23.9.18

Στη βαριά σκιά του πρωτοφανούς λιντσαρίσματος

Συγκλονισμένη παραμένει η κοινή γνώμη από την εξέλιξη του αιματηρού περιστατικού στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Παρασκευής. Μια υπόθεση που σοκάρει με την αγριότητα και το μένος με το οποίο επιτέθηκαν πολίτες στον –κατά την αστυνομία- επίδοξο ληστή, ενώ δημιουργούνται ερωτήματα για τη στάση των αστυνομικών.

Ο 73χρονος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου βρίσκεται αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες καθώς ο εισαγγελέας του απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος (θανατηφόρα σωματική βλάβη) και πλημμελήματος (επικίνδυνη σωματική βλάβη).
Το θύμα είναι ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος, γνωστός ακτιβιστής στα πλαίσια της LGBT κοινότητας.

Το χρονικό

Το περιστατικό συνέβη μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας, όταν ο νεαρός επιχείρησε, σύμφωνα με την αστυνομία, να ληστέψει το κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος 2.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος φέρεται, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, να ήταν απών από το κατάστημα και ο 33χρονος να εγκλωβίστηκε όταν έκλεισε η αυτόματη πόρτα, την οποία προσπάθησε να σπάσει με έναν πυροσβεστήρα.
Τελικά, κι ενώ στο βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι εμφανές ότι βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, προσπάθησε να βγει από την τζαμαρία.
Την ώρα που ήταν πεσμένος και εγκλωβισμένος στη βιτρίνα του καταστήματος δέχεται καταιγισμό χτυπημάτων στο κεφάλι από δύο άτομα (ο ένας φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος), ενώ νωρίτερα του είχαν πετάξει και αντικείμενα, ενώ βρισκόταν μέσα στο κατάστημα.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η αστυνομία -σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων - ήταν παρούσα, σε απόσταση, κατά τη διάρκεια εξέλιξης του περιστατικού.


Το πρώτο βίντεο και η βαριά δικογραφία 

Μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο Διαδίκτυο, στο οποίο φαίνεται πως ο ένας από τους δύο που χτυπούν οργισμένα τον 33χρονο είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, η αστυνομία συνέλαβε τον 73χρονο. 
Ο εισαγγελέας του απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος (θανατηφόρα σωματική βλάβη) και πλημμελήματος (επικίνδυνη σωματική βλάβη).
Η δικογραφία για τον καταστηματάρχη ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, από τον οποίο ήδη ο κατηγορούμενος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της Τρίτης.
Οι αρχές εξετάζουν τα στοιχεία της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων και τα βίντεο από το σημείο, ενώ αναζητείται ακόμη ένα άτομο που χτύπησε τον 33χρονο.
Σύμφωνα με τον συνήγορο του καταστηματάρχη, Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο, δεν ήταν ο τραυματισμός του δράστη που επέδρασε στην απώλεια της ζωής του και ως απόδειξη σε αυτό ο κ. Αναγωστόπουλος τόνισε πως αφού βγήκε από το κοσμηματοπωλείο «και ενώ είχε ήδη έρθει στο σημείο η ομάδα ΔΙΑΣ αλλά και το ΕΚΑΒ, σηκώθηκε και επιτέθηκε εναντίον τους απειλώντας τους με ένα κομμάτι σπασμένου γυαλιού».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κοσμηματοπώλης, μετά το περιστατικό μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό και, χωρίς να αναφέρει τίποτα για τον ξυλοδαρμό, δήλωσε ότι ο Ζ. Κωστόπουλος έσπασε το μαγαζί, έσπασε τις τζαμαρίες, έσπασε το κάτω τζάμι και βγήκε από κάτω. 
Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής διαψεύδει τη μαρτυρία του.
Φως στα αίτια θανάτου του νεαρού άνδρα αναμένεται να ρίξει η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής που θα διενεργηθεί το πρωί της Δευτέρας.


