5.9.18

Κοινό κάλεσμα αριστερών οργανώσεων για κινητοποίηση στη ΔΕΘ

Στις ΔΕΘ έχουμε συνηθίσει σε εξαγγελίες κενού περιεχομένου. Στη φετινή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζει ακόμα μια επικοινωνιακή φιέστα.


Το νέο αφήγημά της, βγαλμένο από τη ναφθαλίνη, έχει «έξοδο από τα μνημόνια». Ένα ακόμα ψέμα! Η ολοκλήρωση του προγράμματος στέφθηκε με «απόλυτη επιτυχία» για τους αξιωματούχους της ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, εγχώριο και μη. Και πράγματι η υποταγή της κυβέρνησης στη μνημονιακή λογική είναι απόλυτη. Το 48% των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας το αποδεικνύει πιο στέρεα και θλιβερά από κάθε ανακοίνωση.

Το ελληνικό κράτος θα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση ανά τρίμηνο. Επιπλέον, έχουν συμφωνήσει αβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 και νέα μέτρα μέχρι το 2022. Το κόψιμο των συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου και το ξεσπίτωμα χιλιάδων ανθρώπων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι μόνο μερικά από αυτά.

Η διαρκής λιτότητα, η ανεργία, η ακραία φτώχεια, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου αποτελούν κεντρική επιλογή της άρχουσας τάξης στην προσπάθεια της να φορτώσει το βάρος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας. Η καταστροφή στο Μάτι, για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι η κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία βρίσκεται στον αντίποδα της ανάπτυξης που ετοιμάζουν.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο νούμερο ένα κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη, θα γίνει δεκτός στην Ελλάδα με πανηγυρισμούς. Το κράτος των ΗΠΑ μαζί με τις βιομηχανίες του, οι οποίες διαθέτουν τα όπλα τους για τις σφαγές στην Υεμένη και την Παλαιστίνη, θα πλασάρουν την πραμάτεια τους, όσο η κυβέρνηση σφίγγει το χέρι αυτών που «μας έσωσαν» επιβάλλοντας καταστροφή που συναντά κανείς μονάχα σε καιρούς πολέμου.

Το διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερά και τα κινήματα πάει χέρι χέρι με την πρόσδεση του στο άρμα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Και μάλιστα σε μια περίοδο που στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη βρίσκεται ένας από τους πλέον αντιδραστικούς, ρατσιστές και τυχοδιώκτες πολιτικούς της πρόσφατης ιστορίας. Τόσο αυτό, όσο και η ένταξη στον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου, δείχνουν ότι η ελληνική άρχουσα τάξη διεκδικεί αναβαθμισμένο  ρόλο τοποτηρητή στην ευρύτερη περιοχή. Και για να πετύχει το στόχο αυτό, ο Τσίπρας δεν διστάζει να συμμαχήσει ακόμα και με ακροδεξιά και δικτατορικά καθεστώτα.

Απέναντι στα γεωπολιτικά παιχνίδια και την όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, απαντάμε με τους κοινούς αγώνες στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες της Βαλκανικής, κόντρα στον Εθνικισμό, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας.

Με αφορμή τη συμφωνία για το Μακεδονικό, στο έδαφος της ματαίωσης προσδοκιών, της συνεχιζόμενης φτωχοποίησης και επιτροπείας, η αντίδραση βρήκε χώρο απεύθυνσης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, όπου ακροδεξιοί, εθνικιστές και φασίστες βγήκαν ξανά στο δρόμο.

Οι “μακεδονικές” συγκεντρώσεις των προηγούμενων μηνών, αν και όσο περνούσε ο καιρός έφθιναν σε μαζικότητα, οργανώνονταν από φασίστες και ακροδεξιούς που έκαναν αισθητή την παρουσία τους με ναζιστικά συνθήματα και επιθέσεις που ακολουθούσαν τις πορείες. Οι πυρπολήσεις, οι βεβηλώσεις, οι επιθέσεις σε καταλήψεις, μετανάστες και αγωνιστές/στριες από το χώρο των κινημάτων και της νεολαίας  μπήκαν στην ημερήσια διάταξη.

Κάθε δημοκρατικός πολίτης πρέπει να γυρίσει την πλάτη στην πατριδοκάπηλη φιέστα που ετοιμάζουν οι νοσταλγοί της χούντας, του Μεταξά και του Χίτλερ στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου και στο Βελλίδειο και να δώσει το παρόν στις αντικυβερνητικές-ταξικές συγκεντρώσεις της ΔΕΘ.

Απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα και την “επιτήρηση”, απέναντι στις επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την ακροδεξιά απειλή, απαιτείται πρώτα από όλα ενωτική δράση των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών, των ταξικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων. Όλοι και όλες εμείς που επιμένουμε στην αντίσταση και την ανυπακοή, γινόμαστε η πραγματική αντιπολίτευση στο δρόμο.

Κάθε προσπάθεια να παρουσιαστεί η ΝΔ ως αντιπολιτευόμενη στερείται σοβαρότητας, με δεδομένη την στρατηγική ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στο νεοφιλελευθερισμό και νωπές τις μνήμες από το όργιο αυταρχισμού και καταστολής στη διακυβέρνηση ’12- ’15. Τελικά οι θεατρινίστικοι διαξιφισμοί ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ ευνοούν τη συσπείρωση και των δύο, πέρα από τα προβλήματα των πολλών, πάνω στα κοινωνικά ερείπια.

