12.7.18

Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν έρευνα για τη νεοναζιστική NSU

Σε πολλές πόλεις της Γερμανία βγήκαν χθες χιλιάδες πολίτες ζητώντας να διεξαχθεί βαθύτερη έρευνα για τις δραστηριότητες της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU μετά την ολοκλήρωση της δίκης των μελών της που είναι εν ζωή.

«Η NSU δεν ήταν τρεις» φώναζαν οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αριστερών οργανώσεων. «Με κανένα τρόπο η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει», δήλωσε ο Ρόμπιν Σταϊνμπρίγκε από μία οργάνωση στο Αμβούργο που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.
Στο Βερολίνο διαδήλωσαν περίπου 1.000 άνθρωποι και άλλοι τόσοι στο Αμβούργο. Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μόναχο, όπου διεξήχθη η δίκη με τέσσερις κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε ποινές κάθειρξης και τη βασική ύποπτο, τη Μπεάτε Τσέπε, σε ισόβια.
Η Τσέπε μαζί με δύο άλλους συνεργούς, τον Ούβε Μούντλος και τον Ούβε Μπένχαρντ, οι οποίοι αυτοκτόνησαν το 2011, δημιούργησαν την NSU και σκότωσαν οκτώ Τούρκους μετανάστες, έναν Έλληνα και μία Γερμανίδα αστυνομικό από το 2000 ως το 2007.
Τα μέλη της οργάνωσης ζούσαν στην παρανομία μέχρι το 2011 οπότε τους εντόπισαν οι αρχές, έπειτα από μία δεκαετία που είχαν διαπράξει φόνους με ρατσιστικά κίνητρα, βομβιστικές επιθέσεις στις οποίος σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι και ληστείες για να χρηματοδοτήσουν τα εγκλήματά τους.
Οι οικογένειες των θυμάτων και άλλοι έχουν κατηγορήσει την αστυνομία ότι υπήρξε αμελής και υπογραμμίζουν ότι η νεοναζιστική οργάνωση δεν θα είχε καταφέρει να συνεχίσει τη δράση της για τόσο μεγάλο διάσημα χωρίς βοήθεια. Εξάλλου υπάρχουν ερωτηματικά και για το έργο των υπηρεσιών Πληροφοριών.
Από την πλευρά του ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας Πέτερ Φρανκ τόνισε χθες μιλώντας στο κανάλι SWR ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου δεν είναι σε καμία περίπτωση το τελευταίο κεφάλαιο της πολύκροτης υπόθεσης.
Μάλιστα, δήλωσε πως υπάρχουν κι άλλοι υποστηρικτές της οργάνωσης που πιθανόν έπαιξαν ρόλο στη σειρά φόνων που διέπραξε η NSU και πρέπει να βρεθούν. «Θα εξετάσουμε όποια νέα στοιχεία ανακύψουν στην πορεία των ερευνών μας. Για αυτόν τον λόγο οι έρευνες δεν έκλεισαν» είπε.
Ο Ούλι Γκροτς από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος συμμετείχε σε σχετική κοινοβουλευτική έρευνα από την αρχή της υπόθεσης υπογράμμισε χθες ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
«Οι συγγενείς θέλουν να μάθουν γιατί ο πατέρας τους, ο αδελφός τους ή ο γιος τους έπρεπε να πεθάνουν», δήλωσε προσθέτοντας ότι η Τσέπε και οι δύο συνεργάτες του έπρεπε να είχαν πολυάριθμους υποστηρικτές.
«Αντιμετωπίζουμε ένα καλά οργανωμένο δίκτυο νεοναζί, που εξακολουθεί να λειτουργεί κρυφά και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μια σειρά δολοφονιών όπως αυτή της NSU μπορεί να συμβεί ξανά ανά πάσα στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.