23.5.18

«Αυτοί που Χτύπησαν τον Μπουτάρη δεν ήταν Περαστικοί – Ανήκουν σε Ακροδεξιά Ομάδα»

«Οι δράστες της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη δεν ήταν περαστικοί ή αγανακτισμένοι πολίτες, που τον είδαν τυχαία και τον χτύπησαν». Φωτογραφίες, στις οποίες κατηγορούμενοι για την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης φέρονται να εμφανίζονται σε παλιότερες συγκεντρώσεις και επεισόδια ακροδεξιών, κατέθεσε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του Γ. Μπουτάρη. Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα στην κατέμεστη αίθουσα του πρώτου ορόφου. Ο δήμαρχος κατέθεσε πρώτος και η συνεδρίαση συνεχίζεται.

Από τις φωτογραφίες, που κατατέθηκαν στα αναγνωστέα έγγραφα και τις οποίες εξασφάλισε το VICE, φέρεται να προκύπτει ότι υπάρχουν πυρήνες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση και όνομα, έχουν πάρει μέρος σε συγκεντρώσεις και επεισόδια ακροδεξιών τον τελευταίο χρόνο – στο περσινό Thessaloniki Pride και το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, τον περασμένο Ιανουάριο. Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους είναι άτομα νεαρής ηλικίας, γεγονός που φάνηκε στην επίθεση κατά Μπουτάρη (συνελήφθησαν δύο 20χρονοι κι ένας ανήλικος), ωστόσο κάθε φορά στις πίσω γραμμές υπάρχουν μεγαλύτεροι, οι οποίοι δίνουν το σύνθημα.



Πρώτος στο δικαστήριο κατέθεσε ο Γ. Μπουτάρης: «Με έβριζαν διάφορα άτομα από πολλά σημεία. Με φώναζαν "Παλιόπουστα", "Τουρκόφιλε" κ.α. Κάποιος έδωσε σύνθημε με τα χέρια του και τότε ο κλοιός στένεψε γύρω μου. Άρχισα να τρώω κλωτσιές και αντικείμενα. Με έριξαν κάτω, εκεί τρόμαξα. Με χτυπούσαν σε όλο μου το σώμα. Ήταν αγριεμένοι», είπε ο δήμαρχος. Ο ίδιος αναγνώρισε τους τρεις συλληφθέντες, που βρίσκονται στο εδώλιο: «Ο πρώτος μου έδωσε μια κλωτσιά στην κοιλιά. Φίλος μου, που γνωρίζει πολεμικές τέχνες, μου είπε ότι αν την έτρωγα κανονικά, θα μου έκανε την κοιλιά κομμάτια», πρόσθεσε.

Σε εκείνο το σημείο, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Νίκος Χατζηνικολάου, έδειξε προς τον ίδιο και το δικαστήριο φωτογραφίες από τα επεισόδια του Σαββάτου. Ωστόσο, επέδειξε και μία φωτογραφία, η οποία φέρεται να τραβήχτηκε στις 17 Ιουνίου του 2017, όταν ομάδα ακροδεξιών είχε προσπαθήσει να διαλύσει το Thessaloniki Pride. Εκείνη τη μέρα, μια ομάδα ακροδεξιών είχε τοποθετήσει κάδους απορριμμάτων στην οδό Τσιμισκή, στο ύψος της Αγίας Σοφίας, περιμένοντας τη διέλευση της πορείας του Pride. Αστυνομικοί τούς απομάκρυναν προς τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, όπου παρέμειναν εξαγριωμένοι. Στην ομάδα, σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, φαίνεται να συμμετέχουν δύο από τους συλληφθέντες της επίθεσης στον Γ. Μπουτάρη. Ο ένας έχει ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά του, ενώ ο δεύτερος φορά καπέλο και γυαλιά και κρατά στο χέρι τη δερμάτινη ζώνη του παντελονιού του. Στην ίδια ομάδα διακρίνεται ένα ακόμη άτομο, το οποίο, κατά την επίθεση στον δήμαρχο, τον είχε ακολουθήσει ως το αυτοκίνητο, κλωτσώντας την πόρτα. «Η επίθεση, λοιπόν, στον δήμαρχο δεν φαίνεται να ήταν τυχαία και αυθόρμητη», είπε ο κ. Χατζηνικολάου.



Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Στις 21 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Εκείνη τη μέρα, εμφανίστηκε στις παρυφές της συγκέντρωσης, από την πλευρά του καφέ Ξαρχάκος, μια ομάδα περίπου 80 μαυροφορεμένων ατόμων, που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και ρόπαλα. Προσπάθησαν να πλησιάσουν στην εξέδρα, αλλά απωθήθηκαν, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλοι μαζί ξανά πίσω προς την πλατεία της ΧΑΝΘ. Σύμφωνα πάντα με τις φωτογραφίες που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από τον συνήγορο πολιτικής αγωγής κ. Χατζηνικολάου, εκεί φέρεται να ήταν ακόμη δύο εμπλεκόμενοι στην επίθεση εναντίον του Μπουτάρη - συγκεκριμένα ένας από τους συλληφθέντες κι ένας που κλωτσά την πόρτα του αυτοκινήτου του δημάρχου, ο οποίος όμως δεν συνελήφθη.

Η ίδια ομάδα την ημέρα του συλλαλητηρίου κατευθύνθηκε προς την πλατεία Ναβαρίνου, με σκοπό να ανέβει προς την Καμάρα, όπου αντιεξουσιαστές και αντιφασίστες έκαναν αντι-συγκέντρωση. Έγιναν μικροσυγκρούσεις με τα ΜΑΤ, στη διασταύρωση της Τσιμισκή με τη Δημητρίου Γούναρη, ωστόσο οι ακροδεξιοί έκαναν μεταβολή και έφυγαν. Λίγο αργότερα, άγνωστοι κατευθύνθηκαν προς τη λεωφόρο Στρατού και τον κοινωνικό χώρο-κατάληψη Libertatia. Το νεοκλασικό πυρπολήθηκε με βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες και καταστράφηκε ολοσχερώς.


Όλα τα παραπάνω προκαλούν ερωτηματικά, αν όχι σοβαρές ενδείξεις, ότι οι ακροδεξιοί πυρήνες, στους οποίος εμφανίζονται τα ίδια πρόσωπα, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση και καθοδήγηση, περιφέρονται τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη και τρομοκρατούν.



Μέχρι την επίθεση στον Γ. Μπουτάρη, που έγινε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και προκάλεσε κεντρικό πολιτικό θέμα, δεν είχε γίνει καμία σύλληψη. Μετά την επίθεση του Σαββάτου, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα – δύο 20χρονοι, ένας σεσημασμένος Γεωργιανός κι ένας ανήλικος. Δεν συνελήφθη κανένας «αρχηγός» ή υποκινητής. Τη Δευτέρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, διαβίβασε στην Κρατική Ασφάλεια έγγραφη παραγγελία, ζητώντας τον εντοπισμό των φυσικών και των ηθικών αυτουργών της επίθεσης. Εκτός από την ταυτοποίηση των δραστών που δεν έχουν συλληφθεί, ο εισαγγελέας ζήτησε να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες όσων διέγειραν το πλήθος στη διάπραξη βιαιοπραγιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.