Εμείς, με αρχή τη ΔΕΘ, προτάσσουμε την ανάγκη μιας πλατιάς, λαϊκής, μαχητικής κοινωνικής αντιπολίτευσης που θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλους τους επίδοξους διαχειριστές της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Με ταξική ενότητα, κόντρα στον πολυκερματισμό των εργαζομένων, επιδιώκουμε όλα τα σφυριά των ταξικών δυνάμεων και της αριστεράς να χτυπήσουν μαζί τον κοινό εχθρό, περιγράφοντας έναν άλλο δρόμο χωρίς ευρώ-ΕΕ και χρέος.

Οι οργανώσεις που υπογράφουμε αυτό το κείμενο καλούμε τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες και τη νεολαία να κατέβουν μαζικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Προτάσσουμε τη συμπόρευση και κοινή διαδήλωση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής/αντικαπιταλιστικής αριστεράς, των σωματείων που αγωνίζονται, του κόσμου της εργασίας και των κινημάτων, με κατεύθυνση την ενοποίηση των πορειών.

Διαδηλώνουμε ενωτικά και μαχητικά, ενάντια στις φιέστες κυβέρνησης και εθνικιστών. Γιατί δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Στη ΔΕΘ βγαίνουμε στο δρόμο για τις ζωές μας!Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ, ΑΡιστερή ΑΝασύνθεση, ΑΡιστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Δικτύωση για τη ριζοσπαστική αριστερά, Κόκκινο Νήμα, Ξεκίνημα

1 σχόλιο:

 1. Για το Ίλιντεν που θεωρούνε πολλοί Σκοπιανοί δικό τους.
  Δώστε το και στον Πιτσιόρλα της οργάνωσής σας.
  Τι γράφουνε Βούλγαροι για το Ίλιντεν.

  ''
  Η εξέγερση του 1903, αποτελεί αποκορύφωμα στον εθνικό-απελευθερωτικό αγώνα του πληθυσμού της Μακεδονίας και της Θράκης. Διοργανωτής της εξέγερσης είναι η Εσωτερική Επαναστατική Οργάνωση της Μακεδονίας και της Ανατολικής Θράκης. Την Ημέρα του Προφήτη Ηλία ξεσπά η εξέγερση του πληθυσμού που έχει ως σκοπό την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Ανατολικής Θράκης.

  Μετά τη Συνθήκη του Βερολίνου του 1878, η οποία υπεγράφη μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα βουλγαρικά εδάφη διαιρούνται μεταξύ της Ηγεμονίας της Βουλγαρίας, της Ανατολικής Ρωμυλίας, αυτόνομης περιοχής στα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και της Μακεδονίας και Ανατολικής Θράκης που επίσης παραμένουν στα όριά της.

  Όταν οι Βούλγαροι μαθαίνουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου, εξεγείρονται αυθόρμητα στην Κρέσνα και το Ραζλόγκ. Η εξέγερση αποτυγχάνει, αλλά δείχνει στον κόσμο ότι οι Βούλγαροι της Μακεδονίας και της Θράκης δε δέχονται αυτήν την ολοφάνερη αδικία.

  Οι διάδοχοι των βουλγάρων ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα Λέβσκι και Μπότεφ, παίρνουν τον δύσκολο δρόμο του αγώνα στη Μακεδονία και την Ανατολική Θράκη. Το 1893 δημιουργείται η Εσωτερική Επαναστατική Οργάνωση της Μακεδονίας και της Ανατολικής Θράκης, με αρχηγούς τον Ντάμε Γκρούεφ και τον Γκότσε Ντέλτσεφ. Η προσεκτική προετοιμασία της εξέγερσης οδηγεί στην επιτυχή έκβαση.

  Στο συνέδριο της οργάνωσης που γίνεται στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 1903 παίρνεται απόφαση πανεθνικής και στρατηγικής εξέγερσης. Οι αρχηγοί Ντάμε Γκρούεφ, Γιάνε Σαντάνσκι και Γκιόρτσε Πετρόφ δημιουργούν αντάρτικες μονάδες. Τον Απρίλιο του 1903 σκοτώνεται ο Γκότσε Ντέλτσεφ, ένας από τους πιο ξακουστούς επαναστάτες και αρχηγούς της Εσωτερικής Επαναστατικής Οργάνωσης της Μακεδονίας και της Ανατολικής Θράκης.

  Αποφασίζεται στις 2 Αυγούστου, την Ημέρα του Προφήτη Ηλία, να ξεσπάσει η επανάσταση στη Μακεδονία και μερικές μέρες αργότερα στην Πέτροβα Νίβα στο βουνό Στράντζα την Ημέρα της Μεταμορφώσεως να επαναστατήσει και η Ανατολική Θράκη. Απελευθερώνονται ολόκληρες περιοχές στη Θράκη και τη Μακεδονία, ενώ ο πληθυσμός διψάει για την ελευθερία και κανένας δεν σκέφτεται την ήττα. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία στέλνει τακτικά στρατεύματα 350 χιλιάδων ανδρών που πολεμούν με 30 χιλιάδες Βουλγάρους που είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για να ζήσουν ελεύθεροι.

  Για μια περίοδο 3 μηνών Βούλγαροι πατριώτες από τη Μοισία, Θράκη, από την περιοχή της Ροδόπης και του Αίμου πολεμάνε, αλλά δεν μπορούν να αποφύγουν την ήττα. Με τη σιωπηλή συγκατάθεση των Μεγάλων Δυνάμεων η Οθωμανική Αυτοκρατορία επανακτά τις απελευθερωμένες περιοχές. Πυρπολούνται 205 τουλάχιστον χωριά, σκοτώνονται πάνω από 5 χιλιάδες και φυλακίζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα. 30 χιλιάδες πρόσφυγες αναζητούν τη σωτηρία τους στην Ηγεμονία της Βουλγαρίας.

  Επιμέλεια: Πένκα Βέλεβα

  ΑπάντησηΔιαγραφή