6.6.18

Ισα όλα τα παιδιά στα ασφαλιστικά δικαιώματα


Με τροπολογία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αίρεται η διάκριση σε βάρος των παιδιών των μεταναστών ως προς τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, που πλέον εξισώνονται με αυτά των παιδιών των Ελλήνων πολιτών, ενώ μειώνεται το ποσόν των παραβόλων που αφορούν ορισμένες άδειες παραμονής μεταναστών, που είχαν θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας.

Αυξάνεται όμως το ποσόν άλλων παραβόλων, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί στον προϋπολογισμό η μείωση.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα παιδιά των μεταναστών θα μπορούν να καλύπτονται ασφαλιστικά από τον γονιό τους μετά την ενηλικίωσή τους μέχρι την ηλικία των 24 ως έμμεσα μέλη ή για δύο χρόνια μετά τη λήξη των σπουδών τους αν είναι άνεργα, όπως ακριβώς και τα παιδιά των Ελλήνων.

«Μετά από παρεμβάσεις μας με αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, ανακοινώσεις και επιστολές, φαίνεται να δικαιώνονται οι πολίτες τρίτων χωρών και τα παιδιά τους, όσον αφορά τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και την αδικαιολόγητη διάκριση που υφίστανται μέχρι σήμερα. Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την Παρασκευή και ψηφίζεται σήμερα, συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση που εξισώνει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των παιδιών των μεταναστών με τα παιδιά των Ελλήνων πολιτών. [...] Αν και δεν καταργείται η προηγούμενη διάταξη του ν.4529/2018, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα και όριζε διαφορετικά, ελπίζουμε πως με τον σημερινό νόμο ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ίση μεταχείριση», σημειώνει η οργάνωση Generation 2.0.
Αλλαγές στα παράβολα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, μειώνεται το ύψος των παραβόλων σε άδειες παραμονής που εκδίδονται βάσει Οδηγιών της Ε.Ε. σε ποσοστό 50% - 62%.

Σ’ αυτές τις άδειες θεσμοθετείται ενιαίο παράβολο 150 ευρώ ανεξαρτήτως διάρκειας της άδειας, καθώς τον Δεκέμβριο του 2017 είχε ξεκινήσει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας, καθώς θεωρήθηκε ότι το ποσόν των παραβόλων ύψους 400 ευρώ για άδεια διαμονής των επί μακρόν διαμενόντων και τα ποσά μεταξύ 150 ευρώ και 450 ευρώ για ενιαία άδεια διαμονής, μπλε κάρτα και άδειες για οικογενειακή επανένωση, σπουδές ή έρευνα ήταν υπερβολικά και παρεμπόδιζαν την άσκηση των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάφα, από τη μείωση θα προκύψει διαφορά 14 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού, που θα καλυφθεί από αύξηση παραβόλων σε άλλες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την Generation 2.0, ορίζεται δυσανάλογα υψηλό παράβολο 100 ευρώ για την επανέκδοση άδειας διαμονής, δηλαδή στις περιπτώσεις ανανέωσης των διαβατηρίων.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι από τη μείωση των παραβόλων εξαιρούνται όσες δεν περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές οδηγίες, μεταξύ των οποίων η άδεια διαμονής της δεύτερης γενιάς, όσων δηλαδή γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή ήρθαν στη χώρα μας σε μικρή ηλικία, οι οποίοι καταλήγουν να πληρώνουν διπλάσια παράβολα σε σχέση με τους επί μακρόν διαμένοντες, δηλαδή τους γονείς τους.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι ο χαρακτήρας των παράβολων θα πρέπει να είναι ανταποδοτικός και ζητά «διεύρυνση της μείωσης των παραβόλων και στις υπόλοιπες άδειες διαμονής, άρση των δυσανάλογων χρεώσεων και τη χρήση τους για τη χρηματοδότηση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών αλλά και δράσεων ένταξης».

http://www.efsyn.gr/arthro/isa-ola-ta-paidia-sta-asfalistika-dikaiomata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.