21.5.18

Η Γαλλία ποινικοποιεί τη λεκτική παρενόχληση γυναικών στον δρόμο

Υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Γαλλίας νομοσχέδιο, το οποίο ποινικοποιεί την παρενόχληση γυναικών στους δημόσιους χώρους της χώρας. Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο για τους παραβάτες που μπορεί να φτάσει τα 750 ευρώ. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της δημόσιας σφαίρας στη Γαλλία σχεδόν μονοπώλησε η ρύθμιση του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία, η «σεξουαλική επαφή» με έναν ή μία ανήλικη κάτω των 15 ετών θεωρείται παράνομη, αλλά δεν την καθιστά αυτομάτως «βιασμό».

Με πρόστιμα ύψους έως 750 ευρώ θα τιμωρούνται όσοι παρενοχλούν γυναίκες στο δρόμο λεκτικά ή σφυρίζοντας. Στόχος του νόμου που πρόσφατα πέρασε η κυβέρνηση Μακρόν είναι οι Γαλλίδες να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να παραβιάζεται η ελεύθερη κυκλοφορία τους σε δημόσιους χώρους και να μην υπονομεύεται η αυτοεκτίμησή τους και το δικαίωμα στην ασφάλεια.

Στον νόμο περιλαμβάνονται «σχόλια, συμπεριφορές ή πίεση σεξουαλικής ή σεξιστικής φύσης που υποβαθμίζουν, ντροπιάζουν, απειλούν ή είναι επιθετικές».

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται «πνευματικό παιδί» της επικεφαλής της Γραμματείας για την ισότητα των φύλων, Μαρλέν Σιάπα.
Πάντως το ενδιαφέρον μονοπώλησε το άρθρο δύο του νομοσχεδίου που έχει να κάνει με το σεξ σε ηλικίες κάτω των 15. Σύμφωνα με αυτό, η «σεξουαλική επαφή» με έναν ή μία ανήλικη κάτω των 15 θεωρείται παράνομη, αλλά δεν την καθιστά αυτομάτως «βιασμό». Ο νέος νόμος ουσιαστικά εισάγει μία νέα μορφή αδικήματος: «σεξουαλική παραβίαση ανηλίκου μέσω διείσδυσης». Θα τιμωρείται με δέκα χρόνια φυλάκισης, μικρότερη ποινή για την αντίστοιχη του βιασμού, που φτάνει τα 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο λοιπόν, ο βιασμός προσδιορίζεται ως «οποιαδήποτε πράξη και μορφή σεξουαλικής διείσδυσης, που επιβάλλεται σε κάποιον μέσω βίας, εξαναγκασμού, απειλής, ή αναπάντεχης-ξαφνικής επίθεσης».

Οι επικριτές του νόμου όμως, πιστεύουν ότι οποιοσδήποτε ανήλικος και ανήλικη από 15 ετών και κάτω πρέπει αυτομάτως να θεωρείται ότι δεν συναινεί και ότι αυτό το άρθρο δημιουργεί τεράστια ασάφεια γύρω από το τι είναι βιασμός ανηλίκου.

Ήδη εκατοντάδες προσωπικότητες της Γαλλίας, ανάμεσά τους ψυχολόγοι, δικηγόροι, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές έχουν συντάξει μια επιστολή στην οποία ζητούν από τον Ε. Μακρόν να επανεξετάσει τον νόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.