22.9.18

Προφυλάκιση 24 διαδηλωτών εργατών αποφάσισε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης

Η απόφαση προφυλάκισης 24 οικοδόμων-εργατών και των επικεφαλής των συνδικάτων τους από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί μια καταφανή προσπάθεια εκ μέρους των αρχών να φιμώσουν τη νόμιμη διαμαρτυρία, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.



Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση, οι εργαζόμενοι και οι επικεφαλής των συνδικάτων ήταν μεταξύ των εκατοντάδων άλλων που είχαν κρατηθεί από την αστυνομία στις 15 Σεπτεμβρίου, μετά τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ενάντια στις συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο ενός νέου αεροδρομίου που θα ανοίξει στην πόλη τον επόμενο μήνα. Ακολούθησαν συγκρούσεις έπειτα από την παρέμβαση της αστυνομίας που ήθελε να διαλύσει τη διαδήλωση.

«Αντί να προσπαθούν να καταπνίξουν τη νόμιμη ειρηνική διαδήλωση με κανόνια νερού, δακρυγόνα και φυλακίσεις, οι τουρκικές αρχές θα έπρεπε να ακούσουν τις καταγγελίες των εργαζομένων και να τους εξασφαλίσουν έναν ασφαλή και αξιοπρεπή τόπο εργασίας», δήλωσε ο Andrew Gardner, εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τόσο τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, όσο και την έλλειψη ασφάλειας στο χώρο εργασίας, καθώς και καθυστερήσεις ή παραλείψεις που αφορούν τους μισθούς τους και τις κοινωνικές παροχές.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο τότε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε ότι 27 εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της κατασκευής τον Μάιο του 2015, εξαιτίας προβλημάτων υγείας και τροχαίων ατυχημάτων γύρω από τον χώρο. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι εργαζόμενοι και οι ηγέτες των συνδικάτων που βρίσκονται υπό κράτηση κατηγορούνται ότι απέτρεψαν τους δημόσιους υπαλλήλους από την εκτέλεση του έργου τους, ανάγκασαν ή απείλησαν άλλους ώστε να σταματήσουν ή να αναστείλουν την εργασία τους, έβλαψαν τη δημόσια ιδιοκτησία και συμμετείχαν στη διαμαρτυρία με όπλα. Ωστόσο, κατά την ακροαματική διαδικασία δεν υποβλήθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να τεκμηριώνει τις κατηγορίες αυτές.

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον και να οργανώνουν και να συμμετέχουν ειρηνικά σε διαμαρτυρίες», δήλωσε ο Andrew Gardner.

«Η κατάχρηση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και ο εκφοβισμός αυτών των εργαζομένων όχι μόνο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, αλλά και οδηγεί μόνο στην αύξηση των εντάσεων».

Πηγη:https://www.thepressproject.gr/article/134449/Profulakisi-24-diadiloton-ergaton-apofasise-dikastirio-tis-Konstantinoupolis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.