3.6.18

«Η Λέσβος σε συνθήκη έκτακτης ανάγκης»

Τη λήψη άμεσης δράσης για την αποσυµφόρηση της Μυτιλήνης ζητά το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ με αφορμή τις άγριες συµπλοκές την περασμένη Παρασκευή στο hot spot της Μόριας που είχαν ως αποτέλεσμα των τραυματισμό ανθρώπων.

Στη καταγγελία σημειώνεται ότι το Σάββατο 1.000 άνθρωποι έφυγαν από το κέντρο αναζητώντας ασφάλεια µετά τα βίαια επεισόδια, αλλά η πορεία προς την πόλη µιας µεγάλης µερίδας διακόπηκε από την αστυνοµία.
Έτσι πολλές οικογένειες έφτασαν στο ΠΙΚΠΑ «δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι προτιµούσαν να διαµείνουν σε πάρκα και παραλίες αντί της επιστροφής τους στη Μόρια».
Ακολουθεί όλη η ανακοίνωση:
Το απόγευµα της Παρασκευής, 25 Μαΐου, ξέσπασαν άγριες συµπλοκές στο Hot-Spot της Μόριας µε πολλούς τραυµατίες. Μια οµάδα περίπου 70 προσφύγων, συµπεριλαµβανοµένων πολλών οικογενειών µε µικρά παιδιά και αρκετούς τραυµατίες, έφυγε από το βίαιο σκηνικό και βρήκε προσωρινό κατάλυµα σε κεντρικό πάρκο της Μυτιλήνης. Αµέσως κλήθηκε το ΕΚΑΒ παραλαµβάνοντας από το πάρκο τραυµατίες. Η αστυνοµία που κατέφθασε στο σηµείο αρνήθηκε να επιτρέψει την προσωρινή διαµονή των ανθρώπων στο πάρκο µπροστά στο φόβο ρατσιστικών επιθέσεων, ενώ οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να επιστρέψουν στη Μόρια φοβούµενοι για τη ζωή τους.
Η αστυνοµία ζήτησε από την οµάδα του ΠΙΚΠΑ που παραβρισκόταν στο σηµείο να φιλοξενήσει τους ανθρώπους στο ΠΙΚΠΑ για τη συγκεκριµένη νύχτα και εγγυήθηκε ότι την επόµενη ηµέρα οι οικογένειες θα µεταφέρονταν στο Καρά-Τεπέ. Η οµάδα του ΠΙΚΠΑ δέχτηκε µπροστά στον πραγµατικό κίνδυνο κλιµάκωσης των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων στην πόλη και η αστυνοµία µετέφερε αυτούς τους ανθρώπους στο ΠΙΚΠΑ.
Ήταν η απαρχή µιας µεγάλης νύχτας και µιας δύσκολης εβδοµάδας για την οµάδα του ΠΙΚΠΑ (στην οποία συµπεριλαµβάνονται οι πρόσφυγες που κατοικούσαν ήδη στο ΠΙΚΠΑ, οι οποίοι επέδειξαν πραγµατική αλληλεγγύη και κατανόηση της κατάστασης των νεοαφιχθέντων προσφύγων, και πολλοί εθελοντές και πολλές εθελόντριες), καθώς και για πολλές οµάδες και οργανώσεις που πρόσφεραν πολύτιµη υποστήριξη.
Συνολικά, το Σάββατο 26 Μαΐου, 1.000 άνθρωποι έφυγαν από το Hot-Spot Μόριας αναζητώντας ασφάλεια µετά τα βίαια επεισόδια. Η πορεία προς την πόλη µιας µεγάλης µερίδας διακόπηκε από την αστυνοµία, αλλά εν τέλει πολλοί άνθρωποι- συµπεριλαµβανοµένων πολλών οικογενειών- κατάφεραν να φτάσουν στο ΠΙΚΠΑ δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι προτιµούσαν να διαµείνουν σε πάρκα και παραλίες αντί της επιστροφής τους στη Μόρια. Εν τέλει, το απόγευµα του Σαββάτου, το ΠΙΚΠΑ είχε 350 νεοαφιχθέντες, το House of Humanity στη Λάρσο είχε 370 αφιχθέντες, ενώ περίπου 250 άνθρωποι µεταφέρθηκαν από τις αρχές στο Stage Two της Συκαµνιάς.
Η οµάδα του ΠΙΚΠΑ έκανε ξεκάθαρο από το Σάββατο ότι δε δύναται να δεχτεί περισσότερους ανθρώπους, όπως και έπραξε. Αυτήν τη στιγµή, περίπου 280 επιπλέον άνθρωποι βρίσκονται ακόµη στο ΠΙΚΠΑ, ενώ οι παλιοί κάτοικοι είναι 100. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, περίπου 10 οικογένειες µεταφέρθηκαν στο Καρά-Τεπέ.
Περίπου 20 άνθρωποι που διαµένουν στο ΠΙΚΠΑ µετακινούνται σήµερα στην ηπειρωτική χώρα. Ο επιπλέον αριθµός ανθρώπων µεταφέρει δυσβάσταχτη πίεση σε ένα µικρό, ανεξάρτητο κέντρο φιλοξενίας, όπως το ΠΙΚΠΑ, το οποίο κλήθηκε να αντιµετωπίσει τη συγκεκριµένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης µπροστά στην απουσία της Ύπατης Αρµοστείας και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια των πρώτων κρίσιµων εικοσιτετραώρων. Οι ανάγκες είναι πολλές και υπάρχει σηµαντική έλλειψη πόρων.