Το δεύτερο βίντεο

Το βράδυ του Σαββάτου δόθηκε στη δημοσιότητα, μέσω του ΣΚΑΪ, και δεύτερο βίντεο στο οποίο φαίνεται η προσπάθεια του 33χρονου να διαφύγει, κρατώντας ένα κομμάτι από σπασμένο τζάμι στο χέρι. 
Το βίντεο καταγράφει πως, τη στιγμή που σηκώνεται, δέχεται ξανά χτυπήματα και αντικείμενα, ενώ είναι εμφανές ότι δεν βρίσκεται σε κατάσταση ούτε να τρέξει ούτε να διαφύγει ούτε να απειλήσει.
Λίγα μέτρα πιο πέρα καταρρέει, δέχεται ένα χτύπημα με γκλομπ και στη συνέχεια οι αστυνομικοί τού παίρνουν το σπασμένο γυαλί από το χέρι και του περνούν χειροπέδες. 
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί την ώρα που κάποιος δίνει τις πρώτες βοήθειες στον τραυματισμένο, η αστυνομία, που είναι παρούσα, βρίσκεται τόσα μέτρα μακριά και δεν επιχειρεί να τον ακινητοποιήσει.


Μία άλλη εκδοχή για τα πράγματα

Σύμφωνα με ανάρτηση του Γρηγόρη Βαλιανάτου ο λόγος της παρουσίας δεν ήταν ληστεία, αλλά η προσπάθειά του να προστατευθεί από επεισόδιο που έγινε σε κοντινό μαγαζί.
Να θυμίσουμε ότι χθες ο κ. Βαλιανάτος αποκάλυψε πρώτος την ταυτότητα του θύματος.

Ζακ Κωστόπουλος: Ενεργός ακτιβιστής και αντιρατσιστής

Ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος ήταν άτομο ιδιαίτερα γνωστό στην LGBT κοινότητα καθώς ήταν εξαιρετικά ενεργός στις δραστηριότητες του κινήματος για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της κοινότητας, αλλά και για την εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων.
Στο παρελθόν είχε δώσει αρκετές συνεντεύξεις μιλώντας για επιθέσεις που είχε δεχθεί, για πολλά περιστατικά διακρίσεων κατά των ομοφυλοφίλων, αλλά και για το γεγονός ότι ήταν οροθετικός.
Βίντεο από παλαιότερη ομιλία του Ζακ Κωστόπουλου για την προκατάληψη απέναντι στους χρήστες και τους οροθετικούς


Σε κάποια παλαιότερη συνέντευξή του στο 3pointmagazine είχε τοποθετηθεί για ρατσιστική, ομοφοβική επίθεση που είχε δεχτεί:
«Δέχτηκα τις προάλλες μια παρολίγον επίθεση, παρόλο που ξέφυγα. Καθώς περπατούσα στο δρόμο, ήταν μια παρέα, 4-5 άντρες που αρχικά άκουσα κάποιον να φωνάζει «Έλα δω ρε» και γύρισα το κεφάλι μου να κοιτάξω. Μόλις γυρίζω βλέπω κάποιον να μου φωνάζει «Θα σε σκοτώσουμε πούστη» και μόλις το άκουσα άρχισα να τρέχω και ευτυχώς επειδή όταν είσαι σαν και μένα μαθαίνεις να τρέχεις γρήγορα και να ξεφεύγεις από τέτοιες καταστάσεις εάν χρειαστεί. Και έτσι κατάφερα να ξεφύγω και δεν έγινε σωματική επίθεση ή κάτι χειρότερο. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά. Επίθεση σωματική είχα δεχτεί το 2012 και από ‘κει και πέρα στραβά βλέμματα, σχόλια, κράξιμο. Μπορεί να σου φωνάξουν ή να σου πουν κάτι στο δρόμο και αυτό είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο». 

Πηγη:http://www.efsyn.gr/arthro/sti-varia-skia-toy-protofanoys-lintsarismatos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.