6.5.18

Ένα διαφορετικό... «Πάρτι για τον Μακρόν»

Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους του Παρισιού ένα χρόνο μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις του γάλλου προέδρου. Η γαλλική πρωτεύουσα πλημμύρισε από κόσμο στην διαδήλωση που ονομάστηκε ένα «Πάρτι για τον Μακρόν» και είχε ως εμπνευστή τον βουλευτή της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Φρανσουά Ραφίν.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Παρισιού, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 40.000 όμως το νούμερο αμφισβητείται από το αριστερό κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν που υπολογίζει τον κόσμο που βγήκε στους δρόμους σε 160.000.
Η διαδήλωση ξεκίνησε από την Place de l'Opera μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα με καλοκαιρία και μαζικό πικνίκ αλλά και με τους συμμετέχοντες να κρατούν πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον Μακρόν», «Μακρόν, ο πρόεδρος των πλουσίων» και «Μακρόν, βγες από το τοπίο».
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από περίπου 2.000 άνδρες, έχουν αναπτυχθεί στη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Φρανσουά Ραφίν είχε δηλώσει μέσα στην εβδομάδα πως ο Μακρόν μπορεί να έχει κερδίσει δημοκρατικά τις εκλογές τον περασμένο Μάιο, αλλά πρόσθεσε με νόημα πως «η δημοκρατία δεν μένει κλειστή για πέντε χρόνια» και «οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να τον αμφισβητήσουν».
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος στις 7 Μαϊου του περασμένου χρόνου επικρατώντας της ακροδεξιάς υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο και εξασφαλίζοντας το 66,1% των ψήφων.
Σε ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας, έχει παρουσιάσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους τα εργασιακά, το εκπαιδευτικό σύστημα και τελευταία τον κρατικό σιδηρόδρομο, οι οποίες έχουν προκαλέσει λαϊκή αντίδραση κυρίως από τα συνδικάτα.


Πηγη:http://www.efsyn.gr/arthro/ena-diaforetiko-parti-gia-ton-makron

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.