακό κύτταρο, το ανοσοποιητικό CRISPR σύστημα του βακτηρίου αιχμαλωτίζει ένα τμήμα του DNA του ιού και το ενσωματώνει μέσα στο δικό του DNA. Με τον τρόπο αυτό το ανοσοποιητικό σύστημα του βακτηρίου αναγνωρίζει τον ιό από τον οποίο προήλθε και εξουδετερώνει την επίθεση καταστρέφοντας το γονιδίωμα του ιού που είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή του.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την πρόβλεψη του Χόλινγκ, υποστηρίζοντας ότι ελάχιστοι γονείς θα ρίσκαραν να χρησιμοποιήσουν ανάλογες τεχνικές στα υγιή παιδιά τους, τη στιγμή που υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχουν παρενέργειες.

Ο αστρονόμος Lord Rees από τη μεριά του, ο οποίος ήταν φίλος του Χόκινγκ στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, σημείωσε ότι ήδη μια τράπεζα σπερματοζωαρίων στην Καλιφόρνια προσφέρει μόνο «ελίτ» σπέρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.