3.5.18

Σύναξη ακροδεξιών με Μαρίν Λεπέν και Φαήλο Κρανιδιώτη

Στην πρωτομαγιάτικη πολιτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Νίκαια συμμετείχε και ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία ίδρυσε το κόμμα «Νέα Δεξιά».

«Στη "Γιορτή των Εθνών" - συγκεντρώθηκαν ακροδεξιά κόμματα από όλη την Ευρώπη. Πώς γιορτάζουν όμως μαζί οι εθνικιστές που θέλουν να βάλουν τη χώρα τους πάνω από όλα;» αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα «Zeit», η οποία κάνει λόγο για «ακροδεξιά συνάντηση κάτω από τα φοινικόδεντρα».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «το κάλεσμα για τη γιορτή στη Νίκαια είχε απευθύνει η κοινοβουλευτική ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας των ακροδεξιών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτή περιλαμβάνει 36 βουλευτές. Και στην πραγματικότητα δεν ήταν γιορτή, αλλά πολύ περισσότερο ένας μαραθώνιος ομιλιών από τους επικεφαλής των ακροδεξιών κομμάτων (...)».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η διασημότερη ομιλήτρια του απογεύματος ήταν η οικοδέσποινα Μαρίν Λεπέν. Αυτή λέει ότι θέλει να αλλάξει την Ευρώπη από το Ευρωκοινοβούλιο. Η Λεπέν κατάφερε πριν από έναν χρόνο να βρεθεί στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, αλλά από τότε δεν κατάφερε να τραβήξει αρκετή προσοχή. Ίσως να ήταν και αυτός ένας από τους λόγους που κάλεσε τους ευρωπαίους συναδέλφους της για τη στηρίξουν την 1η Μαΐου».



Η Zeit επισημαίνει ότι το Εθνικό Μέτωπο κάνει παραδοσιακά πορεία στους δρόμους του Παρισιού την «Ημέρα της Εργασίας», ωστόσο αυτή τη φορά επελέγη η Νίκαια, όπου το κόμμα της Μαρίν Λεπέν αποσπά συχνά εκλογικά ποσοστά της τάξης του 40%. Πώς καταφέρνουν όμως ακροδεξιοί από διάφορες χώρες να γιορτάσουν μαζί, διερωτάται η αρθρογράφος και απαντά: «Ο καθένας εξάρει τη δική του Ευρώπη. Ο Έλληνας Φαήλος Κρανιδιώτης για παράδειγμα βλέπει δύο σημαντικούς πυλώνες για την Ευρώπη: την αρχαία Ελλάδα και τη χριστιανοσύνη. (…) Ορισμένοι ομιλητές επαινούν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, άλλοι βλέπουν στο πρόσωπό του έναν αντίπαλο των εθνικών τους συμφερόντων».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στην εκδήλωση της Νίκαιας φάνηκε ότι «υπάρχει ένα θέμα που ενώνει όλα τα ακροδεξιά κόμματα: η οργή κατά των προσφύγων». Η αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη ότι «η συνάντηση κάτω από τους φοίνικες είναι και το ξεκίνημα της μάχης για τη διεκδίκηση εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε έναν χρόνο διεξάγονται ευρωεκλογές και όπως όλα δείχνουν η ακροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα θα κερδίσει πρόσθετες έδρες. Εάν τότε θα μιλούν με μια φωνή οι Πολωνοί, Γάλλοι και Έλληνες εθνικιστές, είναι αμφίβολο» σχολιάζει η Zeit, υπογραμμίζοντας ότι στην εκδήλωση της Νίκαιας δεν παρέστησαν κορυφαίοι ακροδεξιοί πολιτικοί, όπως ο Ολλανδός Χέερτ Βίλντερς και ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.