Η παρούσα κατάσταση είναι µη βιώσιµη και σύσσωµη η οµάδα του ΠΙΚΠΑ -συµπεριλαµβανοµένων των εθελοντών και των κατοίκων του ΠΙΚΠΑ- επιθυµεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας και τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Πρόσφατα ξεκινήσαµε την προετοιµασία ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης, του οποίοι η ωριµότητα υλοποίησης βρίσκεται αυτήν τη στιγµή στο 50%. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης συντάσσεται ώστε να µας επιτρέψει να ανταποκριθούµε είτε σε καταστάσεις µαζικών ροών προς το νησί είτε σε περιπτώσεις που χρειάζεται να εκκενωθεί το Μόριας. Το σχέδιο επιτρέπει την προσωρινή (1 έως 3 ηµέρες) παροχή καταφυγίου σε περίπου 300 ανθρώπους. Αποφασίσαµε να συντάξουµε ένα τέτοιο σχέδιο µπροστά στην επιδείνωση των συνθηκών στο Hot-Spot Μόριας και στο φόβο µας ότι αυτό µπορεί να επιφέρει καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης δύσκολα διαχειρίσιµων από τις αρχές. Δυστυχώς οι φόβοι µας αποδείχτηκαν ρεαλιστικοί.
Από το 2012 λειτουργούµε ως ένα µικρό κέντρο φιλοξενίας βάσει κοινοτικών αρχών για τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις προσφύγων. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουµε φιλοξενήσει περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες, δίχως κάποια οικονοµική στήριξη από το κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ύπατη Αρµοστεία. Παρά τη µακρόχρονη και διεθνώς αναγνωρισµένη συµβολή του ΠΙΚΠΑ στις διαδικασίες υποδοχής των προσφύγων στο νησί της Λέσβου, οι αρχές µάς αντιµετωπίζουν στην καλύτερη των περιπτώσεων µε αδιαφορία, ενώ στη χειρότερη µε εχθρότητα, δηµιουργώντας πολλαπλά προβλήµατα και εµπόδια.
Ενδεικτικά, το πρωί της 25ης Μαΐου, η ΔΕΥΑΛ έκοψε την παροχή νερού στο ΠΙΚΠΑ όπου φιλοξενούνταν 100 άνθρωποι. Ωστόσο, το ίδιο βράδυ, το ΠΙΚΠΑ κλήθηκε να ανταποκριθεί για ακόµη µια φορά στο αδιέξοδο που δηµιουργήθηκε. Ενώ µας ζητήθηκε να προσφέρουµε στη λύση του αδιεξόδου που δηµιουργήθηκε, ασκήθηκε κριτική και γίναµε αποδέκτες µιας επίθεσης για τον τρόπο που πράξαµε.
Οι αρχές δεν παρέχουν κάποια λύση και φαίνονται ανίκανες να εγγυηθούν την προστασία και την ασφάλεια των ανθρώπων για τους οποίους είναι υπεύθυνες. Αυτό προκαλεί µεγάλη αβεβαιότητα µεταξύ των προσφύγων και δυσκολεύει επίσης το δικό µας σχεδιασµό. Όσο η ασφάλεια αυτών των ανθρώπων δεν είναι εγγυηµένη υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτοί αρνούνται να επιστρέψουν στο Hot-Spot Μόριας.
Η Συµφωνία µεταξύ ΕΕ-Τουρκίας µετέτρεψε τη Λέσβο σε ένα νησί-φυλακή. Ένας ολοένα και µεγαλύτερος αριθµός προσφύγων βρίσκονται στο νησί. Το Hot-Spot της Μόριας έχει τριπλάσιο αριθµό ανθρώπων απ’ αυτόν για τον οποίο σχεδιάστηκε. Η αβεβαιότητα που προκάλεσε η Συµφωνία µεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, η απουσία ποιοτικών διαδικασιών ασύλου, οι απάνθρωπες συνθήκες και ο υπερπληθυσµός έχουν ως αποτέλεσµα ένα επικίνδυνο αµάλγαµα, οδηγώντας σε βίαια επεισόδια που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων.
Αποµακρυνόµενοι από τις εστίες πολέµων και συγκρούσεων, οι άνθρωποι που καταφτάνουν στην Ευρώπη αναζητώντας ασφάλεια συναντάνε εν τέλει µεγαλύτερη ανασφάλεια και κίνδυνο.
Καλούµε το Ελληνικό κράτος και τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να άρουν το γεωγραφικό περιορισµό και να ανοίξουν τα νησιά και την Ελλάδα, καθώς και να κατανέµουν την ευθύνη µεταξύ των κρατών µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει ανάγκη να υλοποιηθεί το πλάνο ανοίγµατος νέων µεγάλων κέντρων στην ηπειρωτική χώρα, τα οποία να εγγυόνται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Εάν δεν αποσυµφορηθούν τα νησιά, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα διαρκέσει, ή θα επιδεινωθεί, µε τις νέες αφίξεις από Τουρκία.
Η παρούσα συνθήκη θέτει τόσο τους πρόσφυγες, όσο και τις τοπικές νησιωτικές κοινότητες σε µια δύσκολα διαχειρίσιµη κατάσταση. Κατανοούµε τις ανησυχίες της τοπικής κοινότητας και ως τοπική οµάδα εργαστήκαµε για πολλά χρόνια από κοινού προς τη διαρκή εξεύρεση λύσεων. Ταυτόχρονα, δεν µπορούµε να αποδεχτούµε το γεγονός ότι οι πρόσφυγες κρατούνται στοιβαγµένοι σε Hot-Spots υπό απάνθρωπες συνθήκες, µακριά από το δηµόσιο βλέµµα.
Πηγή:http://www.efsyn.gr/arthro/i-lesvos-se-synthiki-ektaktis-anagkis 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.