23.10.18

Διαδήλωση στις Βρυξέλλες για τον Ζακ Κωστόπουλο


Ένα μήνα ακριβώς μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, στις 21 Οκτωβρίου, διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες κινητοποίηση προς τιμήν του. Με αφορμή την άγρια και θανατηφόρο επίθεση που δέχτηκε ο ομοφυλόφιλος και οροθετικός ακτιβιστής, περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο των Βρυξελλών για να διαδηλώσουν, απαιτώντας να μην ξεχαστεί η υπόθεση, να αποδοθεί δικαιοσύνη,να πάψουν να συγκαλύπτονται αποδεικτικά στοιχεία και να ενοχοποιείται ο νεκρός.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης τόνισαν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε διάκριση εναντίον οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο του «κανονικού», είτε πρόκειται για μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, για οροθετικούς, τοξικοεξαρτημένους, πρόσφυγες ή άστεγους.

Τα φαινόμενα κοινωνικής αναλγησίας, οι βίαιες συμπεριφορές προς τους «μη κανονικούς» και οι διακρίσεις έχουν αυξηθεί δραματικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Η βίαιη φτωχοποίηση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων έχει οδηγήσει στον κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού, με αποτέλεσμα την κοινωνική νομιμοποίησης αυτοδικίας αλλά και την αυξημένη, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως αυτή του Ζακ, ακραία βία.







Στις ομιλίες υπογραμμίστηκε επίσης το γεγονός ότι μόνο ένας από τους περαστικούς αντέδρασε στη δολοφονία που συνέβαινε μπροστά τους. Καταγγέλθηκε ακόμα η στάση της αστυνομικών που άσκησαν βία σε έναν ημιθανή άνθρωπο, και των συναδέλφων τους που τους κάλυψαν με τη λογική ότι «αυτή είναι η τακτική της αστυνομίας»: για τους διοργανωτές της κινητοποίησης αυτό δεν αποτελούσε έκπληξη, αφού θυμούνται ακόμα την ακραία βία της αστυνομίας στις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα λίγα χρόνια πριν, μεσούσης της κρίσης.

Καταγγέλθηκε ακόμα η στάση των περισσότερων ΜΜΕ που διαστρέβλωσαν τα γεγονότα και δυσφήμιζαν το νεκρό παρουσιάζοντάς τον σαν έναν ένοχο περιθωριακό ναρκομανή.

Παρόντες στην εκδήλωση, πολύ διακριτικά, ήταν ο αδερφός του Ζακ και μια στενή του φίλη, οι οποίοι μας είπαν ότι η οικογένεια είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει κανονικά τις νόμιμες διαδικασίες.

Η κινητοποίηση θέλησε να τιμήσει την κοινωνική και καλλιτεχνική δράση του Ζακ, παίρνοντας queer χαρακτηριστικά και φωνάζοντας συνθήματα κατά των κοινωνικών διακρίσεων και υπέρ των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων.







Η δράση στηρίχτηκε από συλλογικότητες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (Rainbow house, ILGA Europe, IGLYO, ex Aequo, Genres d'à côté, SENSOA), την Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, από αριστερές οργανώσεις (Campagne Rosa, Gauche anticapitaliste) και την Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.