8.10.18

Στα Διαβατά οι πρόσφυγες της πλατείας Αριστοτέλους

Στη δομή των Διαβατών θα μεταφερθούν οι 50 πρόσφυγες από την πλατεία Αριστοτέλους, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για να δοθεί λύση στο αίτημά τους να καταγραφούν ώστε να κάνουν αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, συνοδεία αστυνομικών, θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Οι πρόσφυγες από το Ιράν και το Ιράκ, μεταξύ των οποίων οικογένειες με μικρά παιδιά, διανυκτέρευσαν στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και έξω από το αστυνομικό τμήμα, με υπνόσακους, είτε στα παγκάκια είτε στο έδαφος. Βρίσκονταν εκεί δεύτερη ημέρα.
Περίμεναν να τους συλλάβουν οι αστυνομικοί, ώστε να λάβουν τα απαιτούμενα έγγραφα και να καταθέσουν στη συνέχεια αίτημα για χορήγηση ασύλου.
Ωστόσο, η αστυνομία ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει κατασκήνωση, δεν υπάρχει κάποια παράνομη ενέργεια και δεν μπορεί να τους συλλάβει.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, Νίκο Ράγκο, μετά τις 3 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η μεταγωγή των προσφύγων στην Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Διαβατών.
«Εκεί θα μείνουν προσωρινά σε ένα φυλασσόμενο από την αστυνομία κτίριο μέχρι να προχωρήσει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους» εξήγησε ο Νίκος Ράγκος. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι πρόσφυγες, συνοδεία αστυνομικών, θα πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής.
Στο κτίριο των Διαβατών θα παρέχεται προσωρινή στέγαση και σίτιση σε 80 πρόσφυγες.


Ερώτηση Μαρίας Σπυράκη

Για το γεγονός έχει καταθέσεις κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, επιτιθέμενη και στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι «δεν είναι ικανή να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες», στην ερώτησή της περιλαμβάνει και το γεγονός ότι υπήρξαν επεισόδια και πυροβολισμοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα της Κυριακής 7 Οκτωβρίου, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα καθώς αυτοκίνητο που μετέφερε μετανάστες δεν σταμάτησε για έλεγχο από τις αρχές.
Στην ερώτησή της η Μαρία Σπυράκη σημειώνει τα εξής:
«Το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με αρκετούς να κατασκηνώνουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης.
Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, το κέντρο της Θεσσαλονίκης αναστατώθηκε από την αστυνομική καταδίωξη ομάδας επτά παράτυπων μεταναστών οι οποίοι κινούνταν στην πόλη σε όχημα μαζί με τους διακινητές τους και αρνήθηκαν να σταματήσουν για έλεγχο. Καθώς το καταδιωκόμενο όχημα έθετε σε κίνδυνο εποχούμενους και πεζούς πολίτες, η αστυνομία αναγκάσθηκε σε κάποια στιγμή να πυροβολήσει στον αέρα.
Δεδομένης της προφανούς αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να διαχωρίσει πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες με συνέπεια να δημιουργούνται όλα τα παραπάνω προβλήματα, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχωρίζονται πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες ;
2. Πόσοι παράτυποι μετανάστες και πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ; Πόσα άτομα περιμένουν το διαχωρισμό τους σε πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες ; Πόσοι παράτυποι μετανάστες έχουν επαναπροωθηθεί στις χώρες προελεύσεώς τους από την έναρξη της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας ως σήμερα, και πόσοι εντός του 2018;
3. Με ποια μέσα έχει συνδράμει η Ε.Ε. την ελληνική κυβέρνηση για τον διαχωρισμό προσφύγων – παράτυπων μεταναστών, τη φιλοξενία και την επαναπροώθησή τους (οικονομικά, ανθρώπινο δυναμικό κ.ά.)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.