20.5.18

Έρευνα για την κακοποίηση μεταναστών στην Πάτρα ζητά η RSA

«...Μας τράβηξαν από τις θέσεις μας και ενώ κάποιος μας χτύπησε με το ξύλο, ο άλλος μας χτυπούσε με όπλο ηλεκτροσόκ. Ο ένας με το ξύλο μάς χτύπησε μόνο στο κεφάλι. Τρεις από μας είχαν τραυματισμούς στο κεφάλι. Το όπλο ηλεκτροσόκ το χρησιμοποιούσαν στους λαιμούς, τους γοφούς και τα πόδια μας, έτσι ώστε δεν μπορούσαμε να κινηθούμε. Ένας από μας αιμορραγούσε πολύ από το κεφάλι. Τότε μας πέταξαν έξω από το φορτηγό...»

Ο Ιμπραήμ, 23 χρόνων από το Αφγανιστάν, περιγράφει στην οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA – Refugees Support Aegean) τη βία που δέχτηκε ο ίδιος και άλλοι πρόσφυγες στο λιμάνι της Πάτρας από το Λιμενικό, από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ακόμα και από ιδιοκτήτες φορτηγών.
Η οργάνωση πραγματοποίησε στα τέλη Μαρτίου επίσκεψη στην Πάτρα και συνομίλησε με 21 πρόσφυγες και μετανάστες, ενήλικους και ανήλικους, από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν, που έμεναν σε άτυπους καταυλισμούς γύρω από το λιμάνι.
Δεκαεπτά δήλωσαν ότι το βράδυ της 24ης προς την 25η Μαρτίου υπέστησαν κακοποίηση από προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης και άτομα που ανήκουν στο προσωπικό φύλαξης των πλοίων.
Τα περιστατικά κακοποίησης αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, γεγονός που -όπως επισημαίνει η οργάνωση- αναδεικνύει τον συστηματικό χαρακτήρα της βίας σαν μέσο αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης.
«Με χτύπησαν 4-5 φορές. Δεν θέλω να το θυμάμαι. Πριν από ένα μήνα, το λιμενικό με χτύπησε με γροθιές, με γκλομπ, κλοτσιές και μου πέταξαν ένα γκλομπ το οποίο με χτύπησε στο κεφάλι. Με χτύπησαν επίσης στο συκώτι. Ήμουν ανάμεσα στους φράχτες του λιμανιού προσπαθώντας να δραπετεύσω. Υπήρχαν δύο αξιωματικοί με μαύρες στολές μέσα στο λιμάνι και δύο εκτός. Με χτύπησαν χωρίς να κοιτάξουν πού θα με χτυπήσουν. Απλώς χτυπούσαν χωρίς να σκέφτονται», αναφέρει ο Γκίλαμ, 20 χρόνων, από το Αφγανιστάν.
«Δεδοµένης της πολιτικής των κλειστών συνόρων και της αδιέξοδης κατάσταση που δηµιουργεί η συµφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, η Πάτρα αναµένεται να εξακολουθήσει να παραµένει σηµείο εξόδου για πρόσφυγες και µετανάστες που δεν έχουν νόµιµο τρόπο µετάβασης στον προορισµό τους. Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο τονίζει την αναγκαιότητα να διασφαλιστούν διεξοδικές και αµερόληπτες έρευνες σε όλες τις αναφορές για τέτοια περιστατικά κακοµεταχείρισης στο Λιµάνι της Πάτρας και ζητά την επαγρύπνηση της κοινωνίας των πολιτών σχετικά µε τα χρήση βίας ενάντια σε πρόσφυγες και µετανάστες στον χώρο αυτό», σημειώνει η οργάνωση.

Πηγη:http://www.efsyn.gr/arthro/ereyna-gia-tin-kakopoiisi-metanaston-stin-patra-zita-i-rsa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.