27.6.18

Ένα Πανό στα Χρώματα του Pride Υψώθηκε στο Μουντιάλ της Ρωσίας

Όταν η Di Cunningham έφερε το πανό με το ουράνιο τόξο στη Ρωσία, δεν ήταν σίγουρη τι θα συνέβαινε. Η Cunningham είναι η συνιδρύτρια του Pride in Football, μιας βρετανικής ομάδας φιλάθλων του ποδοσφαίρου που υποστηρίζει την LGBTQ κοινότητα, καθώς επίσης και συνιδρύτρια του Three Lions Pride, μιας LGBTQ ομάδας που υποστηρίζει την εθνική ομάδα της Αγγλίας.

Φέτος, η οπαδός του ποδοσφαίρου ταξίδεψε στη Ρωσία με τέσσερα άλλα μέλη του Three Lions Pride, για να υποστηρίξουν την Αγγλία στη μάχη που δίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά έχουν, επίσης, και μια άλλη αποστολή: να υψώσουν το πανό με το ουράνιο τόξο στους αγώνες, για να εκπροσωπήσουν τους LGBTQ οπαδούς του ποδοσφαίρου όλου του κόσμου.

Η Ρωσία φημίζεται για την εχθρική της στάση απέναντι στα queer άτομα. Αν και η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε το 1993, ο νόμος της αντιομοφυλοφιλικής προπαγάνδας του 2013 έχει χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει ακτιβιστές της LGBTQ κοινότητας. Το 2017, η Ρωσική Δημοκρατία της Τσετσενίας λέγεται ότι δημιούργησε στρατόπεδα συγκέντρωσης, με σκοπό την κράτηση και τον βασανισμό των ομοφυλοφίλων.

Κατά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ένας Γάλλος φίλαθλος και ο σύντροφός του ξυλοκοπήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη. Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των LGBTQ ατόμων Peter Thatchell τέθηκε υπό κράτηση, λόγω της διαμαρτυρίας του για την αδράνεια του Vladimir Putin στο ζήτημα της Τσετσενίας, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας (στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος).

Οι σύμβουλοι της FIFA που ασχολούνται με την καταπολέμηση των διακρίσεων και έχουν σχηματίσει το Δίκτυο Ποδοσφαίρου κατά του Ρατσισμού στην Ευρώπη (FARE), έφτασαν στο σημείο να προειδοποιήσουν τους LGBTQ φιλάθλους που επισκέπτονται τη Ρωσία να μην συμμετάσχουν σε πολιτικές διαμαρτυρίες και να αποφύγουν τις δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης.

Ήταν κατανοητό, λοιπόν, ότι η Cunningham θα ήταν αγχωμένη που θα ύψωνε τη σημαία του Three Lions Pride στον πρώτο αγώνα της Αγγλίας. Το πανό είναι μια παραλλαγή του συμβόλου της εθνικής ομάδας, με τα τρία λιοντάρια στα χρώματα του ουράνιου τόξου και έχει την πλήρη υποστήριξη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας.

«Είχαμε μιλήσει με εκπροσώπους της FIFA νωρίς εκείνο το πρωί και είχε ξεκαθαριστεί ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με το πανό», δήλωσε η Cunningham. «Ήθελαν να εμφανιστεί το πανό και να υπάρξει ένα μήνυμα ενσωμάτωσης της LGBT κοινότητας στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Οι άνθρωποι που έκαναν έρευνα στην τσάντα της Cunningham πριν από την είσοδό της στο γήπεδο του Βόλβογκραντ «αντάλλαξαν ματιές». Ο υπεύθυνος για την επιθεώρηση των προσωπικών αντικειμένων, λέει η ίδια, «έμοιαζε να έχει αντικρουόμενα συναισθήματα».

«Προφανώς, έχουν λάβει οδηγίες να είναι φιλόξενοι, αλλά ο συγκεκριμένος άνδρας αισθάνθηκε ότι έπρεπε να αμφισβητήσει το πανό», εξήγησε η Cunningham. «Ήταν πολύ ευγενικός και είπε ότι θα μιλούσε με τον προϊστάμενό του».

Μετά από μια νευρική αναμονή 15-20 λεπτών, επιτράπηκε η είσοδος στην ομάδα του Three Lions, με τους υπεύθυνους να χαμογελούν και να λένε: «Παρακαλώ, περάστε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Μόλις μπήκαν στο γήπεδο, κρέμασαν το πανό και αμέσως δέχτηκαν ένα τεράστιο κύμα υποστήριξης από άλλους οπαδούς της Αγγλίας. «Οι άνθρωποι μας πλησίαζαν και μας έλεγαν "Μπράβο" και κάποιοι έλεγαν "Ευχαριστώ", το οποίο ήταν καταπληκτικό. Ήταν εντυπωσιακό όλο αυτό – μας αγκάλιαζαν και έκαναν high-five».

Το πανό με το ουράνιο τόξο εμφανίστηκε ακόμη και σε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από τον επίσημο λογαριασμό της Αγγλίας στο Twitter. Ο κόσμος στη Ρωσία ανταποκρίθηκε επίσης καλά στο πανό, λέει η Cunningham.

Μετά την εμφάνιση του πανό στη ρωσική τηλεόραση σε μια ποδοσφαιρική εκπομπή, η ρεσεψιονίστ στο ξενοδοχείο της Cunningham τη σταμάτησε λίγο προτού φύγει. «Σήκωσε το χέρι της στον αέρα σαν να κρατούσε μια σημαία και το κουνούσε πέρα δώθε», λέει η Cunningham. «Είχε ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό της και μου έσφιξε το χέρι!».

Η Cunningham και η ομάδα Three Lions Pride σκοπεύουν να συνεχίσουν να κυματίζουν τη σημαία του ουράνιου τόξου σε όλους τους αγώνες που θα παρακολουθήσουν, ενώ σχεδιάζουν να κάνουν και ένα ταξίδι στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Όπως και η Ρωσία, το Κατάρ έχει επίσης δεχθεί κριτικές για τις ομοφοβικές πολιτικές του. Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στην επόμενη διοργανώτρια χώρα και τιμωρείται με φυλάκιση ενός έως τριών ετών.

«Απλώς σκεφτήκαμε "Πρέπει να πάμε σε αυτές τις χώρες"», λέει η Cunningham. «Αν [η FIFA] μας προσφέρει κάποια ασφάλεια -κάποιο είδος προφύλαξης- μέσω της διοργάνωσης του τουρνουά, τότε θα πρέπει να επωφεληθούμε από αυτό και να διασφαλίσουμε ότι θα κάνουμε αισθητή την παρουσία μας και ότι θα μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα σε όλο τον κόσμο και τις διοργανώτριες χώρες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.