19.6.18

Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων στην Αθήνα


Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, φέτος το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων επανέρχεται στην Αθήνα από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου και επεκτείνεται σε ακόμα 13 πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Μαδρίτη, το Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη και το Κέιπ Τάουν.


Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, έξι εστιατόρια στην Αθήνα θα στηρίξουν την προστασία των προσφύγων ανοίγοντας την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ που ζουν στην Ελλάδα.

Οι σεφ, μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες, θα μαγειρέψουν μία ή περισσότερες φορές στο ίδιο εστιατόριο βάζοντας τη δική τους πινελιά στο μενού και παρουσιάζοντας νέες γεύσεις στο κοινό. Θα προτείνουν το δικό τους μενού ή θα ετοιμάσουν πιάτα μαζί με τον σεφ του εστιατορίου διαθέσιμα για γεύμα ή για δείπνο.

Το φετινό Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων θα προσπαθήσει να φέρει όλους τους Αθηναίους μαζί γύρω από ένα τραπέζι καθώς και να αναδείξει τις δεξιότητες των προσφύγων σεφ. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επιταχυνθεί η επαγγελματική ένταξή τους.


Η Seinat θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ φέρνοντάς μας σε επαφή με τη γαστρονομική κουλτούρα της Ερυθραίας στο εστιατόριο Blue Fish, ενώ παράλληλα η Mahboubeh θα αναμίξει τις γεύσεις του Ιράν και της Ελλάδας στο εστιατόριο Σεϋχέλλες. Ο Adel θα συνεχίσει με ένα εκλεπτυσμένο δείπνο εμπνευσμένο από το Ιράκ στο εστιατόριο Βασίλαινας. O Barshank θα προσφέρει γευστικά Συριακά πιάτα στο εστιατόριο Άμα Λάχει. Η Roaa θα εντάξει νόστιμες Ιρακινές γεύσεις στην πολυπολιτισμική κουζίνα του εστιατορίου Mama Roux. Και τέλος, η Turia θα επαναδομήσει πιάτα από το Μαρόκο και θα τα συνδυάσει με φινέτσα με την πρωτοποριακή κουζίνα του εστιατορίου Scala Vinoteca.

Φέτος, όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Λέσβο θα έχουν την ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, να δοκιμάσουν γεύσεις από το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν στο καφέ-εστιατόριο Nan στη Μυτιλήνη, το οποίο ιδρύθηκε από τέσσερις γυναίκες με σκοπό τη συνεργασία προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα ωφελούν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους ντόπιους.


Πρόγραμμα Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων 2018:
Τρίτη 19 Ιουνίου
Κουζίνα Ερυθραίας από την Seinat Neftalem • Blue Fish, Μοναστηράκι (δείπνο)
Κουζίνα Ιράν από την Mahboubeh Tavakoli • Σεϋχέλλες, Κεραμεικός (δείπνο)
Τετάρτη 20 Ιουνίου
Κουζίνα Ιράκ από τον Adel Al Ahmad • Βασίλαινας, Ιλίσια (δείπνο)
Κουζίνα Ερυθραίας από την Seinat Neftalem • Blue Fish, Μοναστηράκι (δείπνο)
Πολυπολιτισμική Κουζίνα από μέλη του καφέ-εστιατορίου Nan, Μυτιλήνη (δείπνο)
Πέμπτη 21 Ιουνίου
Κουζίνα Συρίας από τον Barshank Haj Younes • Άμα Λάχει στης Νεφέλης, Εξάρχεια (δείπνο)
Κουζίνα Ιράκ από τη Roaa Sabah • Mama Roux, Μοναστηράκι (γεύμα, δείπνο)
Κουζίνα Ιράκ από τον Adel Al Ahmad • Βασίλαινας, Ιλίσια (δείπνο)
Παρασκευή 22 Ιουνίου
Κουζίνα Ιράκ από τη Roaa Sabah • Mama Roux, Μοναστηράκι (γεύμα, δείπνο)
Κουζίνα Μαρόκου από τη Touria Besbas • Scala Vinoteca, Κολωνάκι (δείπνο)
Κυριακή 24 Ιουνίου
Κουζίνα Μαρόκου από τη Touria Besbas • Scala Vinoteca, Κολωνάκι (δείπνο)

Για να κλείσετε τραπέζι καλείτε απ’ ευθείας τα εστιατόρια


Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων διοργανώνεται από πολίτες που αφιερώνουν εθελοντικά το χρόνο τους για τη υλοποίησή του στις πόλεις τους, με την υποστήριξη της ιδρύτριας οργάνωσης Food Sweet Food και των κατά τόπους γραφείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συν-διοργανωτών της εκδήλωσης. Στην Αθήνα, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται χάρη στην αφοσίωση, τον ενθουσιασμό και την ενέργεια της ομάδας του Athens Insider.

Το Φεστιβάλ στηρίζεται επίσης στη βοήθεια πολλών τοπικών φορέων. Στην πραγματοποίηση του φετινού Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων στην Αθήνα συνέβαλαν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το SolidarityNow, το Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα και το Options Food Lab.


Refugee Food Festival / Athens
19-24 Ιουνίου 2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου