16.7.18

Στην έρημο της Αλγερίας επαναπροωθήθηκαν 600 μετανάστες


Περισσότεροι από 600 μετανάστες από την Αφρική επαναπροωθήθηκαν από τις αρχές της Αλγερίας, διασώθηκαν στην έρημο κι έφτασαν στο βόρειο τμήμα του Νίγηρα, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, που ανέφερε ότι πολλά από τα γυναικόπαιδα είναι άρρωστα.

«Πριν τρεις ημέρες, ένα πρώτο κύμα 180 και πλέον πολιτών του Νίγηρα έφτασε στην Αγκαντέζ, ακολουθούμενο από ένα άλλο τουλάχιστον 400», είπε χθες ο αξιωματούχος του δήμου της Αγκαντέζ, στον βόρειο Νίγηρα, κοντά στην Αλγερία.

Περιέγραψε τις «συχνά φρικιαστικές συνθήκες» υπό τις οποίες οι μετανάστες «εγκαταλείπονται» στα σύνορα της Αλγερίας με τον Νίγηρα. «Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, μεταφέρονται πλάι στα σύνορα», εξήγησε.

«Τους αφήνουν με ελάχιστο νερό και τρόφιμα», προκειμένου στη συνέχεια «να περπατήσουν πάνω από πενήντα χιλιόμετρα πριν να διασωθούν», συνέχισε. Ανάμεσα στους συμπατριώτες του βρίσκονταν «παιδιά και πολλές γυναίκες». Πολλά από τα γυναικόπαιδα «έφθασαν άρρωστα» στην Αγκαντέζ, συμπλήρωσε.

Την ευθύνη για τους πολίτες του Νίγηρα ανέλαβαν οι τοπικές αρχές, ενώ για τους υπόλοιπους μετανάστες από χώρες της δυτικής Αφρικής θα μεριμνήσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ στον Νίγηρα, Τζουζέπε Λοπρέτε, διευκρίνισε μέσω Twitter την Παρασκευή ότι ο οργανισμός προσέφερε βοήθεια σε 391 μετανάστες που εγκαταλείφθηκαν στα σύνορα Αλγερίας-Νίγηρα. Ανάμεσα στους ανθρώπους που επαναπροωθήθηκαν κι ήταν υπήκοοι της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης, της Γουινέας και του Καμερούν.

Αντιδρώντας ο Χάσεν Κασίμι, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης στο υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε πως «ο ΔΟΜ έδωσε τη μισή πληροφορία» από αυτή που θα όφειλε.

«Οι μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα της Αλγερίας εγκαταλείπονται 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα αυτά. Βαδίζουν περίπου για 10 μέρες στην έρημο Τενερέ ώσπου να φθάσουν στο Ιν Γκεζάμ», στα σύνορα, «σε απελπιστική κατάσταση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ΔΟΜ «δεν λέει ότι δεν έκανε τίποτε για να τους σώσει. Ήταν η Αλγερία αυτή που τους προσέφερε βοήθεια και τους διένειμε τρόφιμα και νερό».

Κι όταν βρίσκονται «στον δρόμο της επιστροφής στις πόλεις Αρλίτ και Αγκαντέζ του Νίγηρα, στον ΔΟΜ επαφίεται να επέμβει κι όχι στην Αλγερία», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Κασίμι, η Αλγερία έχει προτείνει στον ΔΟΜ να αναπτύξει μια ομάδα στην Ασαμάκα, μια πόλη του Νίγηρα που απέχει περίπου 15 χλμ. από τα σύνορα, για να σώζει μετανάστες που εμποδίζονται να μπουν στην Αλγερία, αλλά «ο ΔΟΜ είναι απών σε όλη τη γραμμή» των συνόρων.

Νωρίτερα χθες ο Αλγερινός υπουργός Εσωτερικών Νουρεντίν Μπεντουί κατήγγειλε μια «εκστρατεία επικρίσεων» όχι μόνο «μη εποικοδομητικών» αλά και «ανυπόστατων».

Η Αλγερία, συνέχισε, «πάντα υποστηρίζει τους αφρικανούς μετανάστες, δεν φείδεται καμιάς προσπάθειας, ειδικά στο ανθρωπιστικό επίπεδο, για να τους προσφέρει βοήθεια», μιλώντας κατά την έναρξη μιας συνάντησης αξιωματούχων των δύο κρατών για την ασφάλεια των συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου