6.9.18

Αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία στην Ινδία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, με μια απόφαση ιστορικής σημασίας, κατήργησε το νόμο που ίσχυε από την περίοδο της αποικιοκρατίας και ποινικοποιούσε την ερωτική συνέυρεση δύο ατόμων του ίδιου φύλου, τιμωρώντας τα μάλιστα ακόμα και με ισόβια.


Όπως αναφέρει το CNN, o νόμος για την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, Section 377 (άρθρο 377 σε ελεύθερη μετάφραση), που, αν και δεν εφαρμοζόταν συνέχεια, τιμωρούσε σκληρά «συμπεριφορές ενάντια στους κανόνες της φύσης», ίσχυε για περισσότερα από 150 χρόνια και καταργείται μετά την προσφυγή περίπου 12 ομουλόφυλων ινδών ανδρών και γυναικών στο Ανώτατο Δικαστήριο.


Ανάλογες προσφυγές είχαν γίνει και τα προηγούμενα χρόνια, οι πρώτες με αρνητική κατάληξη, ενώ ο δρόμος άνοιξε για πρώτη φορά το 2009, όταν δικαστήριο στο Νέο Δελχί αποφάσισε ότι ο νόμος ενάνια στην ομοφυλοφιλία είναι αντίθετος στα ανθρώπινα δικαιώματα. και στο ινδικό Σύνταγμα. Η απόφαση αφορούσε μόνο την περιοχή της ινδικής πρωτεύουσας και μάλιστα, το 2013, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την ακύρωσή της.

Αποφασιστικής σημασίας για τη σημερινή απόφαση ήταν μία προηγούμενη, του 2017, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο απόφάσισε την προστασία της ιδιωτικότητας, κρίνοντας ότι «ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της ιδιωτικότητας».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ινδικού κράτους, το 2016, 2.100 άνθρωποι αντιμετώπισαν διώξεις βάσει του άρθρου 377. Η Ινδία δεν κρατούσε επίσημα στοιχεία για αυτές τις διώξεις πριν το 2014.

Πηγη:https://www.thepressproject.gr/article/133836/Apopoinikopoiithike-i-omofulofilia-stin-India

